These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

Trudność Czas przygotowania
1min
Czas gotowania Całkowity czas Porcja
3g 0min 3g 1min
Nutritions
0 Kalorii 0.0g Cukrów 0.0g Tłuszczy 0.0g Białek

Przygotowanie

Oczyść gęś z pozostałych piór i sierści. Najlepiej resztki spalić (na piecu lub zapalniczką kuchenną). Wyciągnij nerki, które wraz z gęsiom dokładnie umyj. Utnij gęsi skrzydła w stawach, odkrój nadmiar tłuszczu i szyję. Dopraw wszystko solą i kminkiem (nawet wewnątrz gęsi!). Oczyść cebulę i pokrój na duże kawałki. Jabłka także oczyść, obierz i usuń komorę nasienną. Trzy jabłka pokrój (4te odłóż na bok) na średnie kawałki, tak samo jak cebule. Następnie wymieszaj jabłka i cebulę z posiekanymi liśćmi pietruszki i wypchaj nadzieniem gęś. Pozostałe nadzienie rozprzestrzeń wokół i dodaj reszte gęsi (skrzydła, wnętrzności, tłuszcz i szyje, niech gęś ma wiele sosu). Następnie wystarczy delikatnie wytworzyć gęsi kilka otworów widelcem, żeby podczas pieczenia wyciekał tłuszcz (uważaj, aby przebić tylko skóre a nie mięso! Inaczej gęs będzie zbyt sucha!). Przykryj pokrywką lub folią i piecz przez dwie godziny w temperaturze 180-200 ° C. Przez całą dobę zalewaj gęs wytworzonym sosem i czas od czaszu wbij kilka dziur tylko przez skórę. Po dwóch godzinach pokrywką lub folią zdejmij, i piecz dopóki skórka nie jest chrupiąca (kolejną godzinę), ale nie zapomnij ją często polewać sosem.
Tymczasem, jak gęs jest w piecu, pokrój kapustę na drobno i dodaj do niej pozostałe na drobno pokrojone jabłko. Dolej wino i trochę wody. Dopraw solą i kminkiem. Gdy kapusta jest miękka, spróbuj ponownie doprawić solą lub kminkiem dodaj około 4 łyżek sosu z gęsi (jeśli masz kawałek boczku w domu, to usmaż go i dodaj do kapusty, smakuje lepiej).


Dodać do pinteresta
Redaktor naczelny

2009-11-09, Przepis odwiedzony: 13898x


Dodać recenzję
Dodać komentarz

Facebook komentarze