These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Dania główne

Kluski ziemniaczane na słodko

Kluski ziemniaczane na słodko

700 g ziemniaków, 1 szklanka mąki półgrubej, 250 g miękkiego twarogu, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki bułki tartej

Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, przestudź, obierz, zemlej razem z twarogiem. Do masy ziemniaczanej dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj masło (tylko stopić). Formuj metalową łyżką klusk...

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

1 1/2 szklanki ryżu, 1 1/2 szklanki wody, 4 jajka, 1 łyżka masła, 150 g szpinaku, 1 łyżka śmietany, 1 natka pietruszki, sól, pieprz, 3/4 łyżki bułki tartej, 100 g smalca (do smażenia)

Ryż wymyj i ugotuj na pół gęsto, dodaj jaja ugotowane na twardo i posiekane. Szpinak przebierz, odciń ogonki, wymyj w kilku wodach, włóż do wrzącej wody (osolonej), ugotuj, odcedź, posiekaj na drobno i dodaj do ryżu. Natkę pietruszki wymyj, drobno...

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

ziemniaki, kiełbasa, cebula czerwona, cebula, ser twardy, śmietana, masło, żółtko, czosnek, sól, pieprz, orzecz muszkatołowy, bułka tarta, 1 kg ziemniaków, 50 dkg białej kiełbasy, 2 cebule czerwone, 2 cebule biale, 20 dkg żółtego seru w kawałku, 200 ml śmietany, 0,5 kostki masła, 2 żółtka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle (łyżkę masła zostawić do posmarowania formy). Kiełbasę obrać, pokroić w kawałki. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z roztrzep...

Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

250 g mąki gładkiej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 szczypta soli, 20 g słoniny, 150 g dżemu, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka cukru pudru

Odmierz mleko, rozbij z jajami, dodaj przesianą mąkę i rozbij starannie, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj wodę, sól i dobrze rozmieszaj. Nabij na widelec słoninę i wysmaruj rozgrzaną patelnię, aby dno było lśniące. Małą łyżką wazową nab...

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

kurczak, indyk, rodzynki, jajka, kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, brzoskwinia, miód, chrzan, 1 kurczak, 50 dkg mielonego indyka, 1 opakowanie rodzynek, 2 jajka, 1 kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, 2 puszki brzoskwiń, 2 łyżki miódu, 3-4 łyżki chrzanu

Z kurczaka oddzielić skrzydełka, udka, szyjkę i kostki. Pozostałe mięso posolić i posypać pieprzem. Rodzynki namoczyć, posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, osączyć, dodać do mielonego indyka. Wymieszać z jajami, rodzynkami, bułką tartą....

Indyk pieczony na pomidorach

Indyk pieczony na pomidorach

600 g piersi z indyka, 1/2 łyżeczka soli, 60 g słoniny angielskiej, 80 g masła, 50 ml oleju słonecznikowego, 3 pomidory, 2 dcl bulionu drobiowego

Pierś z kurczaka natnij tak, abyś otrzymał 4 większe kawałki, posól i cienko rozbij. Naszpikuj słoniną, zwiń w roladę i zwiąż nitką.. Pomidory obierz ze skórki i pokrój. Do piekarnika wstaw mięso, pomidory, połowę masła i polej bulionem. Piec...

Spaghetti z sosem bolońskim

Spaghetti z sosem bolońskim

400 g spagetti, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łodygi selera naciowego, 150 g boczku, 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 szklanka białego wina, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka bulionu wołowego, 1 konserwa przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki oregano, sól, pieprz, parmezan (do posypania)

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę. Obsmażaj, następnie przesuń warzywa na bok i w wolne miejsce włóż pokrojony w kosteczkę boczek. Zrumień ...

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

2 piersi z kurczaka, 1 cukinia, 1 papryka, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, 1 cebula, 1 cytryna, 150 ml oliwy z oliwek

Cebulę posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Cebulę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i pieprz włóż do płaskiego naczynia i wszystko wymieszaj dokładnie łyżką. Piersi z kurczaka umyj, posól i pokrój w kostkę. Ułóż kostki mięsa w zalewie i pozostaw kilka ...

Zrazy zwijane

Zrazy zwijane

wołowe mięso, słonina angielska, bułka, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, grzyby, smalec, 60 dkg wołowiny bez kości, 5 dkg słoniny, kawałek bułki, 1 kwaszony ogórek, 1 cebula, sól, pieprz, 1-2 suszone grzyby, trochę smalcu

Mięso pokroić w cienkie plastry, lekko zbić. Ogórek, słoninę i bułeczkę - kroić w cienkie paseczki, cebulę w "piórka". Na każdy plasterek mięsa położyć paseczek bułki, ogórka, słoniny i cebuli. Lekko posolić i popieprzyć. Zwinąć mieso w roladkę, s...

Pizza z cukinią

Pizza z cukinią

Ciasto: 300 g mąki gładkiej, 20 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 jajko, 1 szczypta sól, 1/2 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju roślinnego (do posmarowania ciasta), Nadzienie: 500 g cukini, 100 g boczku wędzonego, 1 cebula, 1 konserwa koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, cukier (do smaku), 100 g tartego sera

Zgnieć ciasto drożdżowe,dobrze wyrób, rozwałkuj i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Boczek wymyj w ciepłej wodzie, pokrój w kostkę, podsmaż nie rumieniąc. Skwarki odłóż, a na tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Cukinię umyj, obierz, opłuka...

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

2 piersi z kurczaka, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, 1 jajko, 2 łyżki mąki półgrubej, olej słonecznikowy, sól, pieprz

Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, dodaj do kurczaka i dobrze wymieszaj. Dodaj jajko, majonez, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Masę ponownie wymieszaj i odstaw na około 0,5 godziny. Następnie smaż na gorącym tłuszczu ...

Paella

Paella

200 g ryżu, 1 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 papryki (czerwone), 500 g owoców morza, 400 g krewetek, 1 cytryna, 150 g groszku, 1 łyżka masła, sól, pieprz

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj ryż i obsmażaj, aż lekko zbieleje. Wlej bulion i gotuj około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Owoce morza skrop sokiem z cytryny. Papryki oczyść i pokrój w kostkę, wymieszaj...

Panga na szpinaku

Panga na szpinaku

pangasius, szpinak, czosnek, sok z cytryny, biały jogurt, masło, ser twardy, mąka gładka, olej roślinny, sól, pieprz, 4 płaty pangi lub innej ryby, 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 4 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego, 1 łyżka masła, 10 dkg startego ostrego żółtego sera, mąka, olej, sól, pieprz

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szpinak rozmrożić i udusić z łyżką masła na wolnym ogniu z dodatkiem jogurtu naturalnego i roztartego czosnku. pod koniec dusze...

Ryż smażony po chińsku

Ryż smażony po chińsku

225 g ryżu długoziarnistego, 1/2 główki kapusty pekińskiej, 225 g krewetek, 1 cebula, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego, 150 ml bulionu drobiowego, 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia imbiru, 115 g groszku, 2 jajka, 15 g masła, 1/2 łyżeczki soli

Ugotuj ryż w słonej wodzie. Ugotuj zielony groszek we wrzącej, lekko posolonej wodzie przez 5 minut, a następnie odcedź. Obierz i drobno posiekaj imbir. Wyciśnij czosnek, cebulę i kapustę pekińską pokrój w cienkie paski. Podgrzej oliwę na duże...

Kurczak w sosie ogórkowo-jogurtowym

Kurczak w sosie ogórkowo-jogurtowym

4 piersi z kurczaka, 1 opakowanie białego jogurtu, 1/2 ogórka, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka majonezu, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka oleju słonecznikowego (do smażenia)

Ogórek umyj i utrzyj na tarce jarzynowej. Całość zalej jogurtem. Dodaj ocet jabłkowy, míod, majonez, sól i pieprz i dokladnie wymieszaj. Całość wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Pierś u kurczaka umyj i osusz. Posolonego i popieprzonego kurcza...

Ratatouille

Ratatouille

3 cukinie, 2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 papryki (czerwone), 200 g passaty, 2 łyżki oliwy z oliwek, 30 g bazylii, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Cebule obierz i posiekaj drobno. Czosnek rozgnieć. Bakłażany i cukinie dobrze umyj i pokrój w kostkę. Umyj papryki, osusz i pokrój w kostkę usuwając nasiona i szypułki. W rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj pozo...

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

karkówka, tuńczyk, pieprz, sok z cytryny, ocet winny, oliwa z oliwek, sól, majeranek, białe wino, bulion warzywny, cebula, liść laurowy, 1 kg karkówki, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 garść ziaren kolorowego pieprzu, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, sól, majeranek, Marynata: 1 szklanka półwytrawnego białego wina, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula drobno posiekana, 1 liść laurowy

Mięso opłukać i osuszyć. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Przygotować sos tuńczykowy: tuńczyka osączyć z puszki i rozdrobnić widelcem. Roztrzepać żółtko, wymieszać z sokiem ...

Pieczeń z trzema sosami

Pieczeń z trzema sosami

kotlet schabowy, pietruszka, koper, kurze jaja, ocet winny, majonez, biały jogurt, pomidory w marynacie, ketchup, ogórki kiszone, cebula, ananas, śmietana, kari przyprawa (curry), sól, pieprz, masło, bulion warzywny, 1 schab wieprzowy, 1 natka pietruszki, koper, 2 jaja ugotowane na twardo, 1 łyżka octu winnego, 1/3 szklanki majonezu, 1/3 szklanki naturalneho jogurtu, 1 puszka pomidorów, 3 łyżki ostrego keczupu, 2 ogórki kiszone, 2 cebule, 0,5 puszki ananasa w zalewie, 1 kubeczek gęstej śmietany, 2 łyżeczki przyprawy curry, sól, pieprz, masło, 1 szklanka bulionu warzywnego

Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni, podlewając raz na jakiś czas bulionem. Przygotować sosy: a)ZIOŁOWY - natkę pietruszki, koperek...

Łosoś pieczony na warzywach

Łosoś pieczony na warzywach

500 g ryby morskiej (łososia), 100 g Mozzarelli, 300 ml gęstej śmietany, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 garnuszek groszku, 1 garnuszek kukurydzy, 1 cebula, 1 papryka, 12 szt. pomidorków cherry, 2 łyżeczki soku z cytryny

Groch i kukurzydzę opłucz, zalaj zimną wodą i odstaw na chwilę. Cebulę obierz i pokrój grubo. Paprykę umyj, osusz i pokrój usuwając nasiona i szypułki. Łososia opłucz i osusz. Oprósz solą, pieprzem oraz kurkumą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Śmiet...

Kurczak w sosie

Kurczak w sosie

kurczak, główkowa kapusta, cebula, pietruszka, bulion drobiowy, wódka, mąka gładka, woda, słodka śmietana, pieprz, sól, 1 kurczak, 1 główka kapusty włoskiej, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 szklanka bulionu drobiowego, 2 kieliszki wódki ( lub nalewki wytrawnej ), Zagęszczacz: 2 łyżeczki mąki gładkiej, zimna woda, 0,5 szklanki słodkiej śmietany, pieprz, sól

Na tłuszcz kładziemy posiekaną włoską kapustę oraz cebulę i wymieszamy. Na warzywa dodamy kawałki kurczaka i natkę pietruszki. Następnie zalewamy kieliszkami wódki i 1 szklanką bulionu. Gotujemy pod pokrywką około godziny. Po ugotowaniu kawałki ku...

Udka po męsku

Udka po męsku

udo z kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, miód, sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, piwo jasne, olej roślinny, 5 udek z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki miódu, sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, 0,5 szklanki piwa, olej

Przygotować marynatę: rozgnieść czosnek, wymieszać z oliwą lub olejem oraz miodem. Marynatą natrzeć umyte i osuszone udka z kurczaka. Posypać solą i pieprzem. Udka obsmażyć na oleju, posypać majerankiem i papryką. Przełożyć do naczynia żaroodporne...

Potrawka wołowa

Potrawka wołowa

675 g wołowego mięso, 85 g boczku wędzonego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 450 ml bulionu wołowego, 2 marchewki, kawałki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyźki stołowe siekanej pietruszki, 1 łyżka mąki półgrubej, sól, pieprz, 1 łyżka przecieru pomidorowego

Mięso pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę i boczek. Marchew pokrój w plasterki, rozgnieć czosnek. Na talerzu wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Włóż do mąki mięso i obtocz dokładnie każky kawałek. Na oleju w żaroodpornym garnku smaż marchew i cebulę przez...

Musaka

Musaka

500 g ziemniaków, 500 g cukini, 500 g mielonego wieprzowego mięsa (lub cielęciny), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 35 dkg pomidorów, 100 ml białego wina, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3 dkg masła, 3 łyżki mąki półgrubej, 500 ml mleka, 1/2 łyżki oregano, olej słonecznikowy, sól, pieprz

Ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedź je, ostudź, obierz i pokrój w plastry. Cukinę umyj, pokrój w plastry, posól, odstaw na 10 minut. Osącz i obsmaż z obu stron na oleju. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory spar...

Domowe steki  z cebulą

Domowe steki z cebulą

stek wołowy, cebula, mąka gładka, olej roślinny, wino czerwone, Sos pieczeniowy w torebce, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 steki wołowe, 5 cebul, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina, 1 sos pieczeniowy w torebce, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Cebule obrać i pokroić w plasterki. Obsypać je mąką i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule wyjąć i osuszyć, olej pozostawić na patelni. Steki umyć, osuszyć. Natrzeć papryką, solą, pieprzem. Usmażyć je na oleju pozostałym po cebuli, w...

Łosoś w malinach

Łosoś w malinach

4 filety rybne (łosoś), 1 jajko, 1/2 garnuszka mąki pszennej, 1/2 garnuszka bułki tartej, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 25 dkg malin, 1 szalotka, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli

Łososia oprósz solą i otocz w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż filety z obu stron na złoty kolor. Kilka malin zostaw do dekoracji, resztę przełóż do rondelka. Dodaj drobno posiekaną szalotkę, musztardę, oliwę i ocet. Got...

: