These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Dania główne

Sałatka grecka

Sałatka grecka

1 główka sałaty rzymskiej, 1 szt. cebuli czerwonej, 8 szt. czarnych oliwek, 225 g sera feta, 1 ogórek, 4 pomidory, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprza, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka mięty suszonej, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego

Pokrój sałatę w paski. Obierz i pokrój cebulę w krążki. Pomidory pokrój w ósemki. Następnie pokrój ogórek i ser w kostkę. Włóż wszystko do salaterki i dodaj oliwy. Składniki sosu włóż do słoika i potrząsaj, aż wszystko dobrze się wymiesza. Pol...

Kluski francuskie z twarożkiem

Kluski francuskie z twarożkiem

4 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżka masła, 1 szczypta soli, 150 g twardego twarogu, cukier do posypania

Rozbij jaja, oddzielając żółtka od białek. Tłuszcz rozetrzyj, dodając po jednym żółtku i wszystko razem utrzyj. Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż na utarte żółtka i, przesypując mąką, lekko wymieszaj trzepaczką prętową. Kluski formuj lyżką m...

Kuskus z paluszkami krabowymi

Kuskus z paluszkami krabowymi

80 g kuskusu, 4 paluszki krabowe, 1 ząbek czosnku, 4 pomidorki cherry, 1/2 papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz

Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cherry pomidorki pokrój na ćwiartki. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj paprykę, pomidorki i rozgnieciony czosnek i przez chwilę obsmażaj. Dodaj pokrojone paluszki krabowe i wszystko razem wymieszaj. Przyprawami dopra...

Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

250 g mąki gładkiej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 szczypta soli, 20 g słoniny, 150 g dżemu, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka cukru pudru

Odmierz mleko, rozbij z jajami, dodaj przesianą mąkę i rozbij starannie, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj wodę, sól i dobrze rozmieszaj. Nabij na widelec słoninę i wysmaruj rozgrzaną patelnię, aby dno było lśniące. Małą łyżką wazową nab...

Kurczak w sezamie

Kurczak w sezamie

2 piersi z kurczaka, 1 jajko, 3 łyżki sezamu, 3 łyżki mąki gładkiek, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 piersi z kurczaka

Piersi kurczaka umyj i oczyść z błonek. Każdą przekrój na cieńsze filety. Oprósz solą, pieprzem, natrzyj lekko rozgniecionym czosnkiem i dodaj resztę składników marynaty. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Do głębokiego talerza wbij jajko, posól ...

Indyk w sezamie

Indyk w sezamie

600 g piersi z indyka, 5 łyżek sezamu, 3 białka, 4 łyżki mąkai ziemniaczanej, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka oleju roślinnego

Piersi z indyka umyj, osusz i pokrój na sznycle lub kawałki. Oprósz je solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno, dodaj mąkę, trochę pieprzu i wymieszaj. Pierśi z indyka zanurzaj w pianie i obtaczaj w sezamie. Włóż je na rozgrzany olej na patelni i ...

Sałatka Cesar

Sałatka Cesar

3 piersi z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 10 szt. pomidorków cherry, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 bagieta, 1 kawałek chleb (na grzanki), 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka masła, 1 cebula czerwona, 5 łyżek (startego) parmezanu, sos: 1 żółtko, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 8 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Cebulę obierz i pokrój w krążki. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rumiano na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Bagietkę pokrój na kilka kawałków połóż na blachę i polej resztą oliwy z rozgniecionym z...

Udka po męsku

Udka po męsku

udo z kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, miód, sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, piwo jasne, olej roślinny, 5 udek z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki miódu, sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, 0,5 szklanki piwa, olej

Przygotować marynatę: rozgnieść czosnek, wymieszać z oliwą lub olejem oraz miodem. Marynatą natrzeć umyte i osuszone udka z kurczaka. Posypać solą i pieprzem. Udka obsmażyć na oleju, posypać majerankiem i papryką. Przełożyć do naczynia żaroodporne...

Medaliony z kurczaka z wykwintnym sosem

Medaliony z kurczaka z wykwintnym sosem

pierś z kurczaka, chrzan, żurawina, jabłko, wino czerwone, sok z cytryny, cebula, sól, pieprz, cukier, olej roślinny, 4 filety z piersi z kurczaka, 2 łyżki chrzanu, 3/4 szklanki żurawiny lub borówki do mięs, 1 kwaśne jabłko, 1/2 szklanki wina czerwonego, sok z połowy cytryny, 1 cebula, sól, pieprz, cukier, olej

Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć piersi. Przygotować sos: cebulę drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce. Chrzan wymieszać z żurawiną lub borówką, dodać cebulę i jabłko. Wszystko połączyć z win...

Skrzydełka w orzechowym sosie

Skrzydełka w orzechowym sosie

skrzydła z kurczaka, chilli papryki, orzechy włoskie, wino czerwone, gęsta śmietana, sól, pieprz, mielony imbir, olej roślinny, 4 skrzydełka z kurczaka, 1 chilli papryczka, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki wina czerwonego, 1 kubeczek gęstej śmietany, sól, pieprz, mielony imbir, olej

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i imbirem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć skrzydełka. Przygotować sos: drobno posiekać orzechy i chilli, wymieszać z czerwonym winem, podgrzać. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. ...

Spagetti śmietankowe

Spagetti śmietankowe

360 g makaronu spagetti, 3 jajka, 1 1/2 łyżki oleju roślinnego, 55 g parmezanu, 2 łyżki gęstej śmietany, 115 g kiełbasy, pieprz, sól

Ugotuj makaron w słonej wodzie. Dodaj łyżkę oliwy, żeby się nie sklejał. Gotuj około 12 do 15 minut. W mniędzyczasie ubij w misce jajka. Dodaj śmietanę, sól, pieprz, połowę sera i ponownie ubijaj. Na patelnię wlej olej. Dodaj pokrajaną kiełbas...

Pierogi z kapustą i serem

Pierogi z kapustą i serem

350 g mąki gładkiej, 2 jajka, sól, 1/2 szklanka wody, 600 g białej kapusty, 160 g słoniny angielskiej, 3 cebule, 300 g miękkiego twarogu, pieprz

Kapustę ugotuj. Dodaj twaróg, 1 jajo. Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż. Dodaj ją do kapusty z jajem i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj rozbite z wodą jajo. Zgnieć wolne ciasto i dobrze wyrób. R...

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

2 piersi z kurczaka, 1 cukinia, 1 papryka, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, 1 cebula, 1 cytryna, 150 ml oliwy z oliwek

Cebulę posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Cebulę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i pieprz włóż do płaskiego naczynia i wszystko wymieszaj dokładnie łyżką. Piersi z kurczaka umyj, posól i pokrój w kostkę. Ułóż kostki mięsa w zalewie i pozostaw kilka ...

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

2 piersi z kurczaka, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, 1 jajko, 2 łyżki mąki półgrubej, olej słonecznikowy, sól, pieprz

Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, dodaj do kurczaka i dobrze wymieszaj. Dodaj jajko, majonez, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Masę ponownie wymieszaj i odstaw na około 0,5 godziny. Następnie smaż na gorącym tłuszczu ...

Kurczak w sosie ogórkowo-jogurtowym

Kurczak w sosie ogórkowo-jogurtowym

4 piersi z kurczaka, 1 opakowanie białego jogurtu, 1/2 ogórka, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka majonezu, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka oleju słonecznikowego (do smażenia)

Ogórek umyj i utrzyj na tarce jarzynowej. Całość zalej jogurtem. Dodaj ocet jabłkowy, míod, majonez, sól i pieprz i dokladnie wymieszaj. Całość wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Pierś u kurczaka umyj i osusz. Posolonego i popieprzonego kurcza...

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry

300 g piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 1 papryka, 1 garnuszek kukurydzy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 1/2 łyżeczki kari przyprawy (curry), 1 szczypta soli

Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kosteczki. Wymieszaj z łyżką oleja, dodaj curry i posól. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Następnie duś ją na małym ogniu przez parę minut. Dodaj rozgnieciony czosnek. Gdy cebula będzie złota dodaj kurczaka i pozos...

Łosoś w malinach

Łosoś w malinach

4 filety rybne (łosoś), 1 jajko, 1/2 garnuszka mąki pszennej, 1/2 garnuszka bułki tartej, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 25 dkg malin, 1 szalotka, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli

Łososia oprósz solą i otocz w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż filety z obu stron na złoty kolor. Kilka malin zostaw do dekoracji, resztę przełóż do rondelka. Dodaj drobno posiekaną szalotkę, musztardę, oliwę i ocet. Got...

Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem

4 tortille , 2 piersi z kurczaka, 50 ml białego jogurt, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 ząbek czosnku, 1 pomidor, 1/2 konserwy fasola, 1 papryka, 1/2 szklanka kukurydzy (z konserwy), 1/2 konserwy groszku, 1 cebula czerwona

Piersi z kurczaka omyj, osusz i pokrój w kostkę. Włóż do miski, dodaj jogurt, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i łyżkę oleja. Pierś z kurczaka powinna się marynować przynajmniej 30 minut. W międzyczasie pokrój czerwoną cebulę w krążki i pomidory ...

Zrazy zwijane

Zrazy zwijane

wołowe mięso, słonina angielska, bułka, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, grzyby, smalec, 60 dkg wołowiny bez kości, 5 dkg słoniny, kawałek bułki, 1 kwaszony ogórek, 1 cebula, sól, pieprz, 1-2 suszone grzyby, trochę smalcu

Mięso pokroić w cienkie plastry, lekko zbić. Ogórek, słoninę i bułeczkę - kroić w cienkie paseczki, cebulę w "piórka". Na każdy plasterek mięsa położyć paseczek bułki, ogórka, słoniny i cebuli. Lekko posolić i popieprzyć. Zwinąć mieso w roladkę, s...

Domowe steki  z cebulą

Domowe steki z cebulą

stek wołowy, cebula, mąka gładka, olej roślinny, wino czerwone, Sos pieczeniowy w torebce, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, 4 steki wołowe, 5 cebul, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina, 1 sos pieczeniowy w torebce, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie

Cebule obrać i pokroić w plasterki. Obsypać je mąką i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule wyjąć i osuszyć, olej pozostawić na patelni. Steki umyć, osuszyć. Natrzeć papryką, solą, pieprzem. Usmażyć je na oleju pozostałym po cebuli, w...

Makaron po chłopsku

Makaron po chłopsku

300 g makaronu, 4 łyżki oleju sojowego, 200 g kiełbasy, 2 łyżki białego wina, 150 g tartego sera, sól, pieprz

Ugotuj makaron w słonej wodzie. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w paski. Podsmaż cebulę na oleju, dodaj kiełbasę i jeszcze chwilę podsmażaj. Dodaj wino. Pomidory sparz, obierz, pokrój w cząstki, poduś z kiełbasą, posól i popieprz....

Sznycle z indyka z cebulką

Sznycle z indyka z cebulką

pierś z indyka, olej słonecznikowy, sól, pieprz, cebula, czosnek, ketchup, przyprawy płynne do zupy, skrobia kukurydziana, musztarda półtłusta, sos sojowy, 200 g cienkich sznycli z piersi indyka, 2 łyżeczki oleju słonecznikowego, sól, pieprz, 1 ks cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka przyprawy do zupy, 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej, 1 łyżeczka musztardy półtłustej, 1 łyżeczka sosu sojowego

Cienkie sznycle naklep, dopraw solą i pieprzem. Obraną cebulę nakrój na wieksze kosteczki i czosnek zetrzyj na tarce. W misce z pokrywką wymieszaj olej, keczup, przyprawy do zupy, cebule, czosnek oraz mięso. Zostaw w chłodnym miejscu do drugiego d...

Ryba w smietanie

Ryba w smietanie

ryba słodkowodna, śmietana, Pieczarki, mąka gładka, sól, masło, olej roślinny, dowolna ryba słodkowodna, 1 szklanka śmietany, 20-30 dkg pieczarków, trochę mąki, sól, masło, olej

Oczyszczone ryby podzielić na porcje, umyć, oczyścić, lekko posolić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, dodać kawałek masła, a kiedy się stopi - smażyć kawałki ryby szybko rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Rumiane przekładać do płaskie...

Boeuf Strogonoff - współczesny

Boeuf Strogonoff - współczesny

wołowe mięso, Pieczarki, śmietana, mąka gładka, bulion drobiowy, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, masło, olej roślinny, 500 g wołowego mięsa bez kości, 500 g pieczarek, 0,5 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu z kostek rosołowych, 0,5 ogórka konserwowego, 1 cebula, sól, pieprz, masło, olej

Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki, szybko obrumienić na patelni na rozgrzanym oleju (mniej) z dodatkiem masła (więcej). Rumiane mięso przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić aż będzie miękkie. Wówczas dusi...

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

kiełbasa, cebula, kiszona kapusta, mąka gładka, masło, sól, pieprz, cukier, kminek, majeranek, 1 kg białej kiełbasy, 2 posiekane cebule, 80 dkg kiszonej kapusty, 2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, kminek, majeranek

Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić posiekaną kapustę z cebulę i posypać mąką. Dusić na wolnym ogniu około 30 minut bez przykrycia, podlewając wodą. Pod koniec duszenia doprawić kapustę kminkiem, cuk...

: