Beziki cytrynowe
Trudność
Czas przygotowania
45min
Czas gotowania
1g 20min
Całkowity czas
2g 5min
Porcja
Nutritions
360
Kalorii
0.0g
Cukrów
41.0g
Tłuszczy
0.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijaj. Przełóż pianę do rękawa cukierniczego i wyciskaj beziki na blachę. Pozostaw niewielkie odstępy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 °C na godzinę i 15 minut. Tymczasem przygotuj krem w kąpieli wodnej. Sok z cytryn, cukier oraz żółtka wrzuć do miski, umieść ją nad gotującą się wodą. Mieszaj cały czas, aż powstanie gęsty, jasny krem. Przestudź i dodaj masło. Wymieszaj. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby stężał. Przed użyciem dodaj serek mascarpone. Przekładaj po dwa beziki kremem.
Redaktor2013-08-30