Czosnek
Czosnek kuchenny pochodzi z Azji. Jest to wieloletnia roślina z rodziny amarylkowatych. Główka czosnku składa się z 12-20 ząbków. Dojrzały czosnek zbiera się po 5 miesiącach, pozostaje do wyschnięcia na słońcu a następnie się związuje. Czosnku jest oczywiście więcej odmian. U nas jest zazwyczaj używany biały z cienką łuską lub z łuską koloru fioletowego, który ma wielkie ząbki. Ma szerokie zastosowanie nie tylko jako warzywo w kuchni, ale także jako roślina lecznicza. Zawiera wiele witamin i minerałów, wśród których najbardziej wynika alicin, naturalny antybiotyk. Dzięki leczniczym właściwościom czosnek doskonale nadaje się do przeziębień, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega twardnieniu naczyń krwionośnych i ma korzystny wpływ na układ trawienny. Diabetycy chwalą go za obniżanie poziomu cukru we krwi. Najzdrowszy jest w stanie surowym, ale jego aromat jest tak silny, że wielu z nas preferuje obróbkę cieplną. Jeśli chcesz wesprzeć tworzenie cennych substancji starczy posiekać czosnek i zostawić 10 minut na powietrzu dla utlenienia. Jeśli zdarzy ci się, że przesadzisz z jego konsumacją, dodaj do potrawy pietruszkę, która smak czosnku trochę wycofa. Również upewnij się, że nie spalisz czosnek, zgorzkniały by.Jeśli znajdziesz dobry domowy czosnek, nie wahaj się kupić więcej na zapas. Ale nie umieszczaj go w lodówce, wpływem wilgoci gnije lub kiełkuje.Lepiej załaduj go do oliwy z oliwek, soli lub zgnieciony na 100% tłuszcz. Właściwe przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu wytrzyma bardzo długo, spokojnie do następnych zbiorów.