These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Dania główne

Indyk w sezamie

Indyk w sezamie

600 g piersi z indyka, 5 łyżek sezamu, 3 białka, 4 łyżki mąkai ziemniaczanej, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka oleju roślinnego

Piersi z indyka umyj, osusz i pokrój na sznycle lub kawałki. Oprósz je solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno, dodaj mąkę, trochę pieprzu i wymieszaj. Pierśi z indyka zanurzaj w pianie i obtaczaj w sezamie. Włóż je na rozgrzany olej na patelni i ...

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym

500 g piersi z kurczaka, 2 łyżeczki musztardy prowansalskiej, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 cebula, 400 g Pieczarek, 150 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki musztardy prowansalskiej, 80 ml śmietany 30%

Pierśi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki. Mięso włóż do miski, dodaj łyżkę oleju, 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz i na chwilę odstaw. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją drobno. Pieczarki umyj i pokrój na kawałki lub plasterki. W ...

Sałatka Cesar

Sałatka Cesar

3 piersi z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 10 szt. pomidorków cherry, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 bagieta, 1 kawałek chleb (na grzanki), 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka masła, 1 cebula czerwona, 5 łyżek (startego) parmezanu, sos: 1 żółtko, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 8 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Cebulę obierz i pokrój w krążki. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rumiano na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Bagietkę pokrój na kilka kawałków połóż na blachę i polej resztą oliwy z rozgniecionym z...

Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem

4 tortille , 2 piersi z kurczaka, 50 ml białego jogurt, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 ząbek czosnku, 1 pomidor, 1/2 konserwy fasola, 1 papryka, 1/2 szklanka kukurydzy (z konserwy), 1/2 konserwy groszku, 1 cebula czerwona

Piersi z kurczaka omyj, osusz i pokrój w kostkę. Włóż do miski, dodaj jogurt, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i łyżkę oleja. Pierś z kurczaka powinna się marynować przynajmniej 30 minut. W międzyczasie pokrój czerwoną cebulę w krążki i pomidory ...

Łosoś pieczony na warzywach

Łosoś pieczony na warzywach

500 g ryby morskiej (łososia), 100 g Mozzarelli, 300 ml gęstej śmietany, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 garnuszek groszku, 1 garnuszek kukurydzy, 1 cebula, 1 papryka, 12 szt. pomidorków cherry, 2 łyżeczki soku z cytryny

Groch i kukurzydzę opłucz, zalaj zimną wodą i odstaw na chwilę. Cebulę obierz i pokrój grubo. Paprykę umyj, osusz i pokrój usuwając nasiona i szypułki. Łososia opłucz i osusz. Oprósz solą, pieprzem oraz kurkumą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Śmiet...

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

700 g ryby morskiej (łososia), 1 por, 1 główka brokuła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, sos: 1 opakowanie sera topionego , 1 szklanka mleka, 100 g tartego sera

Pora potnij grubo i podsmaż na oliwie. Włóż go do żaroodpornego naczynia. Rybę umyj, pokrój w cząstki i połóż na por. Różyczki brokuła lekko podsmaż na oliwie i również wyłóż na rybę. Przygotuj sos: podgrzej mleko, dodaj pokrojony na małe części s...

Kurczak w sezamie

Kurczak w sezamie

2 piersi z kurczaka, 1 jajko, 3 łyżki sezamu, 3 łyżki mąki gładkiek, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 piersi z kurczaka

Piersi kurczaka umyj i oczyść z błonek. Każdą przekrój na cieńsze filety. Oprósz solą, pieprzem, natrzyj lekko rozgniecionym czosnkiem i dodaj resztę składników marynaty. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Do głębokiego talerza wbij jajko, posól ...

Łosoś w malinach

Łosoś w malinach

4 filety rybne (łosoś), 1 jajko, 1/2 garnuszka mąki pszennej, 1/2 garnuszka bułki tartej, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 25 dkg malin, 1 szalotka, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli

Łososia oprósz solą i otocz w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż filety z obu stron na złoty kolor. Kilka malin zostaw do dekoracji, resztę przełóż do rondelka. Dodaj drobno posiekaną szalotkę, musztardę, oliwę i ocet. Got...

Ratatouille

Ratatouille

3 cukinie, 2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 papryki (czerwone), 200 g passaty, 2 łyżki oliwy z oliwek, 30 g bazylii, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Cebule obierz i posiekaj drobno. Czosnek rozgnieć. Bakłażany i cukinie dobrze umyj i pokrój w kostkę. Umyj papryki, osusz i pokrój w kostkę usuwając nasiona i szypułki. W rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj pozo...

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry

300 g piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 1 papryka, 1 garnuszek kukurydzy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 1/2 łyżeczki kari przyprawy (curry), 1 szczypta soli

Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kosteczki. Wymieszaj z łyżką oleja, dodaj curry i posól. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Następnie duś ją na małym ogniu przez parę minut. Dodaj rozgnieciony czosnek. Gdy cebula będzie złota dodaj kurczaka i pozos...

Kurczak w sosie ogórkowo-jogurtowym

Kurczak w sosie ogórkowo-jogurtowym

4 piersi z kurczaka, 1 opakowanie białego jogurtu, 1/2 ogórka, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka majonezu, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka oleju słonecznikowego (do smażenia)

Ogórek umyj i utrzyj na tarce jarzynowej. Całość zalej jogurtem. Dodaj ocet jabłkowy, míod, majonez, sól i pieprz i dokladnie wymieszaj. Całość wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Pierś u kurczaka umyj i osusz. Posolonego i popieprzonego kurcza...

Makaron zapieczony z grzybami świeżymi

Makaron zapieczony z grzybami świeżymi

250 g makaronu, 500 g grzybów (maślaki, prawdziwki, pieczarki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki soli, 1 szczypta pieprzu, 1/2 szklanki bułki tartej , 100 g tartego sera

Grzyby oczyść, umyj, osącz i pokrój w paski. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, włóż grzyby i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj. Makaron...

Pizza z cukinią

Pizza z cukinią

Ciasto: 300 g mąki gładkiej, 20 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 jajko, 1 szczypta sól, 1/2 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju roślinnego (do posmarowania ciasta), Nadzienie: 500 g cukini, 100 g boczku wędzonego, 1 cebula, 1 konserwa koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, cukier (do smaku), 100 g tartego sera

Zgnieć ciasto drożdżowe,dobrze wyrób, rozwałkuj i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Boczek wymyj w ciepłej wodzie, pokrój w kostkę, podsmaż nie rumieniąc. Skwarki odłóż, a na tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Cukinię umyj, obierz, opłuka...

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

2 piersi z kurczaka, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, 1 jajko, 2 łyżki mąki półgrubej, olej słonecznikowy, sól, pieprz

Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, dodaj do kurczaka i dobrze wymieszaj. Dodaj jajko, majonez, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Masę ponownie wymieszaj i odstaw na około 0,5 godziny. Następnie smaż na gorącym tłuszczu ...

Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem

ciasto: 80 g mąki pszennej (razowej), 160 g mąki pszennej (białej), 1 łyżeczka soli, 50 g masła, 1/2 szklanki woda, masło (do wysmarowania formy), wierzch: 200 g szpinaku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 200 g seru feta, 80 g czarnych oliwek, 250 g pomidorków cherry

Mąkę razową, białą, sól, masło i wodę zmiksuj i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę, lekko ją spłaszcz, zwiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Szpinak grubo posiekaj i podsmaż kilka m...

Musaka

Musaka

500 g ziemniaków, 500 g cukini, 500 g mielonego wieprzowego mięsa (lub cielęciny), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 35 dkg pomidorów, 100 ml białego wina, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3 dkg masła, 3 łyżki mąki półgrubej, 500 ml mleka, 1/2 łyżki oregano, olej słonecznikowy, sól, pieprz

Ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedź je, ostudź, obierz i pokrój w plastry. Cukinę umyj, pokrój w plastry, posól, odstaw na 10 minut. Osącz i obsmaż z obu stron na oleju. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory spar...

Indyk pieczony na pomidorach

Indyk pieczony na pomidorach

600 g piersi z indyka, 1/2 łyżeczka soli, 60 g słoniny angielskiej, 80 g masła, 50 ml oleju słonecznikowego, 3 pomidory, 2 dcl bulionu drobiowego

Pierś z kurczaka natnij tak, abyś otrzymał 4 większe kawałki, posól i cienko rozbij. Naszpikuj słoniną, zwiń w roladę i zwiąż nitką.. Pomidory obierz ze skórki i pokrój. Do piekarnika wstaw mięso, pomidory, połowę masła i polej bulionem. Piec...

Makaron z sosem owocowym

Makaron z sosem owocowym

400 g makaronów, 300 g truskawek (lub borówek), 2 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 1 szklanka mleka

Makaron ugotuj, odcedź, przelej gorącą wodą. Truskawki opłucz, obierz z szypułek i posiekaj nożem na drobne kawałki. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z częścią zimnego mleka. Wlewaj, mieszając, do pozostałej ilości mleka i zago...

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

2 piersi z kurczaka, 1 cukinia, 1 papryka, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, 1 cebula, 1 cytryna, 150 ml oliwy z oliwek

Cebulę posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Cebulę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i pieprz włóż do płaskiego naczynia i wszystko wymieszaj dokładnie łyżką. Piersi z kurczaka umyj, posól i pokrój w kostkę. Ułóż kostki mięsa w zalewie i pozostaw kilka ...

Spaghetti z sosem bolońskim

Spaghetti z sosem bolońskim

400 g spagetti, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łodygi selera naciowego, 150 g boczku, 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 szklanka białego wina, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka bulionu wołowego, 1 konserwa przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki oregano, sól, pieprz, parmezan (do posypania)

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę. Obsmażaj, następnie przesuń warzywa na bok i w wolne miejsce włóż pokrojony w kosteczkę boczek. Zrumień ...

Paella

Paella

200 g ryżu, 1 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 papryki (czerwone), 500 g owoców morza, 400 g krewetek, 1 cytryna, 150 g groszku, 1 łyżka masła, sól, pieprz

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj ryż i obsmażaj, aż lekko zbieleje. Wlej bulion i gotuj około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Owoce morza skrop sokiem z cytryny. Papryki oczyść i pokrój w kostkę, wymieszaj...

Potrawka wołowa

Potrawka wołowa

675 g wołowego mięso, 85 g boczku wędzonego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 450 ml bulionu wołowego, 2 marchewki, kawałki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyźki stołowe siekanej pietruszki, 1 łyżka mąki półgrubej, sól, pieprz, 1 łyżka przecieru pomidorowego

Mięso pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę i boczek. Marchew pokrój w plasterki, rozgnieć czosnek. Na talerzu wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Włóż do mąki mięso i obtocz dokładnie każky kawałek. Na oleju w żaroodpornym garnku smaż marchew i cebulę przez...

Kurczak z brandy

Kurczak z brandy

4 piersi z kurczaka, 2 łyżki masła, 1 szczypta soli, 1 szczypta białego pieprzu, 1 ząbek czosnku, 100 ml Brandy, 200 ml bulionu drobiowego, 8 kasztanów jadalnych, 4 plasterek boczku wędzonego, zioła prowansalskie (lub inne)

Kasztany gotuj w nieosolonej wodzie przez 1,5 godziny. Kurczaka natrzyj solą pieprzem. Podsmaż mięso na maśle z obu stron na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Rognieć czosnek i ...

Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

250 g mąki gładkiej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 szczypta soli, 20 g słoniny, 150 g dżemu, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka cukru pudru

Odmierz mleko, rozbij z jajami, dodaj przesianą mąkę i rozbij starannie, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj wodę, sól i dobrze rozmieszaj. Nabij na widelec słoninę i wysmaruj rozgrzaną patelnię, aby dno było lśniące. Małą łyżką wazową nab...

Pierogi z kapustą i serem

Pierogi z kapustą i serem

350 g mąki gładkiej, 2 jajka, sól, 1/2 szklanka wody, 600 g białej kapusty, 160 g słoniny angielskiej, 3 cebule, 300 g miękkiego twarogu, pieprz

Kapustę ugotuj. Dodaj twaróg, 1 jajo. Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż. Dodaj ją do kapusty z jajem i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj rozbite z wodą jajo. Zgnieć wolne ciasto i dobrze wyrób. R...

: