These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Ryby i owoce morza

Łosoś pieczony na warzywach

Łosoś pieczony na warzywach

500 g ryby morskiej (łososia), 100 g Mozzarelli, 300 ml gęstej śmietany, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 garnuszek groszku, 1 garnuszek kukurydzy, 1 cebula, 1 papryka, 12 szt. pomidorków cherry, 2 łyżeczki soku z cytryny

Groch i kukurzydzę opłucz, zalaj zimną wodą i odstaw na chwilę. Cebulę obierz i pokrój grubo. Paprykę umyj, osusz i pokrój usuwając nasiona i szypułki. Łososia opłucz i osusz. Oprósz solą, pieprzem oraz kurkumą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Śmiet...

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

700 g ryby morskiej (łososia), 1 por, 1 główka brokuła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, sos: 1 opakowanie sera topionego , 1 szklanka mleka, 100 g tartego sera

Pora potnij grubo i podsmaż na oliwie. Włóż go do żaroodpornego naczynia. Rybę umyj, pokrój w cząstki i połóż na por. Różyczki brokuła lekko podsmaż na oliwie i również wyłóż na rybę. Przygotuj sos: podgrzej mleko, dodaj pokrojony na małe części s...

Łosoś w malinach

Łosoś w malinach

4 filety rybne (łosoś), 1 jajko, 1/2 garnuszka mąki pszennej, 1/2 garnuszka bułki tartej, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 25 dkg malin, 1 szalotka, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli

Łososia oprósz solą i otocz w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż filety z obu stron na złoty kolor. Kilka malin zostaw do dekoracji, resztę przełóż do rondelka. Dodaj drobno posiekaną szalotkę, musztardę, oliwę i ocet. Got...

Pasta twarogowo-łososiowa

Pasta twarogowo-łososiowa

15 dkg miękkego twarogu, 5 łyżek śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta mielonej papryki, 1 szczypta bazylii, 1 szczypta soli ziołowej, 1 szczypta pieprzu, 10 dkg ryby morskiej (wędzony łosoś), 1 pęczek szczypiorku

Rozgnieć czosnek. Włóż go do miski razem z twarogiem, śmietaną i polej sokiem z cytryny. Dodaj szczyptę mielonej papryki, bazylii, soli ziołowej i pieprzu. Wszystko razem zmiksuj blenderem. Wędzonego łososia pokrój drobno. Szczypiorek umyj, osusz ...

Paella

Paella

200 g ryżu, 1 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 papryki (czerwone), 500 g owoców morza, 400 g krewetek, 1 cytryna, 150 g groszku, 1 łyżka masła, sól, pieprz

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj ryż i obsmażaj, aż lekko zbieleje. Wlej bulion i gotuj około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Owoce morza skrop sokiem z cytryny. Papryki oczyść i pokrój w kostkę, wymieszaj...

Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka

1 porek, 1 konserwa tuńczyka (w własnym sosie), 2 woreczki ryżu, 2 łyżki majonezu, 1 szczypta soli, 1 konserwa groszku

Ugotuj ryż, aż będzie miękki i ostudź go. Por pokrój na talarki, tuńczyka i zielony groszek odcedź z zalewy. Wszystkie składniki ze sobą mieszaj. Dodaj dwie łyżki majonezu i posól według własnego gustu.

Łosoś z pomidorami

Łosoś z pomidorami

2 filety ryby morskiej (łosoś), 1 konserwa przecieru pomidorowego, 1/2 cukini, 1 papryka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżka masła, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Z ryby usuń skórę, opłucz i ususz papierowym ręcznikiem. Wlej pomidory do miski. Cukinię utrzyj na tarcie warzywnej na średnich oczkach. Paprykę pokrój w kostkę. Rozgnieć czosnek. Wszystko dodaj do miski z pomidorami i wymieszaj. Dopraw solą i p...

Ryż smażony po chińsku

Ryż smażony po chińsku

225 g ryżu długoziarnistego, 1/2 główki kapusty pekińskiej, 225 g krewetek, 1 cebula, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego, 150 ml bulionu drobiowego, 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia imbiru, 115 g groszku, 2 jajka, 15 g masła, 1/2 łyżeczki soli

Ugotuj ryż w słonej wodzie. Ugotuj zielony groszek we wrzącej, lekko posolonej wodzie przez 5 minut, a następnie odcedź. Obierz i drobno posiekaj imbir. Wyciśnij czosnek, cebulę i kapustę pekińską pokrój w cienkie paski. Podgrzej oliwę na duże...

Kuskus z paluszkami krabowymi

Kuskus z paluszkami krabowymi

80 g kuskusu, 4 paluszki krabowe, 1 ząbek czosnku, 4 pomidorki cherry, 1/2 papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz

Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cherry pomidorki pokrój na ćwiartki. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj paprykę, pomidorki i rozgnieciony czosnek i przez chwilę obsmażaj. Dodaj pokrojone paluszki krabowe i wszystko razem wymieszaj. Przyprawami dopra...

Zapiekanka po rybacku

Zapiekanka po rybacku

900 g ziemniaków, 55 g tartego sera, 2 jajka , 85 g masła, 55 g mąki pszennej, 900 g ryby słodkowodnej, 600 ml mleka, pieprz, sól, nać pietruszki

Ziemniaki obierz, włóż do rondla z wodą i zagotuj. Ugotuj jajka na twardo. Pokrój rybę w kostkę o boku 2 cm. Posiekaj ugotowane jajka i pietruszkę. Zrób biały sos. Rozpuść 55 g masła w rondlu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita gęsta...

Panga na szpinaku

Panga na szpinaku

pangasius, szpinak, czosnek, sok z cytryny, biały jogurt, masło, ser twardy, mąka gładka, olej roślinny, sól, pieprz, 4 płaty pangi lub innej ryby, 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 4 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego, 1 łyżka masła, 10 dkg startego ostrego żółtego sera, mąka, olej, sól, pieprz

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szpinak rozmrożić i udusić z łyżką masła na wolnym ogniu z dodatkiem jogurtu naturalnego i roztartego czosnku. pod koniec dusze...

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

karkówka, tuńczyk, pieprz, sok z cytryny, ocet winny, oliwa z oliwek, sól, majeranek, białe wino, bulion warzywny, cebula, liść laurowy, 1 kg karkówki, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 garść ziaren kolorowego pieprzu, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, sól, majeranek, Marynata: 1 szklanka półwytrawnego białego wina, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula drobno posiekana, 1 liść laurowy

Mięso opłukać i osuszyć. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Przygotować sos tuńczykowy: tuńczyka osączyć z puszki i rozdrobnić widelcem. Roztrzepać żółtko, wymieszać z sokiem ...

Makaronowa sałatka z tuńczykiem

Makaronowa sałatka z tuńczykiem

makarony, tuńczyk, brokuły, kukurydza, kurze jaja, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1,5 szklanki makaronu kokardki, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 1 puszka kukurydzy, 3 jaja, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Makaron gotować 10 - 12 minut - w trakcie gotowania dodać 1 łyżkę oleju. Odcedzić i wystudzić. Brokuły włożyć do gotującej się, osolonej wody na około 10 minut, osączyć i ostudzić. Jaja ugotować na twardo, obrać. Tuńczyka rozdrobnić widelcem, kuku...

Jaja z farszem szpinakowo - tuńczykowym

Jaja z farszem szpinakowo - tuńczykowym

kurze jaja, miękki twaróg, szpinak, tuńczyk, czosnek, majonez, sól, pieprz, szczypiorek, zielone oliwki, 6 jaj ugotowanych na twardo, 10 dkg białego sera, 5 łyżek podsmażonego szpinaku, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz, szczypiorek, oliwki

Jaja obrać, przekroić na poł, wydrążyć żółtka. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić widelcem, utrzeć z serem, szpinakiem, posiekanym szczypiorkiem i żółtkami. Farsz doprawić roztartym czosnkiem , solą i pieprzem. Dokładnie utrzeć z majonezem na gładką mas...

Ryba w smietanie

Ryba w smietanie

ryba słodkowodna, śmietana, Pieczarki, mąka gładka, sól, masło, olej roślinny, dowolna ryba słodkowodna, 1 szklanka śmietany, 20-30 dkg pieczarków, trochę mąki, sól, masło, olej

Oczyszczone ryby podzielić na porcje, umyć, oczyścić, lekko posolić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, dodać kawałek masła, a kiedy się stopi - smażyć kawałki ryby szybko rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Rumiane przekładać do płaskie...