Pomidory lub szparagi zapiekane w sosie serowym
Trudność
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
20min
Całkowity czas
30min
Porcja
Nutritions
0
Kalorii
0.0g
Cukrów
0.0g
Tłuszczy
0.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Do garnka z lekko osoloną wodą włożyć pomidory lub szparagi i gotować około 7-8 minut. Odcedzić i wystudzić.
Przygotować sos: stopić na wolnym ogniu masło, dodać mąkę energicznie mieszając. Zdjąc z ognia, dodać zimne mleko, wstawić ponownie i gotować na wolnym ogniu często mieszając, aż powstanie gęsty sos. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dodać następnie starty ser żółty i ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę. Zagrzać, lecz nie doprowadzać do wrzenia. 1 por lub 3-4 szparagi owijać w plasterek szynki i układać w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i zapiekać około 10-12 minut.
2012-10-02