Zupa grochowo-porowa ze świeżą miętą
Trudność
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
15min
Całkowity czas
30min
Porcja
Nutritions
60
Kalorii
0.0g
Cukrów
6.0g
Tłuszczy
0.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Oczyść pory z zewnętrznych liści i pokrój w pierścienie. Następnie wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą i smaż na średnim ogniu około 5 minut. Obierz czosnek, wycićnij do porów i zalej bulionem. Dodaj groszek i doprowdź do wrzenia. Zmieszaj ogień i duś 3-4 minuty, aż groszek będzie miękki. Połowę mięty drobno posiekaj i dodaj do zupy. Łyżką cedzakową wyjmij kilka garści groszku do dekoracji. Zupę dopraw solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i śmietanką. Zmiksuj całość na purée i ponownie podgrzej. Gotową zupę rozlej do misek i podawaj udekorowaną całymi ziarnami groszku i liśćmi mięty.
Redaktor2013-07-01