These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Dania główne

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

husa, jablko, cibule, sůl, kmín, petržel, červené víno, červené zelí, 1 husa, 4 větší jablka, 3 velké cibule, sůl, drcený nebo mletý kmín, 2 hrsti nasekané petrželové natě, 0,5 l červeného vína, 1 hlávka červeného zelí

Oczyść gęś z pozostałych piór i sierści. Najlepiej resztki spalić (na piecu lub zapalniczką kuchenną). Wyciągnij nerki, które wraz z gęsiom dokładnie umyj. Utnij gęsi skrzydła w stawach, odkrój nadmiar tłuszczu i szyję. Dopraw wszystko solą i kmin...

Spaghetti z sosem bolońskim

Spaghetti z sosem bolońskim

400 g spagetti, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łodygi selera naciowego, 150 g boczku, 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 szklanka białego wina, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka bulionu wołowego, 1 konserwa przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki oregano, sól, pieprz, parmezan (do posypania)

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę. Obsmażaj, następnie przesuń warzywa na bok i w wolne miejsce włóż pokrojony w kosteczkę boczek. Zrumień ...

Potrawka wołowa

Potrawka wołowa

675 g wołowego mięso, 85 g boczku wędzonego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 450 ml bulionu wołowego, 2 marchewki, kawałki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyźki stołowe siekanej pietruszki, 1 łyżka mąki półgrubej, sól, pieprz, 1 łyżka przecieru pomidorowego

Mięso pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę i boczek. Marchew pokrój w plasterki, rozgnieć czosnek. Na talerzu wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Włóż do mąki mięso i obtocz dokładnie każky kawałek. Na oleju w żaroodpornym garnku smaż marchew i cebulę przez...

Musaka

Musaka

500 g ziemniaków, 500 g cukini, 500 g mielonego wieprzowego mięsa (lub cielęciny), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 35 dkg pomidorów, 100 ml białego wina, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3 dkg masła, 3 łyżki mąki półgrubej, 500 ml mleka, 1/2 łyżki oregano, olej słonecznikowy, sól, pieprz

Ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedź je, ostudź, obierz i pokrój w plastry. Cukinę umyj, pokrój w plastry, posól, odstaw na 10 minut. Osącz i obsmaż z obu stron na oleju. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory spar...

Stek wieprzowy

Stek wieprzowy

vepřová panenka, rostlinný olej, sůl, pepř, citrónová šťáva, sojová omáčka, hladká mouka, voda, 500 g vepřové panenky, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 lžíce pepře čtyř barev, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hladké mouky, 500 ml vody

Pozbądź wieprzowine ścięgien, tłuszczu, pokrój na 4 plastry i troche rozklep. Mięso dopraw solą, posyp pieprzem i skrop cytryną. Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso i szybko smaż po obu stronach do brązowego koloru. Wlej 200 ml wody, skrop sosem...

Kurczak w sosie

Kurczak w sosie

kurczak, główkowa kapusta, cebula, pietruszka, bulion drobiowy, wódka, mąka gładka, woda, słodka śmietana, pieprz, sól, 1 kurczak, 1 główka kapusty włoskiej, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 szklanka bulionu drobiowego, 2 kieliszki wódki ( lub nalewki wytrawnej ), Zagęszczacz: 2 łyżeczki mąki gładkiej, zimna woda, 0,5 szklanki słodkiej śmietany, pieprz, sól

Na tłuszcz kładziemy posiekaną włoską kapustę oraz cebulę i wymieszamy. Na warzywa dodamy kawałki kurczaka i natkę pietruszki. Następnie zalewamy kieliszkami wódki i 1 szklanką bulionu. Gotujemy pod pokrywką około godziny. Po ugotowaniu kawałki ku...

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

karkówka, tuńczyk, pieprz, sok z cytryny, ocet winny, oliwa z oliwek, sól, majeranek, białe wino, bulion warzywny, cebula, liść laurowy, 1 kg karkówki, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 garść ziaren kolorowego pieprzu, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, sól, majeranek, Marynata: 1 szklanka półwytrawnego białego wina, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula drobno posiekana, 1 liść laurowy

Mięso opłukać i osuszyć. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Przygotować sos tuńczykowy: tuńczyka osączyć z puszki i rozdrobnić widelcem. Roztrzepać żółtko, wymieszać z sokiem ...

 Kurczak na ostro

Kurczak na ostro

4 szt. udek z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 1/4 łyżki oleju roślinnego, 225 g białego jogurtu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kari przyprawy (curry), 1/4 łyżeczki chilli papryki

Udka z kurczaka podziel na 2 części i natnij je głęboko w poprzek. W misce wymieszaj połowę przypraw z olejem. Włóż kawałki kurczęcia i obracaj je. Pozostaw w zalewie na godzinę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ułóż kawałki kurczęcia ...

Zapiekanka po rybacku

Zapiekanka po rybacku

900 g ziemniaków, 55 g tartego sera, 2 jajka , 85 g masła, 55 g mąki pszennej, 900 g ryby słodkowodnej, 600 ml mleka, pieprz, sól, nać pietruszki

Ziemniaki obierz, włóż do rondla z wodą i zagotuj. Ugotuj jajka na twardo. Pokrój rybę w kostkę o boku 2 cm. Posiekaj ugotowane jajka i pietruszkę. Zrób biały sos. Rozpuść 55 g masła w rondlu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita gęsta...

Kurczak pijany rumem

Kurczak pijany rumem

1 cebula, 4 łyżki oleju roślinnego, 8 łyżek rumu, 4 uda z kurczaka, 200-300 ml wody (lub bulionu), czosnek - suszona przyprawa, sól, pieprz

Udka z kurczaka posól, popieprz i ułóż na blasze blisko siebie. Każdy kawałek podlej łyżką rumu. Poczekaj 20 minut, żeby rum dobrze wsiąkł. Obróć kurczaka i poczekaj dalszych 20 minut. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę i obsm...

Paella

Paella

200 g ryżu, 1 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 papryki (czerwone), 500 g owoców morza, 400 g krewetek, 1 cytryna, 150 g groszku, 1 łyżka masła, sól, pieprz

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj ryż i obsmażaj, aż lekko zbieleje. Wlej bulion i gotuj około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Owoce morza skrop sokiem z cytryny. Papryki oczyść i pokrój w kostkę, wymieszaj...

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

700 g ryby morskiej (łososia), 1 por, 1 główka brokuła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, sos: 1 opakowanie sera topionego , 1 szklanka mleka, 100 g tartego sera

Pora potnij grubo i podsmaż na oliwie. Włóż go do żaroodpornego naczynia. Rybę umyj, pokrój w cząstki i połóż na por. Różyczki brokuła lekko podsmaż na oliwie i również wyłóż na rybę. Przygotuj sos: podgrzej mleko, dodaj pokrojony na małe części s...

Schab nadziewany porem

Schab nadziewany porem

kotlet schabowy, szynka, boczek wędzony, cebula, masło, brokuły, porek, mąka gładka, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion warzywny, 1 kg schab, 20 dkg szynki, 20 dkg boczku wędzonego, 2 cebule, 1 łyżka masła, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 3 pory, 1 łyżka mąki, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion do podlewania

Boczek, szynkę i cebulę posiekać w kostkę, obsmażyć na maśle. Brokuły zagotować, po wystudzeniu zmiksować. Dodać do boczku i szynki, obsypać mąką, wymieszać. Pory obrać, zblanszować. Mięso rozbić, uformować prostokąt. Na schabie ułożyć brokuły wym...

Schab w boczku z ziołami

Schab w boczku z ziołami

kotlet schabowy, boczek wędzony, cebula, czosnek, bulion warzywny, masło, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, pietruszka, 1 kg schabu, 15 dkg boczku wędzonego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 0,5 szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, 1 natka pietruszki

Schab umyć, osuszyć. Natrzeć posiekanym czosnkiem i cebulą. Obłożyć plasterkami boczku, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią kuchenną. Zioła drobno posiekać, wymieszać z oliwą lub olejem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim scha...

Makaron zapieczony z grzybami świeżymi

Makaron zapieczony z grzybami świeżymi

250 g makaronu, 500 g grzybów (maślaki, prawdziwki, pieczarki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki soli, 1 szczypta pieprzu, 1/2 szklanki bułki tartej , 100 g tartego sera

Grzyby oczyść, umyj, osącz i pokrój w paski. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, włóż grzyby i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj. Makaron...

Kluski ziemniaczane na słodko

Kluski ziemniaczane na słodko

700 g ziemniaków, 1 szklanka mąki półgrubej, 250 g miękkiego twarogu, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki bułki tartej

Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, przestudź, obierz, zemlej razem z twarogiem. Do masy ziemniaczanej dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj masło (tylko stopić). Formuj metalową łyżką klusk...

Indyk pieczony na pomidorach

Indyk pieczony na pomidorach

600 g piersi z indyka, 1/2 łyżeczka soli, 60 g słoniny angielskiej, 80 g masła, 50 ml oleju słonecznikowego, 3 pomidory, 2 dcl bulionu drobiowego

Pierś z kurczaka natnij tak, abyś otrzymał 4 większe kawałki, posól i cienko rozbij. Naszpikuj słoniną, zwiń w roladę i zwiąż nitką.. Pomidory obierz ze skórki i pokrój. Do piekarnika wstaw mięso, pomidory, połowę masła i polej bulionem. Piec...

Pizza z cukinią

Pizza z cukinią

Ciasto: 300 g mąki gładkiej, 20 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 jajko, 1 szczypta sól, 1/2 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju roślinnego (do posmarowania ciasta), Nadzienie: 500 g cukini, 100 g boczku wędzonego, 1 cebula, 1 konserwa koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, cukier (do smaku), 100 g tartego sera

Zgnieć ciasto drożdżowe,dobrze wyrób, rozwałkuj i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Boczek wymyj w ciepłej wodzie, pokrój w kostkę, podsmaż nie rumieniąc. Skwarki odłóż, a na tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Cukinię umyj, obierz, opłuka...

Ratatouille

Ratatouille

3 cukinie, 2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 papryki (czerwone), 200 g passaty, 2 łyżki oliwy z oliwek, 30 g bazylii, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Cebule obierz i posiekaj drobno. Czosnek rozgnieć. Bakłażany i cukinie dobrze umyj i pokrój w kostkę. Umyj papryki, osusz i pokrój w kostkę usuwając nasiona i szypułki. W rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj pozo...

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

Ziemniaczana tarta z białą kiełbasą

ziemniaki, kiełbasa, cebula czerwona, cebula, ser twardy, śmietana, masło, żółtko, czosnek, sól, pieprz, orzecz muszkatołowy, bułka tarta, 1 kg ziemniaków, 50 dkg białej kiełbasy, 2 cebule czerwone, 2 cebule biale, 20 dkg żółtego seru w kawałku, 200 ml śmietany, 0,5 kostki masła, 2 żółtka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle (łyżkę masła zostawić do posmarowania formy). Kiełbasę obrać, pokroić w kawałki. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z roztrzep...

Pieczeń z trzema sosami

Pieczeń z trzema sosami

kotlet schabowy, pietruszka, koper, kurze jaja, ocet winny, majonez, biały jogurt, pomidory w marynacie, ketchup, ogórki kiszone, cebula, ananas, śmietana, kari przyprawa (curry), sól, pieprz, masło, bulion warzywny, 1 schab wieprzowy, 1 natka pietruszki, koper, 2 jaja ugotowane na twardo, 1 łyżka octu winnego, 1/3 szklanki majonezu, 1/3 szklanki naturalneho jogurtu, 1 puszka pomidorów, 3 łyżki ostrego keczupu, 2 ogórki kiszone, 2 cebule, 0,5 puszki ananasa w zalewie, 1 kubeczek gęstej śmietany, 2 łyżeczki przyprawy curry, sól, pieprz, masło, 1 szklanka bulionu warzywnego

Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni, podlewając raz na jakiś czas bulionem. Przygotować sosy: a)ZIOŁOWY - natkę pietruszki, koperek...

Pieczeń serowa z jajem

Pieczeń serowa z jajem

mielone wieprzowe mięso, cebula, kurze jaja, kajzerka, miękki twaróg, musztarda półtłusta, sól, pieprz, oregano, czosnek, jajka, 50 dkg mielonego mięsa, 2 cebule, 2 jajka, 1 kajzerka, 20 dkg twarogu, 2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz, oregano, 3 ząbki czosnku, 3 jaja ugotowane na twardo

Kajzerkę namoczyć w letniej wodzie. Twaróg odcisnąć i rozdrobnić widelcem. Mięso wymieszać z 2 jajami, posiekanymi cebulami, twarogiem, roztartym czosnkiem, musztardą i odciśniętą kajzerką. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Masę przełożyć do żaro...

Kurczak z brandy

Kurczak z brandy

4 piersi z kurczaka, 2 łyżki masła, 1 szczypta soli, 1 szczypta białego pieprzu, 1 ząbek czosnku, 100 ml Brandy, 200 ml bulionu drobiowego, 8 kasztanów jadalnych, 4 plasterek boczku wędzonego, zioła prowansalskie (lub inne)

Kasztany gotuj w nieosolonej wodzie przez 1,5 godziny. Kurczaka natrzyj solą pieprzem. Podsmaż mięso na maśle z obu stron na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Rognieć czosnek i ...

Ryż smażony po chińsku

Ryż smażony po chińsku

225 g ryżu długoziarnistego, 1/2 główki kapusty pekińskiej, 225 g krewetek, 1 cebula, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego, 150 ml bulionu drobiowego, 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia imbiru, 115 g groszku, 2 jajka, 15 g masła, 1/2 łyżeczki soli

Ugotuj ryż w słonej wodzie. Ugotuj zielony groszek we wrzącej, lekko posolonej wodzie przez 5 minut, a następnie odcedź. Obierz i drobno posiekaj imbir. Wyciśnij czosnek, cebulę i kapustę pekińską pokrój w cienkie paski. Podgrzej oliwę na duże...

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

1 1/2 szklanki ryżu, 1 1/2 szklanki wody, 4 jajka, 1 łyżka masła, 150 g szpinaku, 1 łyżka śmietany, 1 natka pietruszki, sól, pieprz, 3/4 łyżki bułki tartej, 100 g smalca (do smażenia)

Ryż wymyj i ugotuj na pół gęsto, dodaj jaja ugotowane na twardo i posiekane. Szpinak przebierz, odciń ogonki, wymyj w kilku wodach, włóż do wrzącej wody (osolonej), ugotuj, odcedź, posiekaj na drobno i dodaj do ryżu. Natkę pietruszki wymyj, drobno...

: