Pizza z cukinią
Trudność
Czas przygotowania
30min
Czas gotowania
45min
Całkowity czas
1g 15min
Porcja
Nutritions
1608
Kalorii
17.0g
Cukrów
37.0g
Tłuszczy
77.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Zgnieć ciasto drożdżowe,dobrze wyrób, rozwałkuj i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Boczek wymyj w ciepłej wodzie, pokrój w kostkę, podsmaż nie rumieniąc. Skwarki odłóż, a na tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Cukinię umyj, obierz, opłukaj, przekrój wzdłuż, usuń pestki, pokrój w cienkie, nieduże plasterki, włóż do naczynia, dodaj skwarki, cebulę, skróp wodą (2-3 łyżki). Duś pod przykryciem. Gdy cukinia będzie miękka, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i roztarty z solą czosnek. Wszystko razem podduś i ostudź. Ciasto posmaruj olejem, nałóż gęstą masę równomiernie na całej powierzchni. Posyp serem tartym i piecz około 30 minut.
Redaktor2013-07-22
Składniki
- Ciasto: 300 g mąki gładkiej
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1 szczypta sól
- 1/2 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego (do posmarowania ciasta)
- Nadzienie: 500 g cukini
- 100 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 konserwa koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- cukier (do smaku)
- 100 g tartego sera