Chociaż bulwy słodkich ziemniaków pojawiły się w Europie przed ziemniakami, nie cieszą się szczególną popularnością. Dzisiaj są one większością wykorzystywane jako rośliny ozdobne. Nasze oczy raczej zauważają interesujące liście niż niepozorne kwiaty.
W czasach, gdy do nas bulwy Wilca ziemniaczanego (z rodziny powojowatych) dotarły, były bardzo cenione. Słodkie ziemniaki i ziemniaki pochodzą z rejonu Ameryki Środkowej, ale nie mają w ogóle nic wspólnego. Ze względu na wysoką zawartość skrobi stały się jednym z najważniejszych artykułów żywnościowych.
Istnieją dwa rodzaje słodkich ziemniaków - czerwone oraz żółte. Oba gatunki są słodsze niż klasyczne ziemniaki, smakują tak samo słodko jak ziemniaki zmarznięte. Czerwone bataty doskonale nadają się do gotowania i do zapiekania. Spróbuj kotlet z sosem śmietanowym oraz słodkimi ziemniakami. Z żółtych słodkich ziemniaków zrób placki ziemniaczane, frytki lub dodaj je do ciasta przeznaczonego do pieczenia.
Bataty w kuchni
Surowe bataty umyj, obierz i natychmiast włóż do kwaśnej wody, by zapobiec ich brązowieniu. Surowe słodkie ziemniaki można pokroić na plasterki i jeść tak samo jak rzodkiewkę lub jako dodatek do mięsa.
Gotowane słodkie ziemniaki ugotuj tak samo jak klasyczne ziemniaki z kminkiem i solą. Po ugotowaniu posyp mieszanką ziołową według własnego smaku.
Słodkie ziemniaki można także dusić. Podstawą jest drobno pokrojona, smażona cebula. Do cebuli dodaj kminek i drobno pokrojone bataty. Pod koniec posól, dodaj vegetę i duś ziemniaki na szklisto.
Jeśli lubisz smażone słodkie ziemniaki, to obtocz je w panierce z ziołami, czy też sezamem i wrzuć na patelnię.
Słodkie ziemniaki nadają się również do zapiekania. Wybierz taki sam zposób gotowania jak u francuskich ziemniaków. Zamiast chipsów spróbuj płatki batatowe pieczone w piecu i skropione olejem oliwkowym.
Bataty i zdrowie
Jeżeli chcesz zrobić coś dla swojego zdrowia, to słodkich ziemniaków na pewno nie obieraj. W skórce znajduje się najwięcej betakarotenu i błonnika.
Mieszkańcy Ameryki Środkowej uprawiali je dlatego, że ich konsumpcja dawała uczucie spokoju. Prawdopodobnie dlatego nazywali bataty ziemniakami szczęścia.
Źródło zdjęcia: ecosalon.com