Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą
Trudność
Czas przygotowania
25min
Czas gotowania
40min
Całkowity czas
1g 5min
Porcja
Nutritions
0
Kalorii
0.0g
Cukrów
0.0g
Tłuszczy
0.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wsypać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, utarte żółtka i przestudzone mleko. Zagnieść i wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i bakalie. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i ponownie odstawić do podrośnięcia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną i lekko wystudzoną babkę polać polewą z dodatkiem esencji migdałowej i obsypać migdałami.
Czerwona.Papryczka2012-10-09
Składniki
- 4 żółtka
- 12 dkg margaryny
- 5 dkg drożdży
- 5 dkg rodzynek
- 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej
- 5 dkg papai
- 5 dkg suszonych moreli
- 5 dkg suszonych daktyli
- migdałowe płatki
- bułka tarta
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- cukier puder na posypanie
- 1 cukier waniliowy
- Polewa: 1 opakowanie czekoladowej polewy
- kilka kropli esencji migdałowej