Sałatka Cesar
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Cebulę obierz i pokrój w krążki. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rumiano na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Bagietkę pokrój na kilka kawałków połóż na blachę i polej resztą oliwy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut lub aż zbrązowieją. W międzyczasie rozpuść masło, dodaj chleb pokrojony na malutkie kawałki. Smaż na małym ogniu na złocisty kolor ok. 5 minut. Przygotuj sos: do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj resztę składników i zmiksuj całość blenderem. Liście sałaty umyj, odsącz i włóż do misek. Na to ułóż kawałki kurczaka, grzanki, cebulę, pomidorki cherry i polej sosem. Sałatkę posyp parmezanem i podawaj z bagietką.
Porady dotyczące przepisu
Wystarczy użyć tylko grzanek lub tyko bagietek.
Redaktor2014-03-31
Składniki
- 3 piersi z kurczaka
- 10 szt. pomidorków cherry
- 1 bagieta
- 1 cebula czerwona
- sos: 1 żółtko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek (startego) parmezanu
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 kawałek chleb (na grzanki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 ząbek czosnku