These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader
Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

Trudność Czas przygotowania
25min
Czas gotowania Całkowity czas Porcja
40min 1g 5min
Nutritions
0 Kalorii 0.0g Cukrów 0.0g Tłuszczy 0.0g Białek

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wsypać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, utarte żółtka i przestudzone mleko. Zagnieść i wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i bakalie. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i ponownie odstawić do podrośnięcia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną i lekko wystudzoną babkę polać polewą z dodatkiem esencji migdałowej i obsypać migdałami.


Czerwona.Papryczka

2012-10-09, Przepis odwiedzony: 1143x


Dodać recenzję
Dodać komentarz

Facebook komentarze