Babka wielkanocna
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i łyżeczką mąki. Masę odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Masło stóp i ostudź. Mąkę przesiej do miski, wlej podrośnięte drożdże. Dodaj żółtka utarte z cukrem. Gotowe ciasto wyrób przez 15 minut mikserem. Dodaj stopione masło, opłukane i osuszone rodzynki oraz posiekaną skórkę pomarańczową. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Formę (o średnicy 23 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. Następnie napełnij formę ciastem do 1/3 wysokości. Przykryj i odstaw. Kiedy ciasto urośnie do 3/4 wysokości formy (do 2 godzin), wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 30 minut, aż nabierze złocisty kolor. Ostudzoną babkę wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.
2014-04-20