Pieprz

Kolejna nazwa

Pepřovník černý, pepřovník obecný, černé koření

Wykorzystanie w kuchni

Mimo że nazwa pieprzowców sugeruje, że zyskujemy z nich tylko pieprz czarny, to nie prawda. Według dojrzałości owoców powstaje też biały i zielony pieprz. Owoce pieprzu czarnego są zbierane tuż przed dojrzeniem i suszone na słońcu. W przeciwieństwie do czarnego, biały pieprz dojrzewa w słońcu a następnie jest zanurzany w wodzie w celu oddzielenia plew od białego ziarna. I w końcu pieprz zielony uzyskuje się poprzez załadowanie niedojrzałych owoców w occie lub innym kwaśnym roztworze. Świeżo zmielony pieprz pasuje do prawie wszystkich posiłków. Biały pieprz jest używany do białych sosów i nawet do tłuczonych ziemniaków. Ogólnie mówi się, że do ciemnych pokarmów powinien być stosowany pieprz czarny a do jasnych pieprz biały, który powinien być dodany aż w ostatniej fazie gotowania. W odróżnieniu, pieprz czarny powinien się gotować dłużej. Zielony pieprz jest używany do marynowanych warzyw i dań mięsnych, którym nadaje pyszny smak. Pieprz jest również częścią kilku znanych mieszanek przypraw.

Porady

Mielony pieprz bardzo szybko traci swój aromat, więc lepiej jest zmielić go tuż przed użyciem.

dodaj do:

Fotogaleria

Dodać własną fotografię

Dodać komentarz
© 2024, Railsformers s.r.o.