Kremowa zupa z dyni
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Obierz marchewki i pokrój je w krążki. Zagotuj. Pokrój miąższ dyni w kostkę. W oddzielnym naczyniu rozpuść masło i smaż oprószoną cukrem dynię przez 2-3 minuty. Odłóż niewielką ilość na bok, a resztę wrzuć do gotujących się marchewek. Duś zupę pod przykryciem tak długo, aż marchew stanie się miękka. W mniędzyczasie dopraw wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) i wysyp na nią pestki dyni oraz płatki magdałów. Praż około 2 minut, często podrzucając, by ziarna się nie przypaliły, a potem przesyp do zimnego naczynia. Kiedy marchewka będzie już miękka, dodaj śmietanę i zdejmij garnek z ognia. Zamieszaj dokładnie i zmiksuj blenderem na gładkie purée. Gdy zupa nabierze kremowej konsystencji, podgrzej ją ponownie i rozlej do miseczek. Wrzuć kawałki usmażonego wcześniej miąższu dyni i udekoruj pestkami i płatkami migdałów.
Redaktor2013-06-20