Zapiekanka po rybacku
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, włóż do rondla z wodą i zagotuj. Ugotuj jajka na twardo. Pokrój rybę w kostkę o boku 2 cm. Posiekaj ugotowane jajka i pietruszkę.
Zrób biały sos. Rozpuść 55 g masła w rondlu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita gęsta masa. Stopniowo dolewaj mleko. Zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj pietruszkę, sól i pieprz.
Kiedy ziemniaki będą ugotowane, utłucz je. Dodaj resztę masła, trochę mleka, sól, pieprz i wymieszaj.
Do naczynia do zapiekania włóż rybę i posiekane jajka. Polej sosem. Łyżką nałóż na wierzch ziemniaki i posyp tartym serem. Zapiekankę tę należy piec w temperaturze 200°C około 30 minut, aż warstwa ziemniaków będzie równomiernie złocistobrązowa i krucha przy brzegach.
Porady dotyczące przepisu
Można do przepisu wprowadzić zmiany, używając różnych rodzajów ryb lub dodając 115 g krewetek.
Redaktor2013-06-12