Ryż smażony po chińsku
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Ugotuj ryż w słonej wodzie. Ugotuj zielony groszek we wrzącej, lekko posolonej wodzie przez 5 minut, a następnie odcedź.
Obierz i drobno posiekaj imbir. Wyciśnij czosnek, cebulę i kapustę pekińską pokrój w cienkie paski. Podgrzej oliwę na dużej patelni i obsmażaj w niej lekko cebulę, czosnek i imbir przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodaj liście kapusty pekińskiej i obsmażaj na dużym ogniu przez około minutę, cały czas mieszając.
Dodaj ugotowany ryż, bulion i sos sojowy, a następnie krewetki i zielony groszek. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut. W ryżu zrób dziurkę, wlej w nią jajka i smaż przez kilka minut, a następnie wymieszaj je z ryżem.
Porady dotyczące przepisu
Ryż można podawać w miseczkach, a zamiast widelca używać chińskich pałeczek.
Redaktor2013-06-17