Spaghetti z sosem bolońskim
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę. Obsmażaj, następnie przesuń warzywa na bok i w wolne miejsce włóż pokrojony w kosteczkę boczek. Zrumień co jakiś czas mieszając. Na koniec wymieszaj z warzywami. Przesuń wszystko na bok garnka i partiami wkładaj mięso: włóż 1/3 część mięsa i dokładnie obsmażaj mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszaj z warzywami i boczkiem, przesuń na bok i powtórz z resztą mięsa.
Wlej wino i gotuj przez 3 minuty, dodaj koncentrat pomidorowy uprzednio rozprowadzony w 3 łyżkach gorącego bulionu, dokładnie wymieszaj. Wlej resztę gorącego bulionu, zagotuj, dodaj przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie spaghetti.
Porady dotyczące przepisu
Podawaj na podgrzanych talerzach z ugotowanym makaronem, posypując startym parmezanem.
Redaktor2013-07-05
Składniki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- parmezan (do posypania)
- 400 g spagetti
- 2 łodygi selera naciowego
- 150 g boczku
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 szklanka białego wina
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 konserwa przecieru pomidorowego