Pieprz
Kolejna nazwa
Pepřovník černý, pepřovník obecný, černé kořeníWykorzystanie w kuchni
Mimo że nazwa pieprzowców sugeruje, że zyskujemy z nich tylko pieprz czarny, to nie prawda. Według dojrzałości owoców powstaje też biały i zielony pieprz. Owoce pieprzu czarnego są zbierane tuż przed dojrzeniem i suszone na słońcu. W przeciwieństwie do czarnego, biały pieprz dojrzewa w słońcu a następnie jest zanurzany w wodzie w celu oddzielenia plew od białego ziarna. I w końcu pieprz zielony uzyskuje się poprzez załadowanie niedojrzałych owoców w occie lub innym kwaśnym roztworze. Świeżo zmielony pieprz pasuje do prawie wszystkich posiłków. Biały pieprz jest używany do białych sosów i nawet do tłuczonych ziemniaków. Ogólnie mówi się, że do ciemnych pokarmów powinien być stosowany pieprz czarny a do jasnych pieprz biały, który powinien być dodany aż w ostatniej fazie gotowania. W odróżnieniu, pieprz czarny powinien się gotować dłużej. Zielony pieprz jest używany do marynowanych warzyw i dań mięsnych, którym nadaje pyszny smak. Pieprz jest również częścią kilku znanych mieszanek przypraw.
Porady
Mielony pieprz bardzo szybko traci swój aromat, więc lepiej jest zmielić go tuż przed użyciem.