Buchty z powidłami
Trudność
Czas przygotowania
20min
Czas gotowania
50min
Całkowity czas
1g 10min
Porcja
Nutritions
318
Kalorii
1.0g
Cukrów
23.0g
Tłuszczy
24.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Mąkę przesiej, dodaj ciepłe mleko i lekko wyrośnięte drożdże, sól do smaku, całe jaja ubite z cukrem i margarynę. Ciasto dobrze wyrób i pozostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bierz po kawałku ciasta, rozpłaszcz na ręku, nałóż na środek trochę powideł. Buchty dokładnie zalep. Każdą zanurz w stopionym maśle i ułóż ciasno w rądlu lub tortownicy jeden obok drugiego. Rondel lub tortownica muszą być dobrze wysmarowane tłuszczem i wysypane tartą bułką. Po napenieniu rondla buchty pozostaw w cieple przez 15 minut. Piecz je w średnio gorącym piekarniku.
Redaktor2013-07-29