Zupa krem czosnkowa (po węgiersku)
Trudność
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
25min
Całkowity czas
35min
Porcja
Nutritions
168
Kalorii
0.0g
Cukrów
13.0g
Tłuszczy
13.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Cebulę obierz i posiekaj drobno. Ziemniaki pokrój w kostkę. W rondlu podgrzej masło i obsmażaj cebulę, aż będzie miękka i nabierze złocisto-brązowej barwy. Dodaj rozgnieciony czosnek i duś około 5 minut. Dodaj mąkę i lekko zarumień.
Przełóż do bulionu warzywnego, dodaj śmietanę i w drobną kostkę pokrojone ziemniaki. Gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wszystko zmiksuj blenderem na krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kilka kropli soku z cytryny. Podawaj z grzankami i posypanym tartym serem.
Redaktor2013-06-17