These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Warzywa

Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli

rukola, polníček, rajče, mrkev, okurka, olivový olej, bazalka, sůl, plnotučná hořčice, 1 balení rukoly, 2 hrsti polníčku, 2 větší rajčata, 3 mrkve, 1/2 salátové okurky, 2 lžíce olivového oleje, troška čerstvé nebo sušené bazalky, 1/2 lžičky soli, 1 lžička plnotučné hořčice

Rukolę i roszponki opłukać i wsypać do miski. Pomidory pokroić na osiem części, ogórkę na bardzo cienkie plasterki. Marchewki nastrugać na grubo. Wszystko pomieszać i polać przygotowanym sosem z oliwy, musztardy, soli i bazyli. Dodaj, jeżeli chce...

Surówka z marchewki i pomarańczy

Surówka z marchewki i pomarańczy

3 marchewki, 2 jabłka, 1 pomarańcz, sok z cytryny, cukier (do smaku), 3 łyżki śmietany

Marchewkę i jabłko obierz. Usuń z jabłka pestki. Utrzyj na tarce warzywnej z małym oczkiem. Pomarańcz obierz, usuń białe błonki i także utrzyj. Dodaj odrobinę cukru do smaku i wszystko polej sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj, dodając śmietanę. Pr...

Sałatka z sera i prosciutto

Sałatka z sera i prosciutto

12 plastrów prosciutto, 6 małych łodyg seleru naciowego, 10 listków mięty, 100 g rukoli, 5 łyżek oliwy z oliwek, sok z cytryny, 150 g seru twardego, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Seler naciowy pokrój w 5-centymetrową zapałkę. Miętę pokrój w paski. Ser pokrój w małe kosteczki. Seler, miętę i rukolę wrzuć do dużej miski. Przygotuj dressing, mieszając w małej miseczce oliwę z sokiem z cytryny. Dopraw do smaku i ubij trzep...

Sałatka z czerwonej fasoli z serem feta

Sałatka z czerwonej fasoli z serem feta

2 konserwy fasoli, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 150 g seru feta, 1 chilli papryka, 1 łyżeczka oregano, 1 garść posiekanej pietruszki, 1 szczypta soli

Cebulę posiekaj drobno. Fasolkę opłucz pod zimną wodą włóż do miski. Dodaj cebulę, rozgnieciony czosnek, drobno pokrojoną chlli paprykę, oregano, sól i posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszaj. Ser feta pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty. Lekk...

Kwaśna zupa ogórkowa

Kwaśna zupa ogórkowa

4 większe ogórki kiszone, 1/4 szklanki soku warzywnego (sok z ogórków), 650 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 szklanki śmietany, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 2 łyżki posiekanego koperku, Grzanki: 1 bułka, 1 łyżka masła

Kiszone ogórki zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posyp je mąką i duś na maśle około 10 minut czas od czasu mieszając. Wlej sok z ogórków i gotuj około 5 minut. Całość zalej bulionem. Dodaj sól i pieprz i gotuj około 30 minut. W między...

Sałatka Cesar

Sałatka Cesar

3 piersi z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 10 szt. pomidorków cherry, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 bagieta, 1 kawałek chleb (na grzanki), 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka masła, 1 cebula czerwona, 5 łyżek (startego) parmezanu, sos: 1 żółtko, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 8 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Cebulę obierz i pokrój w krążki. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rumiano na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Bagietkę pokrój na kilka kawałków połóż na blachę i polej resztą oliwy z rozgniecionym z...

Pasta z awokado

Pasta z awokado

4 jajka, 1 awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczku majonezu, 1 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 4 łyżki kolendry, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek, posiekaj w kosteczki i włóż do miseczki. Rozgnieć czosnek i posól. Awokado umyj, obierz, miąższ pokrój w kosteczkę i usuń pestkę. Skrop go sokiem z cytryny i wymieszaj razem z czosnkiem. Przełóż ...

Kapuśniak z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą

kyselé zelí, ostravská klobása, bobkový list, kmín, pepř, sůl, sádlo, hladká mouka, cibule, paprika - koření, 300 g kyselého zelí, 250 g ostravské klobásy, bobkový list, kmín, pepř, sůl, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, mletá sladká paprika

Posiekaj kapustę i kiełbasę, włoż do garnka i dodaj liść laurowy, kminek, pieprz i gotowuj. Tymczasem rozgrzej smalec, posiekaj drobno cebulę i usmaż ją. Dodaj mąkę i mieszając uzyskasz zasmażkę.Do zasmażki dodaj mieloną papryką. Wlej trochę wody,...

Zupa z dyni Hokkaido

Zupa z dyni Hokkaido

cibule, česnek, dýně, zeleninový bujón, smetana ke šlehání (šlehačka), máslo, petržel, pažitka, bílé pečivo, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla, petržel, pažitka, 2 rohlíky

Cebulę usmażymy na maśle aż się lekko zeszkli, dodamy czosnek i posiekaną na kosteczki dynie (gatunki Hokkaido się nie muszą obierać ze skórki, skórka zmięknie gotowaniem). Zostawimy chwilę smażyć, dodajemy wody, i następnie gotujemy. Masę zmixuje...

Czerwona kapusta do kaczki lub gęsi

Czerwona kapusta do kaczki lub gęsi

červené zelí, červené víno, jablko, sůl, kmín, anglická slanina, 1 hlávka červeného zelí, 0,5 l červeného vína, 1 jablko, sůl, mletý nebo drcený kmín, 10 dkg na kostičky nakrájené anglické slaniny

Czerwoną kapustę posiekaj na drobno i dodaj starte (obrane i wydrążone) jabłka. Dolej wino i trochę wody. Dopraw solą oraz kminkiem i możesz gotować. Gdy kapusta jest miękka, spróbuj ponownie przyprawić solą lub kminkiem a dla lepszego smaku i dod...

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

mąka półgruba, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy do piernika, sól, oliwa z oliwek, cukier kryształ, jajka, waniliowa esencja, cukinia, orzechy laskowe, czekolada do gotowania, śmietana do ubijania, 350 g mąki półgrubej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 50 g kakaa, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka soli, 175 ml oliwy z oliwek, 200 g cukru kryształ, 3 jajka, 2 łyżeczki waniliowej esencji, 2 średnie cukinie grubo pokrojone, 150 g orzechów laskowych grubo posiekanych, Lukier: 200 g czekolady do gotowania, 100 ml śmietany do ubijania

W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej misce wymieszaj olej, esencję waniliową, cukier oraz jajka. Trochę ubij. Ostrożnie dodaj cukinią i delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp posiekane orzechy laskowe. Całą...

Jaja  faszerowane serem

Jaja faszerowane serem

jajka, ser twardy, majonez, cebula, sok z cytryny, pietruszka, sól, pieprz, 4 jajka ugotowane na twardo, 15 dkg sera żółtego w kawałku, 3 łyżki majonezu, 1 cebula, sok z połówki cytryny, 1 natka pietruszki, sól, pieprz

Obrać jaja i przekroić wzdłuż na pół. Ser zetrzeć na tarce, cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać. Z jaj wyjąc żółtka, utrzeć z majonezem, serem, natką pietruszki i cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Farszem napełnić połówki b...

Jaja nadziewane szynką

Jaja nadziewane szynką

kurze jaja, szynka, Serek homo, pieprz, koper, pomidor, 4 ks jajka ugotowane na twardo, 15 dkg szynki szwarcwaldzkiej, 4 łyżki serka homogenizowanego, pieprz, koper, 2 pomidory

Jaja obrać i przekroić na poł. Szynkę i koperek drobno posiekać, połączyć z serkiem homogenizowanym. Z jaj wyjąć żółtka, wymieszać z szynką i serkiem. Farsz doprawić pieprzem. Białka nadziać masą szynkową i ułożyć na połmisku na przemian z kawałka...

Jaja z farszem szpinakowo - tuńczykowym

Jaja z farszem szpinakowo - tuńczykowym

kurze jaja, miękki twaróg, szpinak, tuńczyk, czosnek, majonez, sól, pieprz, szczypiorek, zielone oliwki, 6 jaj ugotowanych na twardo, 10 dkg białego sera, 5 łyżek podsmażonego szpinaku, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz, szczypiorek, oliwki

Jaja obrać, przekroić na poł, wydrążyć żółtka. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić widelcem, utrzeć z serem, szpinakiem, posiekanym szczypiorkiem i żółtkami. Farsz doprawić roztartym czosnkiem , solą i pieprzem. Dokładnie utrzeć z majonezem na gładką mas...

Rolada z żółtego sera

Rolada z żółtego sera

ser twardy, kurze jaja, Pieczarki, ser topiony, ogórki sterylizowane, papryka, pieprz, sól, olej roślinny, koper, 50 dkg żółtego sera w kawałku, 3 jaja, 30 dkg pieczarków, 2 serki topione, 2 kiszone ogórki, 1 czerwona papryka, pieprz, sól, olej do smażenia, koper

Przygotować farsz pieczarki pokroić i podsmażyć. Jaja ugotować na twardo i posiekać na drobno. Ogórki paprykę i serki topione pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z koperkiem. Ser umieścić w woreczku, spiąć klipsem lub związać. Włożyć do gar...

Sałatka z fasolki szparagowej z serem

Sałatka z fasolki szparagowej z serem

fasola szparagowa, ser twardy, cebula, ogórki sterylizowane, jabłko, majonez, oliwa z oliwek, ocet, cukier puder, czosnek, sól, pieprz, mielona papryka, 2 opakowania mrożonej fasoli szparagowej, 30 dkg żółtego sera w kawałku, 3 cebule, 4 ogórki konserwowe, 3 winne jabłka, 0,5 szklanki majonezu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu winnego, 1 łyżka cukru pudru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem na opakowaniu, ostudzić. Ser i jabłka zetrzeć na tarce. Cebule i ogórki konserwowe drobno pokroić. Przygotować sos: majonez wymieszać z oliwą, dodać cukier puder, rozgnieciony czosnek i ubić rózg...

Jajeczne muchomorki dla dzieci

Jajeczne muchomorki dla dzieci

jajka, pomidor, groszek, kukurydza, fasola, sałata, majonez, oliwa z oliwek, sól, pieprz, szczypiorek, 6 jaj ugotowanych na twardo, 3 pomidory, puszka groszku, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, 0,5 główki sałaty, majonez, oliwa z oliwek, sól, pieprz, szczypiorek

Groszek, kukurydzę, fasolę osączyć z zalewy i wymieszać. Polać olejem lub oliwą, doprawić solą i pieprzem. Pomidory przekroić na poł, wydrążyć. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Na połmisku rozłożyć sałatę, na nią wyłożyć sałatkę warzyvną. Jaja obr...

Pomidory lub szparagi zapiekane  w sosie serowym

Pomidory lub szparagi zapiekane w sosie serowym

szparagi, szynka, ser pleśniowy, masło, mąka gładka, mleko, ser twardy, sól, pieprz, orzecz muszkatołowy, 2 pęczki szparagów lub pomidorów, 5 plastrów szynki, ser pleśniowy, 1/3 kostki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, pół szklanki startego żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do garnka z lekko osoloną wodą włożyć pomidory lub szparagi i gotować około 7-8 minut. Odcedzić i wystudzić. Przygotować sos: stopić na wolnym ogniu masło, dodać mąkę energicznie mieszając. Zdjąc z ognia, dodać zimne mleko, wstawić ponownie i got...

Południowa zupa cytrynowa

Południowa zupa cytrynowa

sok z cytryny, cytryna, ryż, bulion drobiowy, pierś z kurczaka, pomidory w marynacie, fasola, cebula, chilli papryki, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, mielony imbir, olej roślinny, sok z 3 cytryn, 1 cytryna, 1 woreczek ryżu, 1 l bulionu, 1 filet z piersi kurczaka, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 cebule, 1 papryczka chilli, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, mielony imbir, olej

Filet pokroić w paski, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć na oleju. Fasolę osączyć z zalewy. Pomidory odcedzić, pokroić w kostkę. Cebulę i chilli posiekać. Ryż zagotować w bulionie, dodać pokrojony filet, cebulę, chilli i pomidory. Gotować o...

Śliwkowy krupnik

Śliwkowy krupnik

kasza jęczmienna, pierś z kurczaka, bulion warzywny, włoszczyzna, suszone śliwki, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, szczypiorek, 2 woreczki kaszy jęczmiennej, 2 piersi z kurczaka, 2 l bulionu warzywnego, 1 włoszczyzna be kapusty, 1 opakowanie suszonych śliwek, 1 liść laurowy, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, 0,5 pęczka szczypiorku

Śliwki zalać ciepłą wodą, namaczać około 10 minut, a następnie pokroić w plasterki. Włoszczyznę drobno posiekać, obsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Kurczaka pokroić w paski. Włoszczyznę zalać bulionem, dodać kaszę jęczmienną lub pęczak, śliwki, ...

Krem czosnkowy z grzankami

Krem czosnkowy z grzankami

bulion warzywny, czosnek, masło, mąka gładka, śmietana, kajzerka, olej roślinny, sól, pieprz, oregano, pietruszka, 1,5 l bulionu warzywnego, 1 główka czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 100 ml śmietany, 1 kajzerka, olej, sól, pieprz, oregano, 1 natka pietruszki

Czosnek obrać, rozetrzeć. Zrobić zasmażkę: masło stopić dodać mąkę energicznie mieszając. Zdjąć z ognia, powoli wlewać 2 szklanki bulionu, cały czas mieszając. Do zasmażki powoli wlać resztę bulionu, dokładnie wymieszać i chwilę gotować na wolnym ...

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

kiełbasa, cebula, kiszona kapusta, mąka gładka, masło, sól, pieprz, cukier, kminek, majeranek, 1 kg białej kiełbasy, 2 posiekane cebule, 80 dkg kiszonej kapusty, 2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, kminek, majeranek

Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić posiekaną kapustę z cebulę i posypać mąką. Dusić na wolnym ogniu około 30 minut bez przykrycia, podlewając wodą. Pod koniec duszenia doprawić kapustę kminkiem, cuk...

Krem z porów z klopsikami

Krem z porów z klopsikami

porek, masło, bulion warzywny, czosnek, śmietana, mielone wieprzowe mięso, jajka, musztarda, bułka tarta, olej roślinny, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 pory, 1 łyżka masła, 1 l bulionu warzywnego, 1 roztarty ząbek czosnku, 100 ml śmietany, 30 dkg mielonego mięsa, 1 jajko, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki bułki tartej, olej, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Białe części porów pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Zalać bulionem i zagotować. Odstawić z ognia, przecedzić (bulion zachować). Pory zmiksować i dodać do wywaru. Do ostudzonej zupy dodać śmietanę, ponownie podgrzać. Doprawić czosnkiem, solą...

Udka po męsku

Udka po męsku

udo z kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, miód, sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, piwo jasne, olej roślinny, 5 udek z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki miódu, sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, 0,5 szklanki piwa, olej

Przygotować marynatę: rozgnieść czosnek, wymieszać z oliwą lub olejem oraz miodem. Marynatą natrzeć umyte i osuszone udka z kurczaka. Posypać solą i pieprzem. Udka obsmażyć na oleju, posypać majerankiem i papryką. Przełożyć do naczynia żaroodporne...

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

karkówka, tuńczyk, pieprz, sok z cytryny, ocet winny, oliwa z oliwek, sól, majeranek, białe wino, bulion warzywny, cebula, liść laurowy, 1 kg karkówki, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 garść ziaren kolorowego pieprzu, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, sól, majeranek, Marynata: 1 szklanka półwytrawnego białego wina, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula drobno posiekana, 1 liść laurowy

Mięso opłukać i osuszyć. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Przygotować sos tuńczykowy: tuńczyka osączyć z puszki i rozdrobnić widelcem. Roztrzepać żółtko, wymieszać z sokiem ...

: