These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader
Czosnek

Czosnek

Dodać do pinteresta

Czosnek kuchenny pochodzi z Azji. Jest to wieloletnia roślina z rodziny amarylkowatych. Główka czosnku składa się z 12-20 ząbków. Dojrzały czosnek zbiera się po 5 miesiącach, pozostaje do wyschnięcia na słońcu a następnie się związuje. Czosnku jest oczywiście więcej odmian. U nas jest zazwyczaj używany biały z cienką łuską lub z łuską koloru fioletowego, który ma wielkie ząbki. Ma szerokie zastosowanie nie tylko jako warzywo w kuchni, ale także jako roślina lecznicza. Zawiera wiele witamin i minerałów, wśród których najbardziej wynika alicin, naturalny antybiotyk. Dzięki leczniczym właściwościom czosnek doskonale nadaje się do przeziębień, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega twardnieniu naczyń krwionośnych i ma korzystny wpływ na układ trawienny. Diabetycy chwalą go za obniżanie poziomu cukru we krwi. Najzdrowszy jest w stanie surowym, ale jego aromat jest tak silny, że wielu z nas preferuje obróbkę cieplną. Jeśli chcesz wesprzeć tworzenie cennych substancji starczy posiekać czosnek i zostawić 10 minut na powietrzu dla utlenienia. Jeśli zdarzy ci się, że przesadzisz z jego konsumacją, dodaj do potrawy pietruszkę, która smak czosnku trochę wycofa. Również upewnij się, że nie spalisz czosnek, zgorzkniały by.Jeśli znajdziesz dobry domowy czosnek, nie wahaj się kupić więcej na zapas. Ale nie umieszczaj go w lodówce, wpływem wilgoci gnije lub kiełkuje.Lepiej załaduj go do oliwy z oliwek, soli lub zgnieciony na 100% tłuszcz. Właściwe przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu wytrzyma bardzo długo, spokojnie do następnych zbiorów.

Fotogaleria

Dodać własną fotografię
Pasta z awokado

Pasta z awokado

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek, posiekaj w kosteczki i włóż do miseczki. Rozgnieć czosn...

Sałatka Cesar

Sałatka Cesar

Cebulę obierz i pokrój w krążki. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i ...

Sałatka Cesar

Sałatka Cesar

Cebulę obierz i pokrój w krążki. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i ...

Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem

Piersi z kurczaka omyj, osusz i pokrój w kostkę. Włóż do miski, dodaj jogurt, rozgnieciony czosnek, sól, pi...

Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami

Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami

Kurczaka umyj, posól i pokrój w paseczki. Kawałki kurczaka podsmaż na oleju. Brzoskwinie (z połowy puszki) ...

Show all recipes with ingredient Czosnek Link-arrow
Sery - fakty i ciekawostki

Sery - fakty i ciekawostki

Twardy lub miekki, nieraz z pleśnią i często bardzo dojrzały - mowa o serze. Już starodawni pasterze wiedzi...
Śniadanie to podstawa

Śniadanie to podstawa

Energię oraz dobry nastrój zapewni ci odpowiednio zbilansowane śniadanie. Pierwszy posiłek powinien zawiera...
Jedzenie, które ochłodzi Twój organizm

Jedzenie, które ochłodzi Twój organizm

Tegoroczne lato jest wyjątkowo ciepłe i upalne dni są dla nas coraz bardziej męczące. Przeczytaj, które pok...
Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska – to nadzwyczajne połączenie pysznych potraw ze zdrowym odżywianiem się. Kuchnia ...
Lato pełne owoców

Lato pełne owoców

Lato to pora strojów kąpielowych, lodów, zimnych napojów i owoców. Ale tylko jedna z powyżej wymienionych r...

Dodać komentarz

Facebook komentarze