Naleśniki z dżemem
Trudność
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
10min
Całkowity czas
20min
Porcja
Nutritions
1516
Kalorii
5.0g
Cukrów
24.0g
Tłuszczy
41.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Odmierz mleko, rozbij z jajami, dodaj przesianą mąkę i rozbij starannie, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj wodę, sól i dobrze rozmieszaj. Nabij na widelec słoninę i wysmaruj rozgrzaną patelnię, aby dno było lśniące. Małą łyżką wazową nabieraj ciasto i nalewaj na rozgrzaną z tłuszczem patelnię. Poruszaj łyżką aż dno będzie równomiernie pokryte. Smaż na silnym ogniu z dwu stron i układaj jeden na drugim na odwróconym talerzu. Naleśniki smaruj dzęmem i składaj w "chusteczkę". Polej śmietaną i posyp cukrem.
Porady dotyczące przepisu
Potrawę można ozdobić czekoladą i owocami.
Redaktor2013-06-25