These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Dania główne

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

kiełbasa, cebula, kiszona kapusta, mąka gładka, masło, sól, pieprz, cukier, kminek, majeranek, 1 kg białej kiełbasy, 2 posiekane cebule, 80 dkg kiszonej kapusty, 2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, kminek, majeranek

Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić posiekaną kapustę z cebulę i posypać mąką. Dusić na wolnym ogniu około 30 minut bez przykrycia, podlewając wodą. Pod koniec duszenia doprawić kapustę kminkiem, cuk...

Boeuf Strogonoff - współczesny

Boeuf Strogonoff - współczesny

wołowe mięso, Pieczarki, śmietana, mąka gładka, bulion drobiowy, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, masło, olej roślinny, 500 g wołowego mięsa bez kości, 500 g pieczarek, 0,5 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu z kostek rosołowych, 0,5 ogórka konserwowego, 1 cebula, sól, pieprz, masło, olej

Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki, szybko obrumienić na patelni na rozgrzanym oleju (mniej) z dodatkiem masła (więcej). Rumiane mięso przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić aż będzie miękkie. Wówczas dusi...

Domowe steki  z cebulą

Domowe steki z cebulą

stek wołowy, cebula, mąka gładka, olej roślinny, wino czerwone, Sos pieczeniowy w torebce, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 steki wołowe, 5 cebul, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina, 1 sos pieczeniowy w torebce, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Cebule obrać i pokroić w plasterki. Obsypać je mąką i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule wyjąć i osuszyć, olej pozostawić na patelni. Steki umyć, osuszyć. Natrzeć papryką, solą, pieprzem. Usmażyć je na oleju pozostałym po cebuli, w...

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

husa, jablko, cibule, sůl, kmín, petržel, červené víno, červené zelí, 1 husa, 4 větší jablka, 3 velké cibule, sůl, drcený nebo mletý kmín, 2 hrsti nasekané petrželové natě, 0,5 l červeného vína, 1 hlávka červeného zelí

Oczyść gęś z pozostałych piór i sierści. Najlepiej resztki spalić (na piecu lub zapalniczką kuchenną). Wyciągnij nerki, które wraz z gęsiom dokładnie umyj. Utnij gęsi skrzydła w stawach, odkrój nadmiar tłuszczu i szyję. Dopraw wszystko solą i kmin...

Indyk pieczony na pomidorach

Indyk pieczony na pomidorach

600 g piersi z indyka, 1/2 łyżeczka soli, 60 g słoniny angielskiej, 80 g masła, 50 ml oleju słonecznikowego, 3 pomidory, 2 dcl bulionu drobiowego

Pierś z kurczaka natnij tak, abyś otrzymał 4 większe kawałki, posól i cienko rozbij. Naszpikuj słoniną, zwiń w roladę i zwiąż nitką.. Pomidory obierz ze skórki i pokrój. Do piekarnika wstaw mięso, pomidory, połowę masła i polej bulionem. Piec...

Indyk w sezamie

Indyk w sezamie

600 g piersi z indyka, 5 łyżek sezamu, 3 białka, 4 łyżki mąkai ziemniaczanej, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka oleju roślinnego

Piersi z indyka umyj, osusz i pokrój na sznycle lub kawałki. Oprósz je solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno, dodaj mąkę, trochę pieprzu i wymieszaj. Pierśi z indyka zanurzaj w pianie i obtaczaj w sezamie. Włóż je na rozgrzany olej na patelni i ...

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

karkówka, tuńczyk, pieprz, sok z cytryny, ocet winny, oliwa z oliwek, sól, majeranek, białe wino, bulion warzywny, cebula, liść laurowy, 1 kg karkówki, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 garść ziaren kolorowego pieprzu, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, sól, majeranek, Marynata: 1 szklanka półwytrawnego białego wina, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula drobno posiekana, 1 liść laurowy

Mięso opłukać i osuszyć. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Przygotować sos tuńczykowy: tuńczyka osączyć z puszki i rozdrobnić widelcem. Roztrzepać żółtko, wymieszać z sokiem ...

Kluski francuskie z twarożkiem

Kluski francuskie z twarożkiem

4 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżka masła, 1 szczypta soli, 150 g twardego twarogu, cukier do posypania

Rozbij jaja, oddzielając żółtka od białek. Tłuszcz rozetrzyj, dodając po jednym żółtku i wszystko razem utrzyj. Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż na utarte żółtka i, przesypując mąką, lekko wymieszaj trzepaczką prętową. Kluski formuj lyżką m...

Kluski ziemniaczane na słodko

Kluski ziemniaczane na słodko

700 g ziemniaków, 1 szklanka mąki półgrubej, 250 g miękkiego twarogu, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki bułki tartej

Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, przestudź, obierz, zemlej razem z twarogiem. Do masy ziemniaczanej dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj masło (tylko stopić). Formuj metalową łyżką klusk...

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

1 1/2 szklanki ryżu, 1 1/2 szklanki wody, 4 jajka, 1 łyżka masła, 150 g szpinaku, 1 łyżka śmietany, 1 natka pietruszki, sól, pieprz, 3/4 łyżki bułki tartej, 100 g smalca (do smażenia)

Ryż wymyj i ugotuj na pół gęsto, dodaj jaja ugotowane na twardo i posiekane. Szpinak przebierz, odciń ogonki, wymyj w kilku wodach, włóż do wrzącej wody (osolonej), ugotuj, odcedź, posiekaj na drobno i dodaj do ryżu. Natkę pietruszki wymyj, drobno...

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

2 piersi z kurczaka, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, 1 jajko, 2 łyżki mąki półgrubej, olej słonecznikowy, sól, pieprz

Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, dodaj do kurczaka i dobrze wymieszaj. Dodaj jajko, majonez, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Masę ponownie wymieszaj i odstaw na około 0,5 godziny. Następnie smaż na gorącym tłuszczu ...

 Kurczak na ostro

Kurczak na ostro

4 szt. udek z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 1/4 łyżki oleju roślinnego, 225 g białego jogurtu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kari przyprawy (curry), 1/4 łyżeczki chilli papryki

Udka z kurczaka podziel na 2 części i natnij je głęboko w poprzek. W misce wymieszaj połowę przypraw z olejem. Włóż kawałki kurczęcia i obracaj je. Pozostaw w zalewie na godzinę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ułóż kawałki kurczęcia ...

Kurczak w sezamie

Kurczak w sezamie

2 piersi z kurczaka, 1 jajko, 3 łyżki sezamu, 3 łyżki mąki gładkiek, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 piersi z kurczaka

Piersi kurczaka umyj i oczyść z błonek. Każdą przekrój na cieńsze filety. Oprósz solą, pieprzem, natrzyj lekko rozgniecionym czosnkiem i dodaj resztę składników marynaty. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Do głębokiego talerza wbij jajko, posól ...

Kurczak w sosie

Kurczak w sosie

kurczak, główkowa kapusta, cebula, pietruszka, bulion drobiowy, wódka, mąka gładka, woda, słodka śmietana, pieprz, sól, 1 kurczak, 1 główka kapusty włoskiej, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 szklanka bulionu drobiowego, 2 kieliszki wódki ( lub nalewki wytrawnej ), Zagęszczacz: 2 łyżeczki mąki gładkiej, zimna woda, 0,5 szklanki słodkiej śmietany, pieprz, sól

Na tłuszcz kładziemy posiekaną włoską kapustę oraz cebulę i wymieszamy. Na warzywa dodamy kawałki kurczaka i natkę pietruszki. Następnie zalewamy kieliszkami wódki i 1 szklanką bulionu. Gotujemy pod pokrywką około godziny. Po ugotowaniu kawałki ku...

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry

300 g piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 1 papryka, 1 garnuszek kukurydzy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 1/2 łyżeczki kari przyprawy (curry), 1 szczypta soli

Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kosteczki. Wymieszaj z łyżką oleja, dodaj curry i posól. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Następnie duś ją na małym ogniu przez parę minut. Dodaj rozgnieciony czosnek. Gdy cebula będzie złota dodaj kurczaka i pozos...

Kurczak w sosie ogórkowo-jogurtowym

Kurczak w sosie ogórkowo-jogurtowym

4 piersi z kurczaka, 1 opakowanie białego jogurtu, 1/2 ogórka, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka majonezu, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka oleju słonecznikowego (do smażenia)

Ogórek umyj i utrzyj na tarce jarzynowej. Całość zalej jogurtem. Dodaj ocet jabłkowy, míod, majonez, sól i pieprz i dokladnie wymieszaj. Całość wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Pierś u kurczaka umyj i osusz. Posolonego i popieprzonego kurcza...

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym

500 g piersi z kurczaka, 2 łyżeczki musztardy prowansalskiej, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 cebula, 400 g Pieczarek, 150 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki musztardy prowansalskiej, 80 ml śmietany 30%

Pierśi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki. Mięso włóż do miski, dodaj łyżkę oleju, 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz i na chwilę odstaw. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją drobno. Pieczarki umyj i pokrój na kawałki lub plasterki. W ...

Kurczak z brandy

Kurczak z brandy

4 piersi z kurczaka, 2 łyżki masła, 1 szczypta soli, 1 szczypta białego pieprzu, 1 ząbek czosnku, 100 ml Brandy, 200 ml bulionu drobiowego, 8 kasztanów jadalnych, 4 plasterek boczku wędzonego, zioła prowansalskie (lub inne)

Kasztany gotuj w nieosolonej wodzie przez 1,5 godziny. Kurczaka natrzyj solą pieprzem. Podsmaż mięso na maśle z obu stron na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Rognieć czosnek i ...

Kurczak z szpinakiem i jabłkami

Kurczak z szpinakiem i jabłkami

4 szt. piersi z kurczaka, 4 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka masła, 4 szczypty soli, 4 szczypty pieprzu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka musztardy, 1 jabłko, 250 g szpinaku

Pierś z kurczaka umyj, osól i popieprz. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj mięso i obsmażaj je 6-7 minut z każdej strony. Obsmażonego kurczaka przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową. Jabłko pokrój na cienkie plastry i rozgnieć czosnek. Na...

Kuskus z paluszkami krabowymi

Kuskus z paluszkami krabowymi

80 g kuskusu, 4 paluszki krabowe, 1 ząbek czosnku, 4 pomidorki cherry, 1/2 papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz

Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cherry pomidorki pokrój na ćwiartki. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj paprykę, pomidorki i rozgnieciony czosnek i przez chwilę obsmażaj. Dodaj pokrojone paluszki krabowe i wszystko razem wymieszaj. Przyprawami dopra...

Łosoś pieczony na warzywach

Łosoś pieczony na warzywach

500 g ryby morskiej (łososia), 100 g Mozzarelli, 300 ml gęstej śmietany, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 garnuszek groszku, 1 garnuszek kukurydzy, 1 cebula, 1 papryka, 12 szt. pomidorków cherry, 2 łyżeczki soku z cytryny

Groch i kukurzydzę opłucz, zalaj zimną wodą i odstaw na chwilę. Cebulę obierz i pokrój grubo. Paprykę umyj, osusz i pokrój usuwając nasiona i szypułki. Łososia opłucz i osusz. Oprósz solą, pieprzem oraz kurkumą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Śmiet...

Łosoś w malinach

Łosoś w malinach

4 filety rybne (łosoś), 1 jajko, 1/2 garnuszka mąki pszennej, 1/2 garnuszka bułki tartej, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 25 dkg malin, 1 szalotka, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli

Łososia oprósz solą i otocz w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż filety z obu stron na złoty kolor. Kilka malin zostaw do dekoracji, resztę przełóż do rondelka. Dodaj drobno posiekaną szalotkę, musztardę, oliwę i ocet. Got...

Łosoś z pomidorami

Łosoś z pomidorami

2 filety ryby morskiej (łosoś), 1 konserwa przecieru pomidorowego, 1/2 cukini, 1 papryka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżka masła, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Z ryby usuń skórę, opłucz i ususz papierowym ręcznikiem. Wlej pomidory do miski. Cukinię utrzyj na tarcie warzywnej na średnich oczkach. Paprykę pokrój w kostkę. Rozgnieć czosnek. Wszystko dodaj do miski z pomidorami i wymieszaj. Dopraw solą i p...

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

700 g ryby morskiej (łososia), 1 por, 1 główka brokuła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, sos: 1 opakowanie sera topionego , 1 szklanka mleka, 100 g tartego sera

Pora potnij grubo i podsmaż na oliwie. Włóż go do żaroodpornego naczynia. Rybę umyj, pokrój w cząstki i połóż na por. Różyczki brokuła lekko podsmaż na oliwie i również wyłóż na rybę. Przygotuj sos: podgrzej mleko, dodaj pokrojony na małe części s...

Makaron po chłopsku

Makaron po chłopsku

300 g makaronu, 4 łyżki oleju sojowego, 200 g kiełbasy, 2 łyżki białego wina, 150 g tartego sera, sól, pieprz

Ugotuj makaron w słonej wodzie. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w paski. Podsmaż cebulę na oleju, dodaj kiełbasę i jeszcze chwilę podsmażaj. Dodaj wino. Pomidory sparz, obierz, pokrój w cząstki, poduś z kiełbasą, posól i popieprz....

: