These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Całoroczne

Naleśniki z twarogiem i czekoladą

Naleśniki z twarogiem i czekoladą

130 g mąki pszenna, 15 g cukru, 2 jajka, 325 ml mleka, 100 ml śmietany, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka waniliowej esencji, 1 łyżka kakao, 1 1/2 opakowania miękkiego twarogu, 1 opakowanie białego jogurtu, 1 łyżka miodu, 1 opakowanie czekolady do gotowania

Mąkę, sól i cukier wymieszaj w misce. Dodaj jajka, kakao i 100 ml mleka. Następnie ubij wszystko mikserem. Stopniowo dodaj śmietanę i resztę mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na godzinę. W międzyciasie wymieszaj twaróg z jogurtem ...

Kwaśna zupa ogórkowa

Kwaśna zupa ogórkowa

4 większe ogórki kiszone, 1/4 szklanki soku warzywnego (sok z ogórków), 650 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 szklanki śmietany, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 2 łyżki posiekanego koperku, Grzanki: 1 bułka, 1 łyżka masła

Kiszone ogórki zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posyp je mąką i duś na maśle około 10 minut czas od czasu mieszając. Wlej sok z ogórków i gotuj około 5 minut. Całość zalej bulionem. Dodaj sól i pieprz i gotuj około 30 minut. W między...

Łosoś pieczony na warzywach

Łosoś pieczony na warzywach

500 g ryby morskiej (łososia), 100 g Mozzarelli, 300 ml gęstej śmietany, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 garnuszek groszku, 1 garnuszek kukurydzy, 1 cebula, 1 papryka, 12 szt. pomidorków cherry, 2 łyżeczki soku z cytryny

Groch i kukurzydzę opłucz, zalaj zimną wodą i odstaw na chwilę. Cebulę obierz i pokrój grubo. Paprykę umyj, osusz i pokrój usuwając nasiona i szypułki. Łososia opłucz i osusz. Oprósz solą, pieprzem oraz kurkumą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Śmiet...

Omlet wegetariański z serkiem wiejskim

Omlet wegetariański z serkiem wiejskim

1/2 opakowania Cottage, 4 jajka, 1 papryka, 1 cebula, 60 tartego sera, 1 łyżka oleja roślinnego, 5 pieczarek, 1 szczypta soli, 1 szczypta chilli

Paprykę, pieczarki i cebulę pokrój w kostki i podsmaż krótko na patelni. Dodaj szczyptę soli i szczyptę chilli. Do miseczki wbij jajka, dodaj serek wiejski i dobrze wymieszaj. Nestępnie wlej na wcześniej podsmażone warzywa i trzymaj na małym o...

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

700 g ryby morskiej (łososia), 1 por, 1 główka brokuła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, sos: 1 opakowanie sera topionego , 1 szklanka mleka, 100 g tartego sera

Pora potnij grubo i podsmaż na oliwie. Włóż go do żaroodpornego naczynia. Rybę umyj, pokrój w cząstki i połóż na por. Różyczki brokuła lekko podsmaż na oliwie i również wyłóż na rybę. Przygotuj sos: podgrzej mleko, dodaj pokrojony na małe części s...

Kurczak w sezamie

Kurczak w sezamie

2 piersi z kurczaka, 1 jajko, 3 łyżki sezamu, 3 łyżki mąki gładkiek, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 piersi z kurczaka

Piersi kurczaka umyj i oczyść z błonek. Każdą przekrój na cieńsze filety. Oprósz solą, pieprzem, natrzyj lekko rozgniecionym czosnkiem i dodaj resztę składników marynaty. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Do głębokiego talerza wbij jajko, posól ...

Zupa serowa

Zupa serowa

200 g chleba pszennego, 750 ml bulionu warzywnego, 400 g ementalu (lub innego wyraźnego sera), 250 ml białego wina, 2 szczypty soli ziołowej

Z chleba wyjmij miąższ (ze skórki możesz zrobić grzanki). Pokrój go w kostkę i włóż do garnka. Wlej gorący bulion, zagotuj, a na stępnie całość zmiksuj. Podczas miksowania wrzucaj po kolei kawałki sera i wlej białe wino. Całość podgrzej (ale już n...

Zupa z cukini

Zupa z cukini

4 cukinie, 1 ziemniak, 1 łyżka masła, 500 ml bulionu drobiowego, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta bazylii, 1/2 szklanki mleka pełnotłustego, 1/2 łyżki sosu sojowego, troszka koperku, 1 cebula

Cebulę obierz i pokrój drobno. Na patelni stop masło. Dodaj cebulę i podsmaż. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, bazylię, pieprz i gotuj przez około 5 minut. Do garnka wlej bulion. Dodaj wcześniej ugotowaną mieszankę z cukinią i gotuj 15...

Buchty z powidłami

Buchty z powidłami

1 kg mąki półgrubej, 4 jajka, 10 dkg cukru, 10 dkg drożdży, 12 dkg margaryny, 2 szklanki mleka, 50 dkg masła, 1 laska wanilii, 0,2 dkg skórki cytrynowej, 20 dkg śliwkowych powideł, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 szczypta soli

Mąkę przesiej, dodaj ciepłe mleko i lekko wyrośnięte drożdże, sól do smaku, całe jaja ubite z cukrem i margarynę. Ciasto dobrze wyrób i pozostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bierz po kawałku ciasta, rozpłaszcz na ręku, nałóż na środek trochę pow...

Pizza z cukinią

Pizza z cukinią

Ciasto: 300 g mąki gładkiej, 20 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 jajko, 1 szczypta sól, 1/2 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju roślinnego (do posmarowania ciasta), Nadzienie: 500 g cukini, 100 g boczku wędzonego, 1 cebula, 1 konserwa koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, cukier (do smaku), 100 g tartego sera

Zgnieć ciasto drożdżowe,dobrze wyrób, rozwałkuj i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Boczek wymyj w ciepłej wodzie, pokrój w kostkę, podsmaż nie rumieniąc. Skwarki odłóż, a na tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Cukinię umyj, obierz, opłuka...

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

2 piersi z kurczaka, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, 1 jajko, 2 łyżki mąki półgrubej, olej słonecznikowy, sól, pieprz

Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, dodaj do kurczaka i dobrze wymieszaj. Dodaj jajko, majonez, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Masę ponownie wymieszaj i odstaw na około 0,5 godziny. Następnie smaż na gorącym tłuszczu ...

Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem

ciasto: 80 g mąki pszennej (razowej), 160 g mąki pszennej (białej), 1 łyżeczka soli, 50 g masła, 1/2 szklanki woda, masło (do wysmarowania formy), wierzch: 200 g szpinaku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 200 g seru feta, 80 g czarnych oliwek, 250 g pomidorków cherry

Mąkę razową, białą, sól, masło i wodę zmiksuj i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę, lekko ją spłaszcz, zwiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Szpinak grubo posiekaj i podsmaż kilka m...

Pasta twarogowo-jogurtowa z oliwkami

Pasta twarogowo-jogurtowa z oliwkami

400 g białego jogurtu (greckiego), 250 g tłustego twarógu, 1 szklanka czarnych oliwek, 1/2 cebulki wiosennej, szczypta soli, szczypta pieprzu

1/2 szklanki oliwek zmiksuj blenderem, dodaj twaróg i jogurt. Wszystko razem ubij trzepaczką..Resztę oliwek i cebulkę wiosenną pokrój drobno i wymieszaj z masą jogurtową. Dopraw solą i pieprzem.

Indyk pieczony na pomidorach

Indyk pieczony na pomidorach

600 g piersi z indyka, 1/2 łyżeczka soli, 60 g słoniny angielskiej, 80 g masła, 50 ml oleju słonecznikowego, 3 pomidory, 2 dcl bulionu drobiowego

Pierś z kurczaka natnij tak, abyś otrzymał 4 większe kawałki, posól i cienko rozbij. Naszpikuj słoniną, zwiń w roladę i zwiąż nitką.. Pomidory obierz ze skórki i pokrój. Do piekarnika wstaw mięso, pomidory, połowę masła i polej bulionem. Piec...

Makaron z sosem owocowym

Makaron z sosem owocowym

400 g makaronów, 300 g truskawek (lub borówek), 2 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 1 szklanka mleka

Makaron ugotuj, odcedź, przelej gorącą wodą. Truskawki opłucz, obierz z szypułek i posiekaj nożem na drobne kawałki. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z częścią zimnego mleka. Wlewaj, mieszając, do pozostałej ilości mleka i zago...

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

100 g mąki półgrubej, 150 g cukru pudru, 5 jajek, 2 łyżki wody, 150 g dżemu owocowego, 20 g cukru waniliowego, 20 g masła

Z białek ubij pianę, usztywnij ją dodatkiem cukru i dodawaj, stale ubijając, po jednym żółtku. Wsypuj po trochu przesianą mąkę. Całą masę dokładnie wymieszaj. Wlej ją do uprzednio przygotowanej blachy. Wstaw do piekarnika i piecz, aż nabierze złoc...

Pasta twarogowo-łososiowa

Pasta twarogowo-łososiowa

15 dkg miękkego twarogu, 5 łyżek śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta mielonej papryki, 1 szczypta bazylii, 1 szczypta soli ziołowej, 1 szczypta pieprzu, 10 dkg ryby morskiej (wędzony łosoś), 1 pęczek szczypiorku

Rozgnieć czosnek. Włóż go do miski razem z twarogiem, śmietaną i polej sokiem z cytryny. Dodaj szczyptę mielonej papryki, bazylii, soli ziołowej i pieprzu. Wszystko razem zmiksuj blenderem. Wędzonego łososia pokrój drobno. Szczypiorek umyj, osusz ...

Placek orzechowy

Placek orzechowy

25 dkg orzechów włoskich, 5 dkg bułki tartej, 25 dkg cukru pudru, 9 jajek

Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj orzechy (obrane, podsuszone w piecu i zmielone w maszynce) i wymieszaj. Ubij na sztywno pianę i lekko wymieszaj z utartą masą. Podłużną formę lub tortownicę wyłóż papierem pergaminowym wysmarowanym tłuszcz...

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

350 g mąki pszennej, 200 g mąki ziemniaczanej, 600 g cukru, 10 jajek, 3 cytryny, 200 g masła, 200 g bułki tartej, 200 g cukru pudru

Cytryny umyj w ciepłej wodzie, całe ugotuj, po przestudzeniu rozetrzyj w cedzaku, odłącz pestki i włókna. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj przesiane i zmieszane mąki, przetartą cytrynę i ucieraj wszystkie składniki przez 20 minut na jedno...

Kurczak z brandy

Kurczak z brandy

4 piersi z kurczaka, 2 łyżki masła, 1 szczypta soli, 1 szczypta białego pieprzu, 1 ząbek czosnku, 100 ml Brandy, 200 ml bulionu drobiowego, 8 kasztanów jadalnych, 4 plasterek boczku wędzonego, zioła prowansalskie (lub inne)

Kasztany gotuj w nieosolonej wodzie przez 1,5 godziny. Kurczaka natrzyj solą pieprzem. Podsmaż mięso na maśle z obu stron na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Rognieć czosnek i ...

Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

250 g mąki gładkiej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 szczypta soli, 20 g słoniny, 150 g dżemu, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka cukru pudru

Odmierz mleko, rozbij z jajami, dodaj przesianą mąkę i rozbij starannie, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj wodę, sól i dobrze rozmieszaj. Nabij na widelec słoninę i wysmaruj rozgrzaną patelnię, aby dno było lśniące. Małą łyżką wazową nab...

Pierogi z kapustą i serem

Pierogi z kapustą i serem

350 g mąki gładkiej, 2 jajka, sól, 1/2 szklanka wody, 600 g białej kapusty, 160 g słoniny angielskiej, 3 cebule, 300 g miękkiego twarogu, pieprz

Kapustę ugotuj. Dodaj twaróg, 1 jajo. Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż. Dodaj ją do kapusty z jajem i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj rozbite z wodą jajo. Zgnieć wolne ciasto i dobrze wyrób. R...

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

1 1/2 szklanki ryżu, 1 1/2 szklanki wody, 4 jajka, 1 łyżka masła, 150 g szpinaku, 1 łyżka śmietany, 1 natka pietruszki, sól, pieprz, 3/4 łyżki bułki tartej, 100 g smalca (do smażenia)

Ryż wymyj i ugotuj na pół gęsto, dodaj jaja ugotowane na twardo i posiekane. Szpinak przebierz, odciń ogonki, wymyj w kilku wodach, włóż do wrzącej wody (osolonej), ugotuj, odcedź, posiekaj na drobno i dodaj do ryżu. Natkę pietruszki wymyj, drobno...

Kluski ziemniaczane na słodko

Kluski ziemniaczane na słodko

700 g ziemniaków, 1 szklanka mąki półgrubej, 250 g miękkiego twarogu, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki bułki tartej

Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, przestudź, obierz, zemlej razem z twarogiem. Do masy ziemniaczanej dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj masło (tylko stopić). Formuj metalową łyżką klusk...

Sałatka z sera i prosciutto

Sałatka z sera i prosciutto

12 plastrów prosciutto, 6 małych łodyg seleru naciowego, 10 listków mięty, 100 g rukoli, 5 łyżek oliwy z oliwek, sok z cytryny, 150 g seru twardego, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Seler naciowy pokrój w 5-centymetrową zapałkę. Miętę pokrój w paski. Ser pokrój w małe kosteczki. Seler, miętę i rukolę wrzuć do dużej miski. Przygotuj dressing, mieszając w małej miseczce oliwę z sokiem z cytryny. Dopraw do smaku i ubij trzep...

: