These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Według rodzaju

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

ziemniaki, kiełbasa, cebula czerwona, cebula, ser twardy, śmietana, masło, żółtko, czosnek, sól, pieprz, orzecz muszkatołowy, bułka tarta, 1 kg ziemniaków, 50 dkg białej kiełbasy, 2 cebule czerwone, 2 cebule biale, 20 dkg żółtego seru w kawałku, 200 ml śmietany, 0,5 kostki masła, 2 żółtka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle (łyżkę masła zostawić do posmarowania formy). Kiełbasę obrać, pokroić w kawałki. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z roztrzep...

Omlet

Omlet

jajka, mąka gładka, sól, cukier, olej roślinny, 2 jajka, 2 łyżki mąki gładkiej, sól, cukier, olej lub tłuszcz

Oddzielimy żółtka od białek. Białka ubijemy w misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy troszeczkę cukru. Do ubitego białka dodajemy żółtka, mąkę i troszeczkę posolimy. Ostrożnie wymieszamy na jednolitą masę. Rozgrzejemy 1 dkg tłuszczu ...

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

kurczak, indyk, rodzynki, jajka, kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, brzoskwinia, miód, chrzan, 1 kurczak, 50 dkg mielonego indyka, 1 opakowanie rodzynek, 2 jajka, 1 kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, 2 puszki brzoskwiń, 2 łyżki miódu, 3-4 łyżki chrzanu

Z kurczaka oddzielić skrzydełka, udka, szyjkę i kostki. Pozostałe mięso posolić i posypać pieprzem. Rodzynki namoczyć, posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, osączyć, dodać do mielonego indyka. Wymieszać z jajami, rodzynkami, bułką tartą....

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

jajka, cukier, margaryna do gotowania, mąka gładka, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, 2 jajka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 margaryny, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 l gęstej śmietany

Stopić tłuszcz. Wszystko razem oprócz margaryny utrzeć. Następnie dodać margarynę, wymieszać i na wierzch dać jabłka. Pieć około 1 godziny.

Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)

Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)

jajka, cukier, żelatyna, truskawki, kakao, biszkopty, śmietana, owoce, 6 jajek, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka żelatyny, 0,5 opakowania truskawek, 3 łyżeczki kakao, biszkopty, trochę kremu z bitej śmietany, owoce z kompotu lub konfitury

Formę na babkę lub rondelek wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć na niej dno i boki biszkoptami (mogą być małe, okrągłe). Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i cukru ubić kogel-mogel. Z białek - sztywną pianę. Truskawki - zmiksować. Żelatynę namoczy...

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

mąka gładka, mleko, drożdże (kwas), cukier, jajka, cukier waniliowy, masło, margaryna do gotowania, olej roślinny, mus jabłkowy, cynamon, cukier puder, waniliowa esencja, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 200 g drożdży, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/4 kostki masła, margaryna do smażenia, olej, 1 słoik musu jabłkowego, cynamon, cukier puder, kilka kropli waniliowej esencji

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Połowę mleka zagrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i zamieszać. Rozczyn przelać do mąki, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tego dodać masło, jajo, resztę mleka, cukier, cukier wanili...

Kluseczki półfrancuskie

Kluseczki półfrancuskie

jajka, śmietana, mąka gładka, 3 jajka, 0,5 szklanki śmietany, mąka

Wbić do rondla jajka i wlać śmietanę. Chwilę miksować minimikserem, a potem (nadal miksując) wsypywać mąkę. Kiedy ciasto uzyska odpowiednią gęstość - miksować jeszcze chwilę, aż będą się tworzyły pęcherzyki. Na gotujący się, osolony wrątek kłaść ł...

Jaja  faszerowane serem

Jaja faszerowane serem

jajka, ser twardy, majonez, cebula, sok z cytryny, pietruszka, sól, pieprz, 4 jajka ugotowane na twardo, 15 dkg sera żółtego w kawałku, 3 łyżki majonezu, 1 cebula, sok z połówki cytryny, 1 natka pietruszki, sól, pieprz

Obrać jaja i przekroić wzdłuż na pół. Ser zetrzeć na tarce, cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać. Z jaj wyjąc żółtka, utrzeć z majonezem, serem, natką pietruszki i cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Farszem napełnić połówki b...

Szarlotka

Szarlotka

mąka gładka, margaryna do gotowania, jajka, żółtko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, cukier puder, jabłko, 60 dkg mąki, 1 kostka margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany, 15 dkg cukru pudru, 2 kg jabłek

Jabłka zetrzeć na tarcę i rozgotować z cukrem oraz cynamonem. Także można dodać rodzynek. Zagnieść ciasto z wymienionych składników. Podzielić na dwie części. Jedną dać rozwałkowaną na brytwankę posypać bułką tartą i dodać jabłka. Przykryć drugim ...

Ciasto z budyniem i jabłkami

Ciasto z budyniem i jabłkami

mleko, margaryna do gotowania, proszek budyniowy, cukier, jabłko, jajka, proszek do pieczenia, 1 l mleka, 1 margaryna, 2 budynie (śmietankowe, waniliowe lub bananowe), 1 szklanka cukru, 2 kg jabłek, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrobimy ciasto z margaryny cukru, jajek, mąki i proszku do pieczenia. Gotowe ciasto podzielimy na dwie części. Jedną wyłożymy na posmarowaną blachę. Lekko podpieczemy około 15 minut. Drugą część włożymy do zamrażalnika. W tym czasie jabłka rozgot...

Południowa zupa cytrynowa

Południowa zupa cytrynowa

sok z cytryny, cytryna, ryż, bulion drobiowy, pierś z kurczaka, pomidory w marynacie, fasola, cebula, chilli papryki, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, mielony imbir, olej roślinny, sok z 3 cytryn, 1 cytryna, 1 woreczek ryżu, 1 l bulionu, 1 filet z piersi kurczaka, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 cebule, 1 papryczka chilli, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, mielony imbir, olej

Filet pokroić w paski, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć na oleju. Fasolę osączyć z zalewy. Pomidory odcedzić, pokroić w kostkę. Cebulę i chilli posiekać. Ryż zagotować w bulionie, dodać pokrojony filet, cebulę, chilli i pomidory. Gotować o...

Rolada z żółtego sera

Rolada z żółtego sera

ser twardy, kurze jaja, Pieczarki, ser topiony, ogórki sterylizowane, papryka, pieprz, sól, olej roślinny, koper, 50 dkg żółtego sera w kawałku, 3 jaja, 30 dkg pieczarków, 2 serki topione, 2 kiszone ogórki, 1 czerwona papryka, pieprz, sól, olej do smażenia, koper

Przygotować farsz pieczarki pokroić i podsmażyć. Jaja ugotować na twardo i posiekać na drobno. Ogórki paprykę i serki topione pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z koperkiem. Ser umieścić w woreczku, spiąć klipsem lub związać. Włożyć do gar...

Zrazy zwijane

Zrazy zwijane

wołowe mięso, słonina angielska, bułka, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, grzyby, smalec, 60 dkg wołowiny bez kości, 5 dkg słoniny, kawałek bułki, 1 kwaszony ogórek, 1 cebula, sól, pieprz, 1-2 suszone grzyby, trochę smalcu

Mięso pokroić w cienkie plastry, lekko zbić. Ogórek, słoninę i bułeczkę - kroić w cienkie paseczki, cebulę w "piórka". Na każdy plasterek mięsa położyć paseczek bułki, ogórka, słoniny i cebuli. Lekko posolić i popieprzyć. Zwinąć mieso w roladkę, s...

Śliwkowy krupnik

Śliwkowy krupnik

kasza jęczmienna, pierś z kurczaka, bulion warzywny, włoszczyzna, suszone śliwki, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, szczypiorek, 2 woreczki kaszy jęczmiennej, 2 piersi z kurczaka, 2 l bulionu warzywnego, 1 włoszczyzna be kapusty, 1 opakowanie suszonych śliwek, 1 liść laurowy, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, 0,5 pęczka szczypiorku

Śliwki zalać ciepłą wodą, namaczać około 10 minut, a następnie pokroić w plasterki. Włoszczyznę drobno posiekać, obsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Kurczaka pokroić w paski. Włoszczyznę zalać bulionem, dodać kaszę jęczmienną lub pęczak, śliwki, ...

Paella

Paella

200 g ryżu, 1 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 papryki (czerwone), 500 g owoców morza, 400 g krewetek, 1 cytryna, 150 g groszku, 1 łyżka masła, sól, pieprz

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj ryż i obsmażaj, aż lekko zbieleje. Wlej bulion i gotuj około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Owoce morza skrop sokiem z cytryny. Papryki oczyść i pokrój w kostkę, wymieszaj...

Panga na szpinaku

Panga na szpinaku

pangasius, szpinak, czosnek, sok z cytryny, biały jogurt, masło, ser twardy, mąka gładka, olej roślinny, sól, pieprz, 4 płaty pangi lub innej ryby, 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 4 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego, 1 łyżka masła, 10 dkg startego ostrego żółtego sera, mąka, olej, sól, pieprz

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szpinak rozmrożić i udusić z łyżką masła na wolnym ogniu z dodatkiem jogurtu naturalnego i roztartego czosnku. pod koniec dusze...

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

karkówka, tuńczyk, pieprz, sok z cytryny, ocet winny, oliwa z oliwek, sól, majeranek, białe wino, bulion warzywny, cebula, liść laurowy, 1 kg karkówki, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 garść ziaren kolorowego pieprzu, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, sól, majeranek, Marynata: 1 szklanka półwytrawnego białego wina, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula drobno posiekana, 1 liść laurowy

Mięso opłukać i osuszyć. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Przygotować sos tuńczykowy: tuńczyka osączyć z puszki i rozdrobnić widelcem. Roztrzepać żółtko, wymieszać z sokiem ...

Trąbki

Trąbki

mąka pszenna, cukier puder, jajka, mleko, cukier waniliowy, migdały, śmietana, 20 dkg mąki, 20 dkg cukru pudru, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 5 dkg migdałów, 1 szklanka śmietanki

Do rondelka wbić jaja i wyrobić z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać mąkę, mleko i wymieszać. Kłaść ciasto łyżką na wysmarowaną blachę w odstępach 10-15 cm i kształtować cienkie (jak na naleśniki) placuszki. Wstawić do piekarnika. Gdy się trochę ...

Pieczeń z trzema sosami

Pieczeń z trzema sosami

kotlet schabowy, pietruszka, koper, kurze jaja, ocet winny, majonez, biały jogurt, pomidory w marynacie, ketchup, ogórki kiszone, cebula, ananas, śmietana, kari przyprawa (curry), sól, pieprz, masło, bulion warzywny, 1 schab wieprzowy, 1 natka pietruszki, koper, 2 jaja ugotowane na twardo, 1 łyżka octu winnego, 1/3 szklanki majonezu, 1/3 szklanki naturalneho jogurtu, 1 puszka pomidorów, 3 łyżki ostrego keczupu, 2 ogórki kiszone, 2 cebule, 0,5 puszki ananasa w zalewie, 1 kubeczek gęstej śmietany, 2 łyżeczki przyprawy curry, sól, pieprz, masło, 1 szklanka bulionu warzywnego

Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni, podlewając raz na jakiś czas bulionem. Przygotować sosy: a)ZIOŁOWY - natkę pietruszki, koperek...

Sernik domowy

Sernik domowy

tłusty twaróg, jajka, cukier, masło, mąka pszenna, Mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, 1 kg sera, 6-8 jajek, 2 szklanki cukru, 13 dkg masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub grysiku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do sera dodajemy żółtka, cukier, roztopione i przesłudzone masło (całą resztę oprócz białek i bakalji). Wymiksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, bakalje i delikatnie wymieszamy. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 150° 40 minut.

Jajeczne muchomorki dla dzieci

Jajeczne muchomorki dla dzieci

jajka, pomidor, groszek, kukurydza, fasola, sałata, majonez, oliwa z oliwek, sól, pieprz, szczypiorek, 6 jaj ugotowanych na twardo, 3 pomidory, puszka groszku, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, 0,5 główki sałaty, majonez, oliwa z oliwek, sól, pieprz, szczypiorek

Groszek, kukurydzę, fasolę osączyć z zalewy i wymieszać. Polać olejem lub oliwą, doprawić solą i pieprzem. Pomidory przekroić na poł, wydrążyć. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Na połmisku rozłożyć sałatę, na nią wyłożyć sałatkę warzyvną. Jaja obr...

Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie

mandarynka, ananas, brzoskwinia, winogrona, czekoladowa polewa, 4 mandarynki, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki, kiść zielonych winogron, czekoladowa polewa

Mandarynki obrać, ananasa i brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić na kawałki, winogrona dokładnie umyć. Polewę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, owoce nadziać na wykałaczki, zanurzać w polewie i odczekać, aż polewa zastygnie.

Sernik gotowany

Sernik gotowany

miękki twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, biszkopty, 1 kg miękkiego twarógu, 3 jajka, 6 dkg masła, 25 dkg cukru, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy, trochę biszkoptów

Ser dobrze rozgnieść widelcem (lub zemleć), włożyć do rondla, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko dobrze wymieszać (można zmiksować minimikserem). Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż masa zrobi się całkiem rzadka. Wówczas, ...

Kurczak w sosie

Kurczak w sosie

kurczak, główkowa kapusta, cebula, pietruszka, bulion drobiowy, wódka, mąka gładka, woda, słodka śmietana, pieprz, sól, 1 kurczak, 1 główka kapusty włoskiej, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 szklanka bulionu drobiowego, 2 kieliszki wódki ( lub nalewki wytrawnej ), Zagęszczacz: 2 łyżeczki mąki gładkiej, zimna woda, 0,5 szklanki słodkiej śmietany, pieprz, sól

Na tłuszcz kładziemy posiekaną włoską kapustę oraz cebulę i wymieszamy. Na warzywa dodamy kawałki kurczaka i natkę pietruszki. Następnie zalewamy kieliszkami wódki i 1 szklanką bulionu. Gotujemy pod pokrywką około godziny. Po ugotowaniu kawałki ku...

Masa tortowa ptasie mleczko

Masa tortowa ptasie mleczko

śmietana do ubijania, cukier puder, cukier waniliowy, żelatyna, galaretka owocowa, 2 śmietany do ubijania, 7 łyżek cukru pudru, 2 cukry waniliowe, 6-7 łyżeczek żelatyny, 1 galaretka owocowa

Śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Gotową masę włożymy na chwilę do lodówki. Lekko zgęszczoną wylejemy na ciasto i włożymy jeszcze na chwilę do lodówki. ...

: