Placek orzechowy
Trudność
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
30min
Całkowity czas
45min
Porcja
Nutritions
708
Kalorii
2.0g
Cukrów
52.0g
Tłuszczy
55.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj orzechy (obrane, podsuszone w piecu i zmielone w maszynce) i wymieszaj. Ubij na sztywno pianę i lekko wymieszaj z utartą masą. Podłużną formę lub tortownicę wyłóż papierem pergaminowym wysmarowanym tłuszczem i wysypanym przesianą tartą bułką. Włóż do niej masę i piecz 25-30 minut w średnio gorącym piekarniku. Po ostygnięciu wyjmij placek z formy, zdejmij papier i pokrój na kawałki.
Redaktor2013-07-07