These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Sery - fakty i ciekawostki

Twardy lub miekki, nieraz z pleśnią i często bardzo dojrzały - mowa o serze. Już starodawni pasterze wiedzieli jak zrobić tą dobrą potrawę z zsiadłego mleka. Od tej pory się ser stał nieodłączną częścia wielu dań. Co nam pasterze już nieporadzą to: Jak ser odpowiednio przechowywać? Które wino najlepiej z nim skombinować? I co jest prawda a co tylko mit?
60859_medium

Sery dzielą się według kilka kryterii. Pod względem twardości na twarde i miękkie. Jeżeli chodzi o zawartość tłuszczu na:

  • Śmitankowe (50% tłuszczu)

  • pełnotłuste (45% tłuszczu)

  • tłuste (40% tłuszczu)

  • półtłuste (20% tłuszczu)

  • chude (10% tłuszczu)

Możemy je podzielić także ze względu na dobę dojrzewania, technologie produkcji lub tech-nologie wytwarzania skrzepu. Na jakość sera ma wpływ teren na którym jest wytwarzany, kli-mat i gatunek zwierząt. Niektóre typy dojrzewają nawet setki lat więc te kryteria są dla nich bardzo ważne. Sery są źródłem wapnia i białka ale także są wysoko kaloryczne. Średnia wartość odżywcza wynosi około 300-500 kcal/100g. W diecie są zalecane sery kozie, które mają naj-niższą zawartość tłuszczu.

Jak przechowywać sery

Jednoznacznie polecamy przechowywanie w chłodnych miejscach takich jak lodówka lub spiżarka. Trzeba dbać żeby ser się nie wysuszył owijając go w papier w którym był zakupiony oraz plastikowe naczynie lub torebkę. Dzięki temu jest ser izolowany i nie wchłania ostatnich zapachów. W lodówce umieszczamy ser na najniższą półke najlepiej obok produktów zawierających wilgoć (np. warzywa). Nigdy nie wolno sery wysokiej jakości zamrażać! Należy je spożywać w temperaturze pokojowej, więc wyjmujemy je z lodówki godzinę przed podaniem. Miękkie sery wytrzymają 2-3 tygodnie i tak samo sery twarde po owinięciu folią aluminiową (przeciw wyschnięciu). Trzeba jednak pamiętać że sery wysokiej jakości są kupowane w ich „szczytowej kondycji“ więc lepiej kupić mało a częściej.

60860_medium

Wina i sery

Wino i wykwintny ser tworzą wyśmienity par. Jednak żeby taka kombinacja była doskonała musimy do sera dobrać odpowiedni rodzaj wina. Przy wybieraniu trzeba pamiętać, żeby smaki były w równowadze. Do długo dojrzewającego i twardego sera pasuje intensywniejszy smak czerwonego wina. Natomiast do łagodniejszych odmian serów podajemy wino o lżejszym smaku – białe. Serom z białą lub błękitną pleśnią najlepiej będą towarzyszyc białe lub różowe wina. Sery z niebieską pleśnią także dobrze wynikają w parze ze słodkim winem. Te oto podstawowe reguły można także złamać i trochę experymentować. Kombinując słony lub kwaśny ser ze słodkim winem może powstać smaczne połączenie.

Mity o serze

  • Sery są tuczące więc należy ich unikać przy diecie – co prawda trochę kalorii mają ale napewno nie należy ich unikać lecz jeść w odpowiednich ilościach. Sery są bogate w fosfor, wapń, białko i niektóre witaminy. Biały ser jest mniej kaloryczny ale nie zastąpi żółtego dlatego, że zawiera mniej wapnia.

  • Sery są mniej kaloryczne od mięsa – aczkolwiek zawierają podobne ilości białka są sery większością więcej kaloryczne

  • Liczba dziur w serze oznacza jego jakość – liczba dziur nie ma na jakość sera wpływ. Pierwszy ser z dziurami powstal dziełem przypadku. Do teraz się techniki produkcji „dziurawego sera“ używa tylko u typu szwajcarskiego. Więc w serach holanderskich jak gouda lub eidam ich znaleźć nie można.

  • Spożywanie serów pleśniowych w czasie ciąży – W czasie ciąży należy unikać spożywania serów pleśniowych ponieważ mogą zawierać bakterie listerii i zagrozić w przebiegu ciąży.

 

Źródło obrazów: www.eatfoo.com, classicfood.blogspot.com

Fotogaleria

Redaktor naczelny

2012-08-16


Dodać komentarz

Facebook komentarze