Ryba w smietanie
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Oczyszczone ryby podzielić na porcje, umyć, oczyścić, lekko posolić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, dodać kawałek masła, a kiedy się stopi - smażyć kawałki ryby szybko rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Rumiane przekładać do płaskiego rondla, kładąc na każdy kawałek ryby wióreczek masła. Przykryć, trzymać na płytce ochronnej na maleńkim ogniu, aby ryba doszła w środku. W tym czasie umyć pod bieżącą wodą pieczarki, poszatkować i smażyć na maśle, aż ładnie się zrumienią, lekko posolić. Kiedy pieczarki zaczynają się rumienić - zalać rybę śmietaną i zwiększyć ogień, aby śmietana się zagotowała. Wyłożyć rybę na ogrzany półmisek, zalać śmietanowym sosem i posypać usmażonymi pieczarkami. Można podawać z pieczywem jako gorącą przekąskę lub danie na kolację, bądż z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem jako danie obiadowe.
Czerwona.Papryczka2012-09-27