Quiche ze szpinakiem
Trudność
Czas przygotowania
40min
Czas gotowania
35min
Całkowity czas
1g 15min
Porcja
Nutritions
1976
Kalorii
8.0g
Cukrów
101.0g
Tłuszczy
43.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Mąkę razową, białą, sól, masło i wodę zmiksuj i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę, lekko ją spłaszcz, zwiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Szpinak grubo posiekaj i podsmaż kilka minut na patelni na oliwie. Dopraw czosnkiem solą i pieprzem. Formę wysmaruj tłuszczem (masłem) i wylep ciastem. Piecz około 7 minut. Nałóż nadzienie szpinakowe na ciasto. Posyp pokruszonym serem feta oraz obłóż pomidorkami i oliwkami. Na koniec zalaj masą jajeczną (jajkami roztrzepanymi z mlekiem). Piecz około 25 minut na środkowym pozomie piekarnika.
Redaktor2013-07-18
Składniki
- 2 jajka
- 80 g czarnych oliwek
- ciasto: 80 g mąki pszennej (razowej)
- 160 g mąki pszennej (białej)
- 50 g masła
- wierzch: 200 g szpinaku
- 200 g seru feta
- 250 g pomidorków cherry
- masło (do wysmarowania formy)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki woda
- 1 szklanka mleka
- 2 ząbek czosnku