Ciasto czekoladowo-cukiniowe
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej misce wymieszaj olej, esencję waniliową, cukier oraz jajka. Trochę ubij. Ostrożnie dodaj cukinią i delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp posiekane orzechy laskowe. Całą masę wlej do formy i piecz w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut. Najlepiej ciasto kontrolować patyczkiem. Jeżeli po wyciągnięciu jest patyczek suchy to ciasto jest już gotowe. Więc wyciągnij go z piekarnika i zostaw w formie jeszcze około 10 minut. Potem wyjmij na kratkę do ostudzenia. Tymczasem przygotuj lukier. W małym rondelku doprowadź do wrzenia bitą śmietanę i wówczas gorącą smietaną polej na kawalki połamaną czekolade. Poczekaj zanim czekolada się rozpuści i nalej gotowy lukier na ciasto. Po schłodzeniu możesz podawać.
Redaktor naczelny2012-08-09
Składniki
- 3 jajka
- 2 średnie cukinie grubo pokrojone
- 350 g mąki półgrubej
- 50 g kakaa
- 200 g cukru kryształ
- 150 g orzechów laskowych grubo posiekanych
- Lukier: 200 g czekolady do gotowania
- 175 ml oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany do ubijania
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki waniliowej esencji
- 1 opakowanie proszku do pieczenia