These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Tańsze

Mazurek

Mazurek

0,5 l mleka, 500 g cukru, 0,5 kostki masła, 0,5 opakowania cukru waniliowego

Wymieszać mleko, cukier i cukier waniliowy i gotować około 30 minut. Potem dodać masło

Pascha

Pascha

twardy twaróg, masło, żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietana, migdały, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, kandowane owoce, 1 kg białego tłustego sera, 1/2 kostki masła, 5 żółtek ugotowanych na twardo, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml śmietany, 1 garść migdałów, 1 garść rodzynek, 1 garść orzechów włoskich, 1 garść skórki pomarańczowej, kandyzowane owoce

Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki sparzyć, osączyć. Ser zmielić, rozdrobnić, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać żółtka, cukier waniliowy i na samym końcu bakalie. Gęste sito wyłoż...

Babeczki waniliowe z wiśniami

Babeczki waniliowe z wiśniami

mąka gładka, żółtko, cukier, masło, żółtko, masło, mleko, Mąka ziemniaczana, cukier kryształ, cukier waniliowy, wiśnie, 25 dkg mąki, 4 żółtka, 8 dkg cukru pudru, 12 dkg masła, Krem: 4 żółtka, 1/2 kostki masła, 1,5 szklanki mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy, 1 słoik wiśni w zalewie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotować krem: zmiksować żółtka z cukrem, ugotować 1 szklankę mleka z cukrem waniliowym. Ugotowane mleko dodać do utartych żółtek, rozmieszać i dalej gotować. Do tego w...

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

ananas, brzoskwinia, grepfruit, pomarańcz, kiwi, koniak, miód, cynamon, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki, 1 grepfruit, 1 pomarańcz, 2 kiwi, 1/2 szklanki koniaku lub soku pomarańczowego, 3 łyżki miódu, 1 szczypta cynamonu

Ananasa i brzoskwinie osączyć z zalewy, grejpfrut, pomarańczę i kiwi obrać. Wszystkie owoce pokroić na małe kawałki. Przygotować sos: koniak lub sok pomarańczowy wymieszać z miodem, doprawić do smaku cynamonem. Owoce przełożyć do salaterki, pola...

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

mąka gładka, mleko, drożdże (kwas), cukier, jajka, cukier waniliowy, masło, margaryna do gotowania, olej roślinny, mus jabłkowy, cynamon, cukier puder, waniliowa esencja, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 200 g drożdży, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/4 kostki masła, margaryna do smażenia, olej, 1 słoik musu jabłkowego, cynamon, cukier puder, kilka kropli waniliowej esencji

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Połowę mleka zagrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i zamieszać. Rozczyn przelać do mąki, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tego dodać masło, jajo, resztę mleka, cukier, cukier wanili...

Sorbet cytrynowy z winem

Sorbet cytrynowy z winem

cytryna, pomarańcz, cukier puder, białe wino, woda, 4 cytryny, 2 pomarańcze, 5 łyżek cukru pudru, 1 szklanka białego wina, 100 ml wody

Cytryny i pomarańcze sparzyć, zetrzeć na tarce skórkę, wycisnąć sok. Do rondelka wlać wodę, wymieszać z cukrem pudrem i sokiem oraz skórką z cytryny. Zagotować, zmniejszyć płomień ognia i gotować jeszcze około 5 minut, schłodzić. Przygotowany sos ...

Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie

mandarynka, ananas, brzoskwinia, winogrona, czekoladowa polewa, 4 mandarynki, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki, kiść zielonych winogron, czekoladowa polewa

Mandarynki obrać, ananasa i brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić na kawałki, winogrona dokładnie umyć. Polewę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, owoce nadziać na wykałaczki, zanurzać w polewie i odczekać, aż polewa zastygnie.

Mus kawowy z kleksem z bitej śmietany

Mus kawowy z kleksem z bitej śmietany

kawa, gorzka czekolada, masło, jajka, cukier, śmietana, cukier, 1 szklanka mocnej aromatycznej kawy, 2 tabliczki ciemnej czekolady, 1/2 kostki masła, 5 jajek, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 kubeczki śmietany kremówki, 3 łyżki cukru

Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej z masłem. Żółtka zmiksować również w gorącej kąpieli z przestudzoną kawą, dodać cukier i czekoladę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ostudzoną masą. Mus przekładać...

Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

mąka gładka, cukier, mleko, margaryna do gotowania, żółtko, drożdże (kwas), cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa, papaja, morele, daktyle, bułka tarta, cukier puder, czekoladowa polewa, esencja migdałowa, migdałowe płatki, 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 12 dkg margaryny, 4 żółtka, 5 dkg drożdży, 1 cukier waniliowy, 5 dkg rodzynek, 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej, 5 dkg papai, 5 dkg suszonych moreli, 5 dkg suszonych daktyli, bułka tarta, cukier puder na posypanie, Polewa: 1 opakowanie czekoladowej polewy, kilka kropli esencji migdałowej, migdałowe płatki

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wsypać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, utarte żółtka i ...

Panga na szpinaku

Panga na szpinaku

pangasius, szpinak, czosnek, sok z cytryny, biały jogurt, masło, ser twardy, mąka gładka, olej roślinny, sól, pieprz, 4 płaty pangi lub innej ryby, 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 4 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego, 1 łyżka masła, 10 dkg startego ostrego żółtego sera, mąka, olej, sól, pieprz

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szpinak rozmrożić i udusić z łyżką masła na wolnym ogniu z dodatkiem jogurtu naturalnego i roztartego czosnku. pod koniec dusze...

Domowe steki  z cebulą

Domowe steki z cebulą

stek wołowy, cebula, mąka gładka, olej roślinny, wino czerwone, Sos pieczeniowy w torebce, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 steki wołowe, 5 cebul, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina, 1 sos pieczeniowy w torebce, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Cebule obrać i pokroić w plasterki. Obsypać je mąką i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule wyjąć i osuszyć, olej pozostawić na patelni. Steki umyć, osuszyć. Natrzeć papryką, solą, pieprzem. Usmażyć je na oleju pozostałym po cebuli, w...

Skrzydełka w orzechowym sosie

Skrzydełka w orzechowym sosie

skrzydła z kurczaka, chilli papryki, orzechy włoskie, wino czerwone, gęsta śmietana, sól, pieprz, mielony imbir, olej roślinny, 4 skrzydełka z kurczaka, 1 chilli papryczka, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki wina czerwonego, 1 kubeczek gęstej śmietany, sól, pieprz, mielony imbir, olej

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i imbirem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć skrzydełka. Przygotować sos: drobno posiekać orzechy i chilli, wymieszać z czerwonym winem, podgrzać. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. ...

Pieczeń serowa z jajem

Pieczeń serowa z jajem

mielone wieprzowe mięso, cebula, kurze jaja, kajzerka, miękki twaróg, musztarda półtłusta, sól, pieprz, oregano, czosnek, jajka, 50 dkg mielonego mięsa, 2 cebule, 2 jajka, 1 kajzerka, 20 dkg twarogu, 2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz, oregano, 3 ząbki czosnku, 3 jaja ugotowane na twardo

Kajzerkę namoczyć w letniej wodzie. Twaróg odcisnąć i rozdrobnić widelcem. Mięso wymieszać z 2 jajami, posiekanymi cebulami, twarogiem, roztartym czosnkiem, musztardą i odciśniętą kajzerką. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Masę przełożyć do żaro...

Medaliony z kurczaka z wykwintnym sosem

Medaliony z kurczaka z wykwintnym sosem

pierś z kurczaka, chrzan, żurawina, jabłko, wino czerwone, sok z cytryny, cebula, sól, pieprz, cukier, olej roślinny, 4 filety z piersi z kurczaka, 2 łyżki chrzanu, 3/4 szklanki żurawiny lub borówki do mięs, 1 kwaśne jabłko, 1/2 szklanki wina czerwonego, sok z połowy cytryny, 1 cebula, sól, pieprz, cukier, olej

Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć piersi. Przygotować sos: cebulę drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce. Chrzan wymieszać z żurawiną lub borówką, dodać cebulę i jabłko. Wszystko połączyć z win...

Udka po męsku

Udka po męsku

udo z kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, miód, sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, piwo jasne, olej roślinny, 5 udek z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki miódu, sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, 0,5 szklanki piwa, olej

Przygotować marynatę: rozgnieść czosnek, wymieszać z oliwą lub olejem oraz miodem. Marynatą natrzeć umyte i osuszone udka z kurczaka. Posypać solą i pieprzem. Udka obsmażyć na oleju, posypać majerankiem i papryką. Przełożyć do naczynia żaroodporne...

Krem z porów z klopsikami

Krem z porów z klopsikami

porek, masło, bulion warzywny, czosnek, śmietana, mielone wieprzowe mięso, jajka, musztarda, bułka tarta, olej roślinny, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 pory, 1 łyżka masła, 1 l bulionu warzywnego, 1 roztarty ząbek czosnku, 100 ml śmietany, 30 dkg mielonego mięsa, 1 jajko, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki bułki tartej, olej, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Białe części porów pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Zalać bulionem i zagotować. Odstawić z ognia, przecedzić (bulion zachować). Pory zmiksować i dodać do wywaru. Do ostudzonej zupy dodać śmietanę, ponownie podgrzać. Doprawić czosnkiem, solą...

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

kiełbasa, cebula, kiszona kapusta, mąka gładka, masło, sól, pieprz, cukier, kminek, majeranek, 1 kg białej kiełbasy, 2 posiekane cebule, 80 dkg kiszonej kapusty, 2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, kminek, majeranek

Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić posiekaną kapustę z cebulę i posypać mąką. Dusić na wolnym ogniu około 30 minut bez przykrycia, podlewając wodą. Pod koniec duszenia doprawić kapustę kminkiem, cuk...

Krem czosnkowy z grzankami

Krem czosnkowy z grzankami

bulion warzywny, czosnek, masło, mąka gładka, śmietana, kajzerka, olej roślinny, sól, pieprz, oregano, pietruszka, 1,5 l bulionu warzywnego, 1 główka czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 100 ml śmietany, 1 kajzerka, olej, sól, pieprz, oregano, 1 natka pietruszki

Czosnek obrać, rozetrzeć. Zrobić zasmażkę: masło stopić dodać mąkę energicznie mieszając. Zdjąć z ognia, powoli wlewać 2 szklanki bulionu, cały czas mieszając. Do zasmażki powoli wlać resztę bulionu, dokładnie wymieszać i chwilę gotować na wolnym ...

Śliwkowy krupnik

Śliwkowy krupnik

kasza jęczmienna, pierś z kurczaka, bulion warzywny, włoszczyzna, suszone śliwki, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, szczypiorek, 2 woreczki kaszy jęczmiennej, 2 piersi z kurczaka, 2 l bulionu warzywnego, 1 włoszczyzna be kapusty, 1 opakowanie suszonych śliwek, 1 liść laurowy, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, 0,5 pęczka szczypiorku

Śliwki zalać ciepłą wodą, namaczać około 10 minut, a następnie pokroić w plasterki. Włoszczyznę drobno posiekać, obsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Kurczaka pokroić w paski. Włoszczyznę zalać bulionem, dodać kaszę jęczmienną lub pęczak, śliwki, ...

Zupa owocowa z naleśnikami

Zupa owocowa z naleśnikami

wiśnie, maliny, żółtko, jajka, mąka gładka, proszek do pieczenia, olej roślinny, 1 słoik wiśni w zalewie, 1 słoik malin w zalewie, 4 żółtka, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, olej

Owoce wraz z zalewą zagotować w 1,5l wody. Zdjąć z ognia, odcedzić (owocowy wywar zachować). Maliny i wiśnie zmiksować, dodać do wywaru i wymieszać. Utrzeć 4 żółtka do białości, dodać do ostudzonej zupy. Przygotowanie naleśników: oddzielić żółtka ...

Południowa zupa cytrynowa

Południowa zupa cytrynowa

sok z cytryny, cytryna, ryż, bulion drobiowy, pierś z kurczaka, pomidory w marynacie, fasola, cebula, chilli papryki, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, mielony imbir, olej roślinny, sok z 3 cytryn, 1 cytryna, 1 woreczek ryżu, 1 l bulionu, 1 filet z piersi kurczaka, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 cebule, 1 papryczka chilli, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, mielony imbir, olej

Filet pokroić w paski, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć na oleju. Fasolę osączyć z zalewy. Pomidory odcedzić, pokroić w kostkę. Cebulę i chilli posiekać. Ryż zagotować w bulionie, dodać pokrojony filet, cebulę, chilli i pomidory. Gotować o...

Pomidory lub szparagi zapiekane  w sosie serowym

Pomidory lub szparagi zapiekane w sosie serowym

szparagi, szynka, ser pleśniowy, masło, mąka gładka, mleko, ser twardy, sól, pieprz, orzecz muszkatołowy, 2 pęczki szparagów lub pomidorów, 5 plastrów szynki, ser pleśniowy, 1/3 kostki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, pół szklanki startego żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do garnka z lekko osoloną wodą włożyć pomidory lub szparagi i gotować około 7-8 minut. Odcedzić i wystudzić. Przygotować sos: stopić na wolnym ogniu masło, dodać mąkę energicznie mieszając. Zdjąc z ognia, dodać zimne mleko, wstawić ponownie i got...

Wiosenna sałatka ze smażoną mozarellą

Wiosenna sałatka ze smażoną mozarellą

sałata, Mozarella, pomidor, ogórki sterylizowane, papryka, papryka, jajka, bułka tarta, sok z cytryny, olej roślinny, sól, pieprz, 1 główka sałatki, 2 opakowania mozarelli, 3 pomidory, 1 ogórek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 jajko, bułka tarta, sok z 1 cytryny, 3/4 szklanki oleju, sól, pieprz

Sałatę dokładnie umyć, porwać na kawałki. Pomidory, ogórki i papryki pokroić na większe kawałki. Mozarelle osączyć z solanki, pokroić w kostkę. Jajo roztrzepać, bułkę tartą wysypać na talerzyk. Ser zanurzać w roztrzepanym jaju i panierować w bułce...

Jajeczne muchomorki dla dzieci

Jajeczne muchomorki dla dzieci

jajka, pomidor, groszek, kukurydza, fasola, sałata, majonez, oliwa z oliwek, sól, pieprz, szczypiorek, 6 jaj ugotowanych na twardo, 3 pomidory, puszka groszku, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, 0,5 główki sałaty, majonez, oliwa z oliwek, sól, pieprz, szczypiorek

Groszek, kukurydzę, fasolę osączyć z zalewy i wymieszać. Polać olejem lub oliwą, doprawić solą i pieprzem. Pomidory przekroić na poł, wydrążyć. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Na połmisku rozłożyć sałatę, na nią wyłożyć sałatkę warzyvną. Jaja obr...

Sałatka z fasolki szparagowej z serem

Sałatka z fasolki szparagowej z serem

fasola szparagowa, ser twardy, cebula, ogórki sterylizowane, jabłko, majonez, oliwa z oliwek, ocet, cukier puder, czosnek, sól, pieprz, mielona papryka, 2 opakowania mrożonej fasoli szparagowej, 30 dkg żółtego sera w kawałku, 3 cebule, 4 ogórki konserwowe, 3 winne jabłka, 0,5 szklanki majonezu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu winnego, 1 łyżka cukru pudru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem na opakowaniu, ostudzić. Ser i jabłka zetrzeć na tarce. Cebule i ogórki konserwowe drobno pokroić. Przygotować sos: majonez wymieszać z oliwą, dodać cukier puder, rozgnieciony czosnek i ubić rózg...

: