Letni tort z owocami
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, żółtka i przesianą mąkę, dokładnie wszystko miksując. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę do formy. Piecz w temperaturze 180°C około 60-70 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z formy i zastudź. Zimny biszkopt przetnij na trzy blaty.
Mascarpone zmiksuj na gładką masę z jogurtem i wanilią. Żelatynę rozpuść na parze i ostudź. Wlej żelatynę do masy jogutrowej i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę z cukrem pudrem i wmieszaj do masy jogurtowej. Truskawki obierz z szypułek, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z kremem.
Wszystkie składniki na pończ dokładnie wymieszaj.
W tortownicy ułóż pierwszy blat biszkoptu i nasącz pończem, Załóż obręcz tortownicy. Wyłoż połowę kremu, przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz. Wyłóż resztę masy, przykryj ostatnim blatem ciasta i nasącz resztą ponczu. Odstaw do lodówki.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Ostrożnie zdejmij z ciasta obręcz, posmaruj boki i wierzch tortu. Udekoruj pokrojonymi owocami.
Redaktor2013-08-05
Składniki
- biszkopt: 8 jajek
- 1 laska wanilii
- 300 g cukru
- 70 g mąka ziemniaczanej
- 180 g mąki pszennej
- krem: 250 g jogurtu sojowego (waniliowego)
- 40 g cukru pudru
- 600 g truskawek
- 250 g mascarpone
- na wierzch. 500 g owoców (truskawki, borówki, maliny,...)
- 300 ml śmietany
- 100 ml pomarańczowego likieru
- masa do posmarowania tortu:500 ml śmietany kremówki
- sok z 1 pomarańczy
- pończ: sok z 1 cytryny
- 2 łyżka cukiru pudru
- 3 opakowania żelatyny