These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Letni tort z owocami

Trudność Czas przygotowania
35min
Czas gotowania Całkowity czas Porcja
1g 10min 1g 45min
Nutritions
2532 Kalorii 32.0g Cukrów 157.0g Tłuszczy 70.0g Białek

Przygotowanie

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, żółtka i przesianą mąkę, dokładnie wszystko miksując. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę do formy. Piecz w temperaturze 180°C około 60-70 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z formy i zastudź. Zimny biszkopt przetnij na trzy blaty.

Mascarpone zmiksuj na gładką masę z jogurtem i wanilią. Żelatynę rozpuść na parze i ostudź. Wlej żelatynę do masy jogutrowej i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę z cukrem pudrem i wmieszaj do masy jogurtowej. Truskawki obierz z szypułek, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z kremem.
Wszystkie składniki na pończ dokładnie wymieszaj.

W tortownicy ułóż pierwszy blat biszkoptu i nasącz pończem, Załóż obręcz tortownicy. Wyłoż połowę kremu, przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz. Wyłóż resztę masy, przykryj ostatnim blatem ciasta i nasącz resztą ponczu. Odstaw do lodówki.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Ostrożnie zdejmij z ciasta obręcz, posmaruj boki i wierzch tortu. Udekoruj pokrojonymi owocami.


Dodać do pinteresta
Redaktor

2013-08-05, Przepis odwiedzony: 1079x


Dodać recenzję
Dodać komentarz

Facebook komentarze