Jak łatwo obrać pomidory ze skórki


Okazuje się, że wiele przepisów liczy z pomidorem i wiele z nich podkreśla, że powinien to być pomidor bez skórki. Więc jak to zrobić? Łatwo. Zdecydowanie nie polecam obierać świeże pomidory, po prostu - nie uda się. Istnieje jeden rzetelny, wszystkimi zalecany sposób. Pomidory trzeba sparzyć w wrzącej wodzie a następnie gwałtownie schłodzić w lodowatej wodzie, potem uda się bez trudu zdjąć skórkę.

 

Ja osobiście używam jeszcze inną metodę - pomidor wkładam do zamrażarki, po zamarznięciu wyjmuję, biorę ostry nóż i obieram. Idzie to bardzo łatwo. Bycie w zamrażarce pomidorom przeznaczonym do dalszej obróbki cieplnej w ogóle nie szkodzi. A po obraniu można je zaraz pokroić.

 

Czy wiesz o tym, że tak często zalecany efekt likopenu jako prewencja raka występuje tylko podczas obróbki cieplnej pomidorów?

dodaj do:
Veronika

2016-04-18

Fotogaleria


Other

Dodać komentarz
© 2024, Railsformers s.r.o.