Musaka
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedź je, ostudź, obierz i pokrój w plastry. Cukinę umyj, pokrój w plastry, posól, odstaw na 10 minut. Osącz i obsmaż z obu stron na oleju. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory sparz, obierz i pokrój. Cebulę zeszklij na oleju, wrzuć mięso i obsmażaj. Dodaj czosnek, posól i popierz. Dodaj pomidory i wszystko duś 5 minut. Wino wymieszaj z koncentratem pomidorowym i wlej do mięsa. Duś 30 minut na małym ogniu, aż sos odparuje. Doprowadź do smaku oregano. Dno żaroodpornej formy wysmaruj tłuszczem i warstwami układaj ziemniaki, mięso i cukinię, zakończ warstwą ziemniaków. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę, wlej zimne mleko i mieszając, gotuj 5 minut. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Potrawę w naczyniu polej sosem, piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C.
Redaktor2013-07-16