Kluski francuskie z twarożkiem
Trudność | Czas przygotowania |
---|---|
15min |
Czas gotowania | Całkowity czas | Porcja |
---|---|---|
10min | 25min |
Nutritions |
---|
388 Kalorii | 0.0g Cukrów | 13.0g Tłuszczy | 55.0g Białek |
Przygotowanie
Rozbij jaja, oddzielając żółtka od białek. Tłuszcz rozetrzyj, dodając po jednym żółtku i wszystko razem utrzyj. Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż na utarte żółtka i, przesypując mąką, lekko wymieszaj trzepaczką prętową.
Kluski formuj lyżką metalową i wkładaj do wrzącej wody z solą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjmij je. Przed podaniem posyp kluski tartym twarogiem i cukrem.
Porady dotyczące przepisu
Można także podawać z owocami jagodowymi, z cukrem i śmietaną.