These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Recipes with ingredient Czosnek

Pasta z awokado

Pasta z awokado

4 jajka, 1 awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczku majonezu, 1 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 4 łyżki kolendry, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek, posiekaj w kosteczki i włóż do miseczki. Rozgnieć czosnek i posól. Awokado umyj, obierz, miąższ pokrój w kosteczkę i usuń pestkę. Skrop go sokiem z cytryny i wymieszaj razem z czosnkiem. Przełóż ...

Sałatka Cesar

Sałatka Cesar

3 piersi z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 10 szt. pomidorków cherry, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 bagieta, 1 kawałek chleb (na grzanki), 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka masła, 1 cebula czerwona, 5 łyżek (startego) parmezanu, sos: 1 żółtko, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 8 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Cebulę obierz i pokrój w krążki. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rumiano na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Bagietkę pokrój na kilka kawałków połóż na blachę i polej resztą oliwy z rozgniecionym z...

Sałatka Cesar

Sałatka Cesar

3 piersi z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 10 szt. pomidorków cherry, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 bagieta, 1 kawałek chleb (na grzanki), 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka masła, 1 cebula czerwona, 5 łyżek (startego) parmezanu, sos: 1 żółtko, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 8 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Cebulę obierz i pokrój w krążki. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rumiano na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Bagietkę pokrój na kilka kawałków połóż na blachę i polej resztą oliwy z rozgniecionym z...

Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem

4 tortille , 2 piersi z kurczaka, 50 ml białego jogurt, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 ząbek czosnku, 1 pomidor, 1/2 konserwy fasola, 1 papryka, 1/2 szklanka kukurydzy (z konserwy), 1/2 konserwy groszku, 1 cebula czerwona

Piersi z kurczaka omyj, osusz i pokrój w kostkę. Włóż do miski, dodaj jogurt, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i łyżkę oleja. Pierś z kurczaka powinna się marynować przynajmniej 30 minut. W międzyczasie pokrój czerwoną cebulę w krążki i pomidory ...

Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami

Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami

2 piersi z kurczaka, 1 szklanka kompotu owocowego (brzoskwiniowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 opakowania śmietany, 1/2 filiżanki mąki pszennej (do zagęszczenia), 1 łyżeczka kari przyprawy (curry), 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, 1 szczypta mielonej papryki

Kurczaka umyj, posól i pokrój w paseczki. Kawałki kurczaka podsmaż na oleju. Brzoskwinie (z połowy puszki) i cebulę pokrój w kostki. Dodaj rozgnieciony czosnek i zrumień na patelni. Potem wszystko zmiksuj mikserem. Następnie przełóż kurczaka i brz...

Kurczak w sezamie

Kurczak w sezamie

2 piersi z kurczaka, 1 jajko, 3 łyżki sezamu, 3 łyżki mąki gładkiek, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 piersi z kurczaka

Piersi kurczaka umyj i oczyść z błonek. Każdą przekrój na cieńsze filety. Oprósz solą, pieprzem, natrzyj lekko rozgniecionym czosnkiem i dodaj resztę składników marynaty. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Do głębokiego talerza wbij jajko, posól ...

Zapiekanki z szynką parmeńską

Zapiekanki z szynką parmeńską

8 bułek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżeczki ziół prowansalskich, 8 plasterków szynki parmeńskiej, 1 opakowanie Mozzarelli (lub innego sera), 2 ząbki czosnku, 1 pomidor

Rozgnieć czosnek i posmaruj nim kromki bułek. Posyp je ziołami i lekko polej oliwą z oliwek. Na każdą kromkę nałóż szynkę parmeńską i plasterki mozzarelli. Wierzch posyp resztą ziół prowansalkich i na każdą kromkę połóż plasterek pomidora. Bułki p...

Ratatouille

Ratatouille

3 cukinie, 2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 papryki (czerwone), 200 g passaty, 2 łyżki oliwy z oliwek, 30 g bazylii, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Cebule obierz i posiekaj drobno. Czosnek rozgnieć. Bakłażany i cukinie dobrze umyj i pokrój w kostkę. Umyj papryki, osusz i pokrój w kostkę usuwając nasiona i szypułki. W rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj pozo...

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry

300 g piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 1 papryka, 1 garnuszek kukurydzy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 1/2 łyżeczki kari przyprawy (curry), 1 szczypta soli

Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kosteczki. Wymieszaj z łyżką oleja, dodaj curry i posól. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Następnie duś ją na małym ogniu przez parę minut. Dodaj rozgnieciony czosnek. Gdy cebula będzie złota dodaj kurczaka i pozos...

Sałatka z czerwonej fasoli z serem feta

Sałatka z czerwonej fasoli z serem feta

2 konserwy fasoli, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 150 g seru feta, 1 chilli papryka, 1 łyżeczka oregano, 1 garść posiekanej pietruszki, 1 szczypta soli

Cebulę posiekaj drobno. Fasolkę opłucz pod zimną wodą włóż do miski. Dodaj cebulę, rozgnieciony czosnek, drobno pokrojoną chlli paprykę, oregano, sól i posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszaj. Ser feta pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty. Lekk...

Pizza z cukinią

Pizza z cukinią

Ciasto: 300 g mąki gładkiej, 20 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 jajko, 1 szczypta sól, 1/2 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju roślinnego (do posmarowania ciasta), Nadzienie: 500 g cukini, 100 g boczku wędzonego, 1 cebula, 1 konserwa koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, cukier (do smaku), 100 g tartego sera

Zgnieć ciasto drożdżowe,dobrze wyrób, rozwałkuj i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Boczek wymyj w ciepłej wodzie, pokrój w kostkę, podsmaż nie rumieniąc. Skwarki odłóż, a na tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Cukinię umyj, obierz, opłuka...

Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem

ciasto: 80 g mąki pszennej (razowej), 160 g mąki pszennej (białej), 1 łyżeczka soli, 50 g masła, 1/2 szklanki woda, masło (do wysmarowania formy), wierzch: 200 g szpinaku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 200 g seru feta, 80 g czarnych oliwek, 250 g pomidorków cherry

Mąkę razową, białą, sól, masło i wodę zmiksuj i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę, lekko ją spłaszcz, zwiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Szpinak grubo posiekaj i podsmaż kilka m...

Musaka

Musaka

500 g ziemniaków, 500 g cukini, 500 g mielonego wieprzowego mięsa (lub cielęciny), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 35 dkg pomidorów, 100 ml białego wina, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3 dkg masła, 3 łyżki mąki półgrubej, 500 ml mleka, 1/2 łyżki oregano, olej słonecznikowy, sól, pieprz

Ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedź je, ostudź, obierz i pokrój w plastry. Cukinę umyj, pokrój w plastry, posól, odstaw na 10 minut. Osącz i obsmaż z obu stron na oleju. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory spar...

Pasta twarogowo-łososiowa

Pasta twarogowo-łososiowa

15 dkg miękkego twarogu, 5 łyżek śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta mielonej papryki, 1 szczypta bazylii, 1 szczypta soli ziołowej, 1 szczypta pieprzu, 10 dkg ryby morskiej (wędzony łosoś), 1 pęczek szczypiorku

Rozgnieć czosnek. Włóż go do miski razem z twarogiem, śmietaną i polej sokiem z cytryny. Dodaj szczyptę mielonej papryki, bazylii, soli ziołowej i pieprzu. Wszystko razem zmiksuj blenderem. Wędzonego łososia pokrój drobno. Szczypiorek umyj, osusz ...

Spaghetti z sosem bolońskim

Spaghetti z sosem bolońskim

400 g spagetti, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łodygi selera naciowego, 150 g boczku, 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 szklanka białego wina, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka bulionu wołowego, 1 konserwa przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki oregano, sól, pieprz, parmezan (do posypania)

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę. Obsmażaj, następnie przesuń warzywa na bok i w wolne miejsce włóż pokrojony w kosteczkę boczek. Zrumień ...

Paella

Paella

200 g ryżu, 1 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 papryki (czerwone), 500 g owoców morza, 400 g krewetek, 1 cytryna, 150 g groszku, 1 łyżka masła, sól, pieprz

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj ryż i obsmażaj, aż lekko zbieleje. Wlej bulion i gotuj około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Owoce morza skrop sokiem z cytryny. Papryki oczyść i pokrój w kostkę, wymieszaj...

Potrawka wołowa

Potrawka wołowa

675 g wołowego mięso, 85 g boczku wędzonego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 450 ml bulionu wołowego, 2 marchewki, kawałki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyźki stołowe siekanej pietruszki, 1 łyżka mąki półgrubej, sól, pieprz, 1 łyżka przecieru pomidorowego

Mięso pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę i boczek. Marchew pokrój w plasterki, rozgnieć czosnek. Na talerzu wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Włóż do mąki mięso i obtocz dokładnie każky kawałek. Na oleju w żaroodpornym garnku smaż marchew i cebulę przez...

Zupa grochowo-porowa ze świeżą miętą

Zupa grochowo-porowa ze świeżą miętą

700 g groszku, 2 pory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 500 ml bulionu warzywnego, 1/2 cytryny, sól, pieprz, 4 łyżki śmietany 36%, 1/2 pęczka mięty

Oczyść pory z zewnętrznych liści i pokrój w pierścienie. Następnie wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą i smaż na średnim ogniu około 5 minut. Obierz czosnek, wycićnij do porów i zalej bulionem. Dodaj groszek i doprowdź do wrzenia. Zmieszaj ogień i d...

Tosty francuskie

Tosty francuskie

4 kromki chleba tostowego, 2 jajka, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, chilli, bazylia, 50 g masła, 2 pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek

Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki. Usuń szypułki i nasiona z sokiem. Miąższ pokrój w kostkę. Do miski wlej oliwę, ocet, dopraw solą, pieprzem, dodaj jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Dodaj pomidory z bazylią. W głębokim taler...

Kurczak z brandy

Kurczak z brandy

4 piersi z kurczaka, 2 łyżki masła, 1 szczypta soli, 1 szczypta białego pieprzu, 1 ząbek czosnku, 100 ml Brandy, 200 ml bulionu drobiowego, 8 kasztanów jadalnych, 4 plasterek boczku wędzonego, zioła prowansalskie (lub inne)

Kasztany gotuj w nieosolonej wodzie przez 1,5 godziny. Kurczaka natrzyj solą pieprzem. Podsmaż mięso na maśle z obu stron na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Rognieć czosnek i ...

Sałatka z rukolą i serem feta

Sałatka z rukolą i serem feta

5 truskawek, 2 garście rukoli, 8 czarnych oliwek, 100 g sera feta, listki mięty , 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, sól, pieprz, 1/2 ząbku czosnku

Najpierw zrób sos - zmieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól pieprz i wyciśnięty czosnek w słoiku, zakręć go i energicznie potrząsaj. Rukolę ułóż na dużym talerzu, dodaj truskawki oraz oliwki przekrojone na pół. Miętę posiekaj i obtocz w niej pokr...

Kremowa zupa z dyni

Kremowa zupa z dyni

1 kg dyni, 2 ząbki czosnku, 2-3 marchewki, sól, pieprz, 1 łyżka cukru trzcinowego, 200 ml śmietany 36%, 1 garnuszek pestek dyni (suszonych), 1 garść migdałowych płatków, 2 łyżki masła

Obierz marchewki i pokrój je w krążki. Zagotuj. Pokrój miąższ dyni w kostkę. W oddzielnym naczyniu rozpuść masło i smaż oprószoną cukrem dynię przez 2-3 minuty. Odłóż niewielką ilość na bok, a resztę wrzuć do gotujących się marchewek. Duś zupę pod...

Łosoś z pomidorami

Łosoś z pomidorami

2 filety ryby morskiej (łosoś), 1 konserwa przecieru pomidorowego, 1/2 cukini, 1 papryka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżka masła, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Z ryby usuń skórę, opłucz i ususz papierowym ręcznikiem. Wlej pomidory do miski. Cukinię utrzyj na tarcie warzywnej na średnich oczkach. Paprykę pokrój w kostkę. Rozgnieć czosnek. Wszystko dodaj do miski z pomidorami i wymieszaj. Dopraw solą i p...

Ryż smażony po chińsku

Ryż smażony po chińsku

225 g ryżu długoziarnistego, 1/2 główki kapusty pekińskiej, 225 g krewetek, 1 cebula, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego, 150 ml bulionu drobiowego, 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia imbiru, 115 g groszku, 2 jajka, 15 g masła, 1/2 łyżeczki soli

Ugotuj ryż w słonej wodzie. Ugotuj zielony groszek we wrzącej, lekko posolonej wodzie przez 5 minut, a następnie odcedź. Obierz i drobno posiekaj imbir. Wyciśnij czosnek, cebulę i kapustę pekińską pokrój w cienkie paski. Podgrzej oliwę na duże...

Zupa krem czosnkowa (po węgiersku)

Zupa krem czosnkowa (po węgiersku)

1 cebula, 2 łyżki masła, 10-12 ząbków czosnku, 1 łyżka mąki gładkiej, 750 ml bulionu warzywnego, 250 ml śmietany, 2 ziemniaki, sok z cytryny, sól, pieprz, chleb (na grzanki), 50 g tartego seru

Cebulę obierz i posiekaj drobno. Ziemniaki pokrój w kostkę. W rondlu podgrzej masło i obsmażaj cebulę, aż będzie miękka i nabierze złocisto-brązowej barwy. Dodaj rozgnieciony czosnek i duś około 5 minut. Dodaj mąkę i lekko zarumień. Przełóż do...

: