These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Jak łatwo obrać pomidory ze skórki


Okazuje się, że wiele przepisów liczy z pomidorem i wiele z nich podkreśla, że powinien to być pomidor bez skórki. Więc jak to zrobić? Łatwo. Zdecydowanie nie polecam obierać świeże pomidory, po prostu - nie uda się. Istnieje jeden rzetelny, wszystkimi zalecany sposób. Pomidory trzeba sparzyć w wrzącej wodzie a następnie gwałtownie schłodzić w lodowatej wodzie, potem uda się bez trudu zdjąć skórkę.

 

Ja osobiście używam jeszcze inną metodę - pomidor wkładam do zamrażarki, po zamarznięciu wyjmuję, biorę ostry nóż i obieram. Idzie to bardzo łatwo. Bycie w zamrażarce pomidorom przeznaczonym do dalszej obróbki cieplnej w ogóle nie szkodzi. A po obraniu można je zaraz pokroić.

 

Czy wiesz o tym, że tak często zalecany efekt likopenu jako prewencja raka występuje tylko podczas obróbki cieplnej pomidorów?

Fotogaleria

Veronika

2016-04-18


Dodać komentarz

Facebook komentarze