These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Bataty - odkryj słodkie ziemniaki

 

Chociaż bulwy słodkich ziemniaków pojawiły się w Europie przed ziemniakami, nie cieszą się szczególną popularnością. Dzisiaj są one większością wykorzystywane jako rośliny ozdobne. Nasze oczy raczej zauważają interesujące liście niż niepozorne kwiaty.

 

W czasach, gdy do nas bulwy Wilca ziemniaczanego (z rodziny powojowatych) dotarły, były bardzo cenione. Słodkie ziemniaki i ziemniaki pochodzą z rejonu Ameryki Środkowej, ale nie mają w ogóle nic wspólnego. Ze względu na wysoką zawartość skrobi stały się jednym z najważniejszych artykułów żywnościowych.

 

Dwa rodzaje

 

Istnieją dwa rodzaje słodkich ziemniaków - czerwone oraz żółte. Oba gatunki są słodsze niż klasyczne ziemniaki, smakują tak samo słodko jak ziemniaki zmarznięte. Czerwone bataty doskonale nadają się do gotowania i do zapiekania. Spróbuj kotlet z sosem śmietanowym oraz słodkimi ziemniakami. Z żółtych słodkich ziemniaków zrób placki ziemniaczane, frytki lub dodaj je do ciasta przeznaczonego do pieczenia.

 

Bataty w kuchni

 

Surowe bataty umyj, obierz i natychmiast włóż do kwaśnej wody, by zapobiec ich brązowieniu. Surowe słodkie ziemniaki można pokroić na plasterki i jeść tak samo jak rzodkiewkę lub jako dodatek do mięsa.

 

Gotowane słodkie ziemniaki ugotuj tak samo jak klasyczne ziemniaki z kminkiem i solą. Po ugotowaniu posyp mieszanką ziołową według własnego smaku.

 

Słodkie ziemniaki można także dusić. Podstawą jest drobno pokrojona, smażona cebula. Do cebuli dodaj kminek i drobno pokrojone bataty. Pod koniec posól, dodaj vegetę i duś ziemniaki na szklisto.

 

Jeśli lubisz smażone słodkie ziemniaki, to obtocz je w panierce z ziołami, czy też sezamem i wrzuć na patelnię.

 

Słodkie ziemniaki nadają się również do zapiekania. Wybierz taki sam zposób gotowania jak u francuskich ziemniaków. Zamiast chipsów spróbuj płatki batatowe pieczone w piecu i skropione olejem oliwkowym.

 

Wolisz deser? Nie ma sprawy, wystarczy tylko słodkie ziemniaki utłuc na purée i polać syropem klonowym.

 

Bataty i zdrowie

 

Jeżeli chcesz zrobić coś dla swojego zdrowia, to słodkich ziemniaków na pewno nie obieraj. W skórce znajduje się najwięcej betakarotenu i błonnika.

 

Słodkie ziemniaki są jednymi z najbardziej pożywnych warzyw. Ich konsumpcja będzie chronić Cię przed objawami nowotworowymi, chorobami zwyrodnieniowymi oczu, depresją i chorobami serca.

 

Mieszkańcy Ameryki Środkowej uprawiali je dlatego, że ich konsumpcja dawała uczucie spokoju. Prawdopodobnie dlatego nazywali bataty ziemniakami szczęścia.

 

Źródło zdjęcia: ecosalon.com

 

 

Fotogaleria

sefredaktor

2016-05-03


Dodać komentarz

Facebook komentarze