These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Musaka

Trudność Czas przygotowania
35min
Czas gotowania Całkowity czas Porcja
1g 50min 2g 25min
Nutritions
1608 Kalorii 10.0g Cukrów 95.0g Tłuszczy 100.0g Białek

Przygotowanie

Ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedź je, ostudź, obierz i pokrój w plastry. Cukinę umyj, pokrój w plastry, posól, odstaw na 10 minut. Osącz i obsmaż z obu stron na oleju. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory sparz, obierz i pokrój. Cebulę zeszklij na oleju, wrzuć mięso i obsmażaj. Dodaj czosnek, posól i popierz. Dodaj pomidory i wszystko duś 5 minut. Wino wymieszaj z koncentratem pomidorowym i wlej do mięsa. Duś 30 minut na małym ogniu, aż sos odparuje. Doprowadź do smaku oregano. Dno żaroodpornej formy wysmaruj tłuszczem i warstwami układaj ziemniaki, mięso i cukinię, zakończ warstwą ziemniaków. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę, wlej zimne mleko i mieszając, gotuj 5 minut. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Potrawę w naczyniu polej sosem, piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C.


Dodać do pinteresta
Redaktor

2013-07-16, Przepis odwiedzony: 1077x


Dodać recenzję
Dodać komentarz

Facebook komentarze