Sernik z jabłkami
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Porcja
Nutritions
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Ciasto składa się z 3 warstw: krążka kruchego ciasta, warstwy jabłek i warstwy masy serowej. Ciasto kruche: wszystkie składniki ciasta usiekaj nożem, zagnieć ręką, uformuj kulę i pozostaw do wypoczęcia na 60 minut. Spód natłuszczonej tortownicy wyłóż ciastem i krótko podpiecz na złoty kolor. Obrane kwaśne jabłka pokrój w plasterki i ułóż na kruchym podpieczonym spodzie. Masło z cukrem utrzyj na gładką masę, dodaj twaróg. jajo, śmietanę, proszek budyniowy i cukier waniliowy. Wszystkie składniki ucieraj przez 20 minut na jednolitą pulchną masę. Masę serową układaj na jabłkach. Powierzchnię sernika z jabłkami posmaruj żółtkiem rozmieszanym z łyżką śmietany. Ciasto piecz w średnio gorącym piekarniku ok. 40 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjmij ostrożnie na podstawę tortową.
Porady dotyczące przepisu
Wierzch sernika możesz polać polewą karamelową.
Redaktor2013-08-15