Babka cytrynowa
Trudność
Czas przygotowania
30min
Czas gotowania
45min
Całkowity czas
1g 15min
Porcja
Nutritions
4956
Kalorii
3.0g
Cukrów
224.0g
Tłuszczy
85.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Cytryny umyj w ciepłej wodzie, całe ugotuj, po przestudzeniu rozetrzyj w cedzaku, odłącz pestki i włókna. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj przesiane i zmieszane mąki, przetartą cytrynę i ucieraj wszystkie składniki przez 20 minut na jednolitą masę. Dodaj ubitą na sztywno pianę, lekko wymieszaj całą masę i wlej do formy dobrze wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Wstaw do piekarnika o temperaturze 160°C na 45 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy bardzo ostrożnie i posyp cukrem pudrem.
Redaktor2013-07-05