These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Placek brzoskwiniowy

Trudność Czas przygotowania
40min
Czas gotowania Całkowity czas Porcja
50min 1g 30min
Nutritions
2424 Kalorii 0.0g Cukrów 166.0g Tłuszczy 27.0g Białek

Przygotowanie

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło. Palcami rozetrzej masło z mąką. Zagnieć ciasto dodając po łyżce wody. Uformuj 2 kule. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.

Brzoskwinie włóż na 20 sekund do gorącej wody, przełóż do zimnej wody, wyjmij i obierz ze skórek. Pokrój w plasterki i wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Odstaw na chwilę.

Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj jedną kulę ciasta. Placek przełóż do formy, przytnij wystające brzegi i wstaw do lodówki. Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Rozwałkuj drugą kulę ciasta na grubszy placek. Z ciasta wytnij liście, pozaznaczaj nerwy na liściach.

Wyjmij z lodówki formę z ciastem i posmaruj spód glazurą z jajka. Wyłóż brzoskwinie wraz z sokiem. Rozsyp kawałki masła. Zaczynając od zewnętrznej krawędzi formy układaj liście. Posmaruj glazurą z jajka. Piecz przez 10 minut, następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 35 - 40 minut.


Dodać do pinteresta
Redaktor

2013-09-14, Przepis odwiedzony: 1053x


Dodać recenzję
Dodać komentarz

Facebook komentarze