Kluski francuskie z twarożkiem
Trudność
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
10min
Całkowity czas
25min
Porcja
Nutritions
388
Kalorii
0.0g
Cukrów
13.0g
Tłuszczy
55.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Rozbij jaja, oddzielając żółtka od białek. Tłuszcz rozetrzyj, dodając po jednym żółtku i wszystko razem utrzyj. Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż na utarte żółtka i, przesypując mąką, lekko wymieszaj trzepaczką prętową.
Kluski formuj lyżką metalową i wkładaj do wrzącej wody z solą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjmij je. Przed podaniem posyp kluski tartym twarogiem i cukrem.
Porady dotyczące przepisu
Można także podawać z owocami jagodowymi, z cukrem i śmietaną.
Redaktor2013-06-12