These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Słodycze

Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie

mandarynka, ananas, brzoskwinia, winogrona, czekoladowa polewa, 4 mandarynki, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki, kiść zielonych winogron, czekoladowa polewa

Mandarynki obrać, ananasa i brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić na kawałki, winogrona dokładnie umyć. Polewę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, owoce nadziać na wykałaczki, zanurzać w polewie i odczekać, aż polewa zastygnie.

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

1 szklanka truskawek (z szypułkami), 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła

Truskawki umyj i dobrze osusz. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (w miseczce włożonej do garnka z gotującą się wodą). Dodaj do niej masło. Całość wymieszaj i lekko ostudź. W szypułki wbij wykałaczki. Następnie trzymając za wykałaczkę, mac...

Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

300 g truskawek, 1 opakowanie śmietany, 80 g cukru

Umyj i rozdrobnij na kawałki truskawki. Śmietanę ubij z cukrem. Dodaj truskawki i wszystko razem jeszcze raz ubij. Gotową masę przełóż do formy i zamrażaj przez około 3 godziny.

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

300 ml mleka pełnotłustego, 30 g kakao, 50 g cukru, 150 ml śmietany, 100 g czekolady do gotowania

Mleko wraz z cukrem zagotuj. Dodaj na kawałki rozdrobnioną czekoladę i kakao. Mieszaj bez ognia, aż czekolada całkowicie ztopnieje. Gotową masę zastudź. Ubij śmietanę i wymieszaj ją z czekoladowym kremem. Przełóż do formy i zamrażaj około 4-5 godz...

Lody waniliowe

Lody waniliowe

1/3 szklanka cukier puder, 1 laska wanilii, 3/4 szklanki mleka, 3 żółtka, 1 szklanka śmietany

Włóż cukier i laskę wanilii do garnka i zalej mlekiem. Podgrzewaj na małym ogniu. Ubij żółtka i stopniowo dodawaj mleko. Mieszaninę podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, dopóki masa nie zacznie gęstnieć. Odstaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu wmie...

Naleśniki z twarogiem i czekoladą

Naleśniki z twarogiem i czekoladą

130 g mąki pszenna, 15 g cukru, 2 jajka, 325 ml mleka, 100 ml śmietany, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka waniliowej esencji, 1 łyżka kakao, 1 1/2 opakowania miękkiego twarogu, 1 opakowanie białego jogurtu, 1 łyżka miodu, 1 opakowanie czekolady do gotowania

Mąkę, sól i cukier wymieszaj w misce. Dodaj jajka, kakao i 100 ml mleka. Następnie ubij wszystko mikserem. Stopniowo dodaj śmietanę i resztę mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na godzinę. W międzyciasie wymieszaj twaróg z jogurtem ...

Andruty

Andruty

mąka gładka, cukier, jajka, mleko, masło, 1 kg mąki gładkiej, 20 dkg cukru, 2 jajka, 1 l mleka, 1 łyżka stopionego masła

Wymieszać składniki, po czym nalewać ciasto do specjalnej formy do pieczenia andrutów, formę za każdym razem smarować masłem. Piec w otwartym piekarniku. Upieczone andruty zwijać na okrągłym drewianym wałku.

Zupa owocowa z naleśnikami

Zupa owocowa z naleśnikami

wiśnie, maliny, żółtko, jajka, mąka gładka, proszek do pieczenia, olej roślinny, 1 słoik wiśni w zalewie, 1 słoik malin w zalewie, 4 żółtka, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, olej

Owoce wraz z zalewą zagotować w 1,5l wody. Zdjąć z ognia, odcedzić (owocowy wywar zachować). Maliny i wiśnie zmiksować, dodać do wywaru i wymieszać. Utrzeć 4 żółtka do białości, dodać do ostudzonej zupy. Przygotowanie naleśników: oddzielić żółtka ...

Mus kawowy z kleksem z bitej śmietany

Mus kawowy z kleksem z bitej śmietany

kawa, gorzka czekolada, masło, jajka, cukier, śmietana, cukier, 1 szklanka mocnej aromatycznej kawy, 2 tabliczki ciemnej czekolady, 1/2 kostki masła, 5 jajek, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 kubeczki śmietany kremówki, 3 łyżki cukru

Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej z masłem. Żółtka zmiksować również w gorącej kąpieli z przestudzoną kawą, dodać cukier i czekoladę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ostudzoną masą. Mus przekładać...

Sorbet cytrynowy z winem

Sorbet cytrynowy z winem

cytryna, pomarańcz, cukier puder, białe wino, woda, 4 cytryny, 2 pomarańcze, 5 łyżek cukru pudru, 1 szklanka białego wina, 100 ml wody

Cytryny i pomarańcze sparzyć, zetrzeć na tarce skórkę, wycisnąć sok. Do rondelka wlać wodę, wymieszać z cukrem pudrem i sokiem oraz skórką z cytryny. Zagotować, zmniejszyć płomień ognia i gotować jeszcze około 5 minut, schłodzić. Przygotowany sos ...

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

Drożdżowe ciasteczka z musem jabłkowym

mąka gładka, mleko, drożdże (kwas), cukier, jajka, cukier waniliowy, masło, margaryna do gotowania, olej roślinny, mus jabłkowy, cynamon, cukier puder, waniliowa esencja, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 200 g drożdży, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/4 kostki masła, margaryna do smażenia, olej, 1 słoik musu jabłkowego, cynamon, cukier puder, kilka kropli waniliowej esencji

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Połowę mleka zagrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i zamieszać. Rozczyn przelać do mąki, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tego dodać masło, jajo, resztę mleka, cukier, cukier wanili...

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

ananas, brzoskwinia, grepfruit, pomarańcz, kiwi, koniak, miód, cynamon, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki, 1 grepfruit, 1 pomarańcz, 2 kiwi, 1/2 szklanki koniaku lub soku pomarańczowego, 3 łyżki miódu, 1 szczypta cynamonu

Ananasa i brzoskwinie osączyć z zalewy, grejpfrut, pomarańczę i kiwi obrać. Wszystkie owoce pokroić na małe kawałki. Przygotować sos: koniak lub sok pomarańczowy wymieszać z miodem, doprawić do smaku cynamonem. Owoce przełożyć do salaterki, pola...

Pascha

Pascha

twardy twaróg, masło, żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietana, migdały, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, kandowane owoce, 1 kg białego tłustego sera, 1/2 kostki masła, 5 żółtek ugotowanych na twardo, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml śmietany, 1 garść migdałów, 1 garść rodzynek, 1 garść orzechów włoskich, 1 garść skórki pomarańczowej, kandyzowane owoce

Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki sparzyć, osączyć. Ser zmielić, rozdrobnić, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać żółtka, cukier waniliowy i na samym końcu bakalie. Gęste sito wyłoż...

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

70 g cukru kryształu, 70 g brązowego cukru, 115 g masła, 140 g mąki pszennej, 1 jajko, 1/2 łyżeczki sody bikarbona, 1/2 łyżeczki waniliowej esencji, 1/4 łyżeczki soli, 175 g gorzkiej czekolady

Utrzyj w misce masło z dużą ilością obu rodzajów cukru na kremową masę. Dodaj jajko i wcieraj w masę, aż stanie się jednolita i gładka. Następnie dodaj esencję waniliową i dokladnie wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę, sól i sodę, jednocześnie wszys...

Kluski francuskie z twarożkiem

Kluski francuskie z twarożkiem

4 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżka masła, 1 szczypta soli, 150 g twardego twarogu, cukier do posypania

Rozbij jaja, oddzielając żółtka od białek. Tłuszcz rozetrzyj, dodając po jednym żółtku i wszystko razem utrzyj. Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż na utarte żółtka i, przesypując mąką, lekko wymieszaj trzepaczką prętową. Kluski formuj lyżką m...

Tort owocowy - bez pieczenia

Tort owocowy - bez pieczenia

2 opakowania białego jogurtu, 2 opakowania kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 2 opakowania biszkoptów, 1 opakowanie śmietany do ubijania, 50 g gorzkiej czekolady, owoce (według własnego wyboru)

Ubij jogurt z śmietaną i cukrem. Do tortownicy włóż warstwę biszkoptów, nakryj warstwą owoców i zalaj jogurtowo-śmietanową masą. Parę razy powtórz. Pamiętaj by ostatni blat był z biszkoptów. Gotowy tort wstaw do lodówki na kilka godzin – najlepiej...

Kluski ziemniaczane na słodko

Kluski ziemniaczane na słodko

700 g ziemniaków, 1 szklanka mąki półgrubej, 250 g miękkiego twarogu, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki bułki tartej

Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, przestudź, obierz, zemlej razem z twarogiem. Do masy ziemniaczanej dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj masło (tylko stopić). Formuj metalową łyżką klusk...

Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

250 g mąki gładkiej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 szczypta soli, 20 g słoniny, 150 g dżemu, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka cukru pudru

Odmierz mleko, rozbij z jajami, dodaj przesianą mąkę i rozbij starannie, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj wodę, sól i dobrze rozmieszaj. Nabij na widelec słoninę i wysmaruj rozgrzaną patelnię, aby dno było lśniące. Małą łyżką wazową nab...

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

350 g mąki pszennej, 200 g mąki ziemniaczanej, 600 g cukru, 10 jajek, 3 cytryny, 200 g masła, 200 g bułki tartej, 200 g cukru pudru

Cytryny umyj w ciepłej wodzie, całe ugotuj, po przestudzeniu rozetrzyj w cedzaku, odłącz pestki i włókna. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj przesiane i zmieszane mąki, przetartą cytrynę i ucieraj wszystkie składniki przez 20 minut na jedno...

Placek orzechowy

Placek orzechowy

25 dkg orzechów włoskich, 5 dkg bułki tartej, 25 dkg cukru pudru, 9 jajek

Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj orzechy (obrane, podsuszone w piecu i zmielone w maszynce) i wymieszaj. Ubij na sztywno pianę i lekko wymieszaj z utartą masą. Podłużną formę lub tortownicę wyłóż papierem pergaminowym wysmarowanym tłuszcz...

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

100 g mąki półgrubej, 150 g cukru pudru, 5 jajek, 2 łyżki wody, 150 g dżemu owocowego, 20 g cukru waniliowego, 20 g masła

Z białek ubij pianę, usztywnij ją dodatkiem cukru i dodawaj, stale ubijając, po jednym żółtku. Wsypuj po trochu przesianą mąkę. Całą masę dokładnie wymieszaj. Wlej ją do uprzednio przygotowanej blachy. Wstaw do piekarnika i piecz, aż nabierze złoc...

Makaron z sosem owocowym

Makaron z sosem owocowym

400 g makaronów, 300 g truskawek (lub borówek), 2 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 1 szklanka mleka

Makaron ugotuj, odcedź, przelej gorącą wodą. Truskawki opłucz, obierz z szypułek i posiekaj nożem na drobne kawałki. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z częścią zimnego mleka. Wlewaj, mieszając, do pozostałej ilości mleka i zago...

Tort miodowy

Tort miodowy

Do ciasta: 1 kostka masła, 5 jajek, 1 żółtko, 20 dkg miodu, 60 dkg mąki , 25 dkg cukru pudru, 1 łyżeczka sody bikarbona, Do kremu: 3/4 l mleka, 1/3 szklanka kasza jęczmienna, 2 kostki masła, 2 opakowania dżemu owocowego, 30 dkg cukru pudru

Składniki ciasta zagnieć. Następnie podziel na 4 części i upiecz osobno każdy placek. Ugotuj kaszę jęczmienną (mannę) na mleku i ostudź. Masło utrzyj na puch, dodaj kaszę i cukier puder. Placki przekładaj 2 razy kremem i raz dżemem. Przed podaniem...

Rolada truskawkowa z ciasta francuskiego

Rolada truskawkowa z ciasta francuskiego

1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 łyżka masła, 100 g bułki tartej, 100 g cukru, 2 jajka, truskawki

Na maśle obsmaż bułkę tartą i zastudź. Zmieszaj ją z cukrem i jednym jajkiem. Gotową masę rozetrzyj na rozwałkowane ciasto francuskie. Truskawki pokrój w plastry i pokładaj je na ciasto z masą. Zwiń w roladę i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ...

Buchty z powidłami

Buchty z powidłami

1 kg mąki półgrubej, 4 jajka, 10 dkg cukru, 10 dkg drożdży, 12 dkg margaryny, 2 szklanki mleka, 50 dkg masła, 1 laska wanilii, 0,2 dkg skórki cytrynowej, 20 dkg śliwkowych powideł, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 szczypta soli

Mąkę przesiej, dodaj ciepłe mleko i lekko wyrośnięte drożdże, sól do smaku, całe jaja ubite z cukrem i margarynę. Ciasto dobrze wyrób i pozostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bierz po kawałku ciasta, rozpłaszcz na ręku, nałóż na środek trochę pow...

: