Mazurek serowo - czekoladowy
Trudność
Czas przygotowania
20min
Czas gotowania
50min
Całkowity czas
1g 10min
Porcja
Nutritions
0
Kalorii
0.0g
Cukrów
0.0g
Tłuszczy
0.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoty kolor. Ser zemleć trzykrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, połączyć ucierając z masą serową i proszkiem do pieczenia. Rodzynki wymyć, osuszyć. Ubić pianę z białek, wymieszać delikatnie z masą serową. Całość wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze około 180 stopni.
Przygotować polewę: w rondlu zagotować cukier i śmietanę. Czekoladę stopić na parze, a gdy zmięknie, wymieszać ze śmietaną. Wylać na ostudzony mazurek.
2012-10-16
Składniki
- 1 żółtko
- 9 żółtek
- 5 białek
- 30 dkg mąki gładkiej
- 10 dkg cukru pudru
- 20 dkg masła
- Masa serowa: 50 dkg twarogu
- 50 dkg masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- Polewa: 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki gęstej śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie rodzynek
- 0,5 tabliczki czekolady