Masło

Produkt mleczarski otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego. Masło zawiera 80% tłuszczu. Istnieje kilka rodzajów, które różnią się trwałością i zawartoścą tłuszczu. Świeże masło wytrzyma nam trochę ponad 14 dni od daty produkcji, masło stołowe ponad 3 miesiące a w niskich temperaturach nawet rok. Według zawartości tłuszczu - klasyczne masło ma 80% tłuszczu, z ograniczoną zawartością 61% lub 44%. Jest powszechnie dostępny w sklepach, ale nie należy mylić go z margaryną. Smak i kolor mogą być podobne, ale skład i produkcja są zupełnie inne. Masło zawiera wiele korzystnych dla naszego organizmu witamin - A, E, D, K, ale nie jest właściwy dla ludzi o wysokim poziomie cholesterolu.

dodaj do:

Fotogaleria

Dodać własną fotografię

Dodać komentarz
© 2024, Railsformers s.r.o.