Placek brzoskwiniowy
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło. Palcami rozetrzej masło z mąką. Zagnieć ciasto dodając po łyżce wody. Uformuj 2 kule. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.
Brzoskwinie włóż na 20 sekund do gorącej wody, przełóż do zimnej wody, wyjmij i obierz ze skórek. Pokrój w plasterki i wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Odstaw na chwilę.
Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj jedną kulę ciasta. Placek przełóż do formy, przytnij wystające brzegi i wstaw do lodówki. Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Rozwałkuj drugą kulę ciasta na grubszy placek. Z ciasta wytnij liście, pozaznaczaj nerwy na liściach.
Wyjmij z lodówki formę z ciastem i posmaruj spód glazurą z jajka. Wyłóż brzoskwinie wraz z sokiem. Rozsyp kawałki masła. Zaczynając od zewnętrznej krawędzi formy układaj liście. Posmaruj glazurą z jajka. Piecz przez 10 minut, następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 35 - 40 minut.
Redaktor2013-09-14