These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Zapiekanka po rybacku

Trudność Czas przygotowania
20min
Czas gotowania Całkowity czas Porcja
1g 0min 1g 20min
Nutritions
1796 Kalorii 1.0g Cukrów 95.0g Tłuszczy 45.0g Białek

Przygotowanie

Ziemniaki obierz, włóż do rondla z wodą i zagotuj. Ugotuj jajka na twardo. Pokrój rybę w kostkę o boku 2 cm. Posiekaj ugotowane jajka i pietruszkę.

Zrób biały sos. Rozpuść 55 g masła w rondlu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita gęsta masa. Stopniowo dolewaj mleko. Zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj pietruszkę, sól i pieprz.

Kiedy ziemniaki będą ugotowane, utłucz je. Dodaj resztę masła, trochę mleka, sól, pieprz i wymieszaj.

Do naczynia do zapiekania włóż rybę i posiekane jajka. Polej sosem. Łyżką nałóż na wierzch ziemniaki i posyp tartym serem. Zapiekankę tę należy piec w temperaturze 200°C około 30 minut, aż warstwa ziemniaków będzie równomiernie złocistobrązowa i krucha przy brzegach.

Bulb Porady dotyczące przepisu

Można do przepisu wprowadzić zmiany, używając różnych rodzajów ryb lub dodając 115 g krewetek.


Dodać do pinteresta
Redaktor

2013-06-12, Przepis odwiedzony: 1284x


Dodać recenzję
Dodać komentarz

Facebook komentarze