Kluski ziemniaczane na słodko
Trudność
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
45min
Całkowity czas
1g 0min
Porcja
Nutritions
1008
Kalorii
0.0g
Cukrów
25.0g
Tłuszczy
77.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, przestudź, obierz, zemlej razem z twarogiem. Do masy ziemniaczanej dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj masło (tylko stopić). Formuj metalową łyżką kluski. Następnie włóż je do wrzącej osolonej wody, ugotuj, odcedź. Podawaj gorące, polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem.
Porady dotyczące przepisu
Potrawę można uatrakcyjnić, dodając do ciasta smażoną skórkę pomarańczową i rodzynki.
Redaktor2013-06-23