These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Babka wielkanocna

Trudność Czas przygotowania
2g 30min
Czas gotowania Całkowity czas Porcja
30min 3g 0min
Nutritions
828 Kalorii 0.0g Cukrów 82.0g Tłuszczy 4.0g Białek

Przygotowanie

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i łyżeczką mąki. Masę odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Masło stóp i ostudź. Mąkę przesiej do miski, wlej podrośnięte drożdże. Dodaj żółtka utarte z cukrem. Gotowe ciasto wyrób przez 15 minut mikserem. Dodaj stopione masło, opłukane i osuszone rodzynki oraz posiekaną skórkę pomarańczową. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Formę (o średnicy 23 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. Następnie napełnij formę ciastem do 1/3 wysokości. Przykryj i odstaw. Kiedy ciasto urośnie do 3/4 wysokości formy (do 2 godzin), wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 30 minut, aż nabierze złocisty kolor. Ostudzoną babkę wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.


Dodać do pinteresta
Redaktor

2014-04-20, Przepis odwiedzony: 2600x


Dodać recenzję
Thumb
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Dobre

Gumieniak 01 kwi 09:39

Dodać komentarz

Facebook komentarze