These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader
Pieprz

Pieprz

Kolejna nazwa

Pepřovník černý, pepřovník obecný, černé koření

Wykorzystanie w kuchni

Mimo że nazwa pieprzowców sugeruje, że zyskujemy z nich tylko pieprz czarny, to nie prawda. Według dojrzałości owoców powstaje też biały i zielony pieprz. Owoce pieprzu czarnego są zbierane tuż przed dojrzeniem i suszone na słońcu. W przeciwieństwie do czarnego, biały pieprz dojrzewa w słońcu a następnie jest zanurzany w wodzie w celu oddzielenia plew od białego ziarna. I w końcu pieprz zielony uzyskuje się poprzez załadowanie niedojrzałych owoców w occie lub innym kwaśnym roztworze. Świeżo zmielony pieprz pasuje do prawie wszystkich posiłków. Biały pieprz jest używany do białych sosów i nawet do tłuczonych ziemniaków. Ogólnie mówi się, że do ciemnych pokarmów powinien być stosowany pieprz czarny a do jasnych pieprz biały, który powinien być dodany aż w ostatniej fazie gotowania. W odróżnieniu, pieprz czarny powinien się gotować dłużej. Zielony pieprz jest używany do marynowanych warzyw i dań mięsnych, którym nadaje pyszny smak. Pieprz jest również częścią kilku znanych mieszanek przypraw.

Porady

Mielony pieprz bardzo szybko traci swój aromat, więc lepiej jest zmielić go tuż przed użyciem.

Fotogaleria

Dodać własną fotografię
Indyk w sezamie

Indyk w sezamie

Piersi z indyka umyj, osusz i pokrój na sznycle lub kawałki. Oprósz je solą i pieprzem. Białka ubij na szty...

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym

Pierśi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki. Mięso włóż do miski, dodaj łyżkę oleju, 2 łyżeczki muszt...

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek, posiekaj w kosteczki i włóż do miseczki. Rozgnieć czosn...

Sałatka Cesar

Sałatka Cesar

Cebulę obierz i pokrój w krążki. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i ...

Sałatka Cesar

Sałatka Cesar

Cebulę obierz i pokrój w krążki. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i ...

Show all recipes with ingredient Pieprz Link-arrow
Sery - fakty i ciekawostki

Sery - fakty i ciekawostki

Twardy lub miekki, nieraz z pleśnią i często bardzo dojrzały - mowa o serze. Już starodawni pasterze wiedzi...
Śniadanie to podstawa

Śniadanie to podstawa

Energię oraz dobry nastrój zapewni ci odpowiednio zbilansowane śniadanie. Pierwszy posiłek powinien zawiera...
Jedzenie, które ochłodzi Twój organizm

Jedzenie, które ochłodzi Twój organizm

Tegoroczne lato jest wyjątkowo ciepłe i upalne dni są dla nas coraz bardziej męczące. Przeczytaj, które pok...
Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska – to nadzwyczajne połączenie pysznych potraw ze zdrowym odżywianiem się. Kuchnia ...
Lato pełne owoców

Lato pełne owoców

Lato to pora strojów kąpielowych, lodów, zimnych napojów i owoców. Ale tylko jedna z powyżej wymienionych r...

Dodać komentarz

Facebook komentarze