These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Desery

Zupa owocowa z naleśnikami

Zupa owocowa z naleśnikami

wiśnie, maliny, żółtko, jajka, mąka gładka, proszek do pieczenia, olej roślinny, 1 słoik wiśni w zalewie, 1 słoik malin w zalewie, 4 żółtka, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, olej

Owoce wraz z zalewą zagotować w 1,5l wody. Zdjąć z ognia, odcedzić (owocowy wywar zachować). Maliny i wiśnie zmiksować, dodać do wywaru i wymieszać. Utrzeć 4 żółtka do białości, dodać do ostudzonej zupy. Przygotowanie naleśników: oddzielić żółtka ...

Trąbki

Trąbki

mąka pszenna, cukier puder, jajka, mleko, cukier waniliowy, migdały, śmietana, 20 dkg mąki, 20 dkg cukru pudru, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 5 dkg migdałów, 1 szklanka śmietanki

Do rondelka wbić jaja i wyrobić z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać mąkę, mleko i wymieszać. Kłaść ciasto łyżką na wysmarowaną blachę w odstępach 10-15 cm i kształtować cienkie (jak na naleśniki) placuszki. Wstawić do piekarnika. Gdy się trochę ...

Tort owocowy - bez pieczenia

Tort owocowy - bez pieczenia

2 opakowania białego jogurtu, 2 opakowania kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 2 opakowania biszkoptów, 1 opakowanie śmietany do ubijania, 50 g gorzkiej czekolady, owoce (według własnego wyboru)

Ubij jogurt z śmietaną i cukrem. Do tortownicy włóż warstwę biszkoptów, nakryj warstwą owoców i zalaj jogurtowo-śmietanową masą. Parę razy powtórz. Pamiętaj by ostatni blat był z biszkoptów. Gotowy tort wstaw do lodówki na kilka godzin – najlepiej...

Tort miodowy

Tort miodowy

Do ciasta: 1 kostka masła, 5 jajek, 1 żółtko, 20 dkg miodu, 60 dkg mąki , 25 dkg cukru pudru, 1 łyżeczka sody bikarbona, Do kremu: 3/4 l mleka, 1/3 szklanka kasza jęczmienna, 2 kostki masła, 2 opakowania dżemu owocowego, 30 dkg cukru pudru

Składniki ciasta zagnieć. Następnie podziel na 4 części i upiecz osobno każdy placek. Ugotuj kaszę jęczmienną (mannę) na mleku i ostudź. Masło utrzyj na puch, dodaj kaszę i cukier puder. Placki przekładaj 2 razy kremem i raz dżemem. Przed podaniem...

Tiramisu

Tiramisu

4 żółtka, 500 g Mascarpone, 4 łyżki cukru, 1 łyżka skórki cytrynowej, 400 ml kawy (espresso), 50 ml Brandy, 200 g podłużnych biszkoptów , 2 łyżki kakao

Żółtka ubij z cukrem. Dodaj mascarpone i skórkę startą z jednej cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj większe (szklane) naczynie. Możesz użyć także formy żaroodpornej. W miseczce wymieszaj espresso z brandy. Zanurzaj w tym szybko połowę...

Szarlotka

Szarlotka

mąka gładka, margaryna do gotowania, jajka, żółtko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, cukier puder, jabłko, 60 dkg mąki, 1 kostka margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany, 15 dkg cukru pudru, 2 kg jabłek

Jabłka zetrzeć na tarcę i rozgotować z cukrem oraz cynamonem. Także można dodać rodzynek. Zagnieść ciasto z wymienionych składników. Podzielić na dwie części. Jedną dać rozwałkowaną na brytwankę posypać bułką tartą i dodać jabłka. Przykryć drugim ...

Sorbet cytrynowy z winem

Sorbet cytrynowy z winem

cytryna, pomarańcz, cukier puder, białe wino, woda, 4 cytryny, 2 pomarańcze, 5 łyżek cukru pudru, 1 szklanka białego wina, 100 ml wody

Cytryny i pomarańcze sparzyć, zetrzeć na tarce skórkę, wycisnąć sok. Do rondelka wlać wodę, wymieszać z cukrem pudrem i sokiem oraz skórką z cytryny. Zagotować, zmniejszyć płomień ognia i gotować jeszcze około 5 minut, schłodzić. Przygotowany sos ...

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

ciasto: 20 dkg mąki pszennej, 15 dkg masła, 8 dkg cukru pudru, 2 jajka, 4 łyżeczki rumu, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 75 dkg jabłek, masa serowa: 25 dkg miękkiego twarogu, 5 dkg masła, 8 dkg cukru pudru, 1 jajko, 1 dkg proszku budyniowego, 6 dkg gęstej śmietany, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 żółtko

Ciasto składa się z 3 warstw: krążka kruchego ciasta, warstwy jabłek i warstwy masy serowej. Ciasto kruche: wszystkie składniki ciasta usiekaj nożem, zagnieć ręką, uformuj kulę i pozostaw do wypoczęcia na 60 minut. Spód natłuszczonej tortownicy wy...

Sernik gotowany

Sernik gotowany

miękki twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, biszkopty, 1 kg miękkiego twarógu, 3 jajka, 6 dkg masła, 25 dkg cukru, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy, trochę biszkoptów

Ser dobrze rozgnieść widelcem (lub zemleć), włożyć do rondla, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko dobrze wymieszać (można zmiksować minimikserem). Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż masa zrobi się całkiem rzadka. Wówczas, ...

Sernik domowy

Sernik domowy

tłusty twaróg, jajka, cukier, masło, mąka pszenna, Mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, 1 kg sera, 6-8 jajek, 2 szklanki cukru, 13 dkg masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub grysiku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do sera dodajemy żółtka, cukier, roztopione i przesłudzone masło (całą resztę oprócz białek i bakalji). Wymiksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, bakalje i delikatnie wymieszamy. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 150° 40 minut.

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

ananas, brzoskwinia, grepfruit, pomarańcz, kiwi, koniak, miód, cynamon, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki, 1 grepfruit, 1 pomarańcz, 2 kiwi, 1/2 szklanki koniaku lub soku pomarańczowego, 3 łyżki miódu, 1 szczypta cynamonu

Ananasa i brzoskwinie osączyć z zalewy, grejpfrut, pomarańczę i kiwi obrać. Wszystkie owoce pokroić na małe kawałki. Przygotować sos: koniak lub sok pomarańczowy wymieszać z miodem, doprawić do smaku cynamonem. Owoce przełożyć do salaterki, pola...

Rolada truskawkowa z ciasta francuskiego

Rolada truskawkowa z ciasta francuskiego

1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 łyżka masła, 100 g bułki tartej, 100 g cukru, 2 jajka, truskawki

Na maśle obsmaż bułkę tartą i zastudź. Zmieszaj ją z cukrem i jednym jajkiem. Gotową masę rozetrzyj na rozwałkowane ciasto francuskie. Truskawki pokrój w plastry i pokładaj je na ciasto z masą. Zwiń w roladę i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ...

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

jajka, cukier, margaryna do gotowania, mąka gładka, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, 2 jajka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 margaryny, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 l gęstej śmietany

Stopić tłuszcz. Wszystko razem oprócz margaryny utrzeć. Następnie dodać margarynę, wymieszać i na wierzch dać jabłka. Pieć około 1 godziny.

Pascha

Pascha

twardy twaróg, masło, żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietana, migdały, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, kandowane owoce, 1 kg białego tłustego sera, 1/2 kostki masła, 5 żółtek ugotowanych na twardo, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml śmietany, 1 garść migdałów, 1 garść rodzynek, 1 garść orzechów włoskich, 1 garść skórki pomarańczowej, kandyzowane owoce

Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki sparzyć, osączyć. Ser zmielić, rozdrobnić, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać żółtka, cukier waniliowy i na samym końcu bakalie. Gęste sito wyłoż...

Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie

mandarynka, ananas, brzoskwinia, winogrona, czekoladowa polewa, 4 mandarynki, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki, kiść zielonych winogron, czekoladowa polewa

Mandarynki obrać, ananasa i brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić na kawałki, winogrona dokładnie umyć. Polewę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, owoce nadziać na wykałaczki, zanurzać w polewie i odczekać, aż polewa zastygnie.

Omlet

Omlet

jajka, mąka gładka, sól, cukier, olej roślinny, 2 jajka, 2 łyżki mąki gładkiej, sól, cukier, olej lub tłuszcz

Oddzielimy żółtka od białek. Białka ubijemy w misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy troszeczkę cukru. Do ubitego białka dodajemy żółtka, mąkę i troszeczkę posolimy. Ostrożnie wymieszamy na jednolitą masę. Rozgrzejemy 1 dkg tłuszczu ...

Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

250 g mąki gładkiej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 szczypta soli, 20 g słoniny, 150 g dżemu, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka cukru pudru

Odmierz mleko, rozbij z jajami, dodaj przesianą mąkę i rozbij starannie, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj wodę, sól i dobrze rozmieszaj. Nabij na widelec słoninę i wysmaruj rozgrzaną patelnię, aby dno było lśniące. Małą łyżką wazową nab...

Mus kawowy z kleksem z bitej śmietany

Mus kawowy z kleksem z bitej śmietany

kawa, gorzka czekolada, masło, jajka, cukier, śmietana, cukier, 1 szklanka mocnej aromatycznej kawy, 2 tabliczki ciemnej czekolady, 1/2 kostki masła, 5 jajek, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 kubeczki śmietany kremówki, 3 łyżki cukru

Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej z masłem. Żółtka zmiksować również w gorącej kąpieli z przestudzoną kawą, dodać cukier i czekoladę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ostudzoną masą. Mus przekładać...

Morengi

Morengi

białek, cukier, woda, sok z cytryny, cukier puder, 8 białek, 40 dkg cukru, 1 szklanka wody, sok z 1 cytryny, 5 dkg cukru pudru

Ubić białka na sztywną pianę. Ugotować cukier z wodą "na nitkę". Prawą ręką bić pianę dalej, lewą wlewać gotujący syrop. Na koniec wlać sok z cytryny i wymieszać. Zrobić z papieru pergaminowego kornet, włożyć do niego ubitą masę, uciąć nożem konie...

Mazurek serowo - czekoladowy

Mazurek serowo - czekoladowy

mąka gładka, cukier puder, masło, żółtko, miękki twaróg, żółtko, masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rodzynki, białek, cukier, cukier, gęsta śmietana, czekolada do gotowania, 30 dkg mąki gładkiej, 10 dkg cukru pudru, 20 dkg masła, 1 żółtko, Masa serowa: 50 dkg twarogu, 9 żółtek, 50 dkg masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie rodzynek, 5 białek, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki gęstej śmietany, 0,5 tabliczki czekolady

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoty kolor. Ser zemleć trzykrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem, cuk...

Mazurek orzechowy z miodem

Mazurek orzechowy z miodem

30 dkg orzechów włoskich, 40 dkg cukru pudru, 5 białek, 2 łyżki miodu, 1 wafel, 1 laska wanilii

Orzechy rozdrobnij. Przygotuj naczynie z wrzącą wodą. Na kwadratowej lub prostokątnej blasze ułóż wafel. Ubij pianę, dodaj cukier, ustaw nad parą i ubijaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z pary i ubijaj do ostudzenia na stole. Miód rozpuść, ostudzoną...

Mazurek

Mazurek

0,5 l mleka, 500 g cukru, 0,5 kostki masła, 0,5 opakowania cukru waniliowego

Wymieszać mleko, cukier i cukier waniliowy i gotować około 30 minut. Potem dodać masło

Masa tortowa ptasie mleczko

Masa tortowa ptasie mleczko

śmietana do ubijania, cukier puder, cukier waniliowy, żelatyna, galaretka owocowa, 2 śmietany do ubijania, 7 łyżek cukru pudru, 2 cukry waniliowe, 6-7 łyżeczek żelatyny, 1 galaretka owocowa

Śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Gotową masę włożymy na chwilę do lodówki. Lekko zgęszczoną wylejemy na ciasto i włożymy jeszcze na chwilę do lodówki. ...

Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)

Legumina z mrożonych truskawek (lub malin)

jajka, cukier, żelatyna, truskawki, kakao, biszkopty, śmietana, owoce, 6 jajek, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka żelatyny, 0,5 opakowania truskawek, 3 łyżeczki kakao, biszkopty, trochę kremu z bitej śmietany, owoce z kompotu lub konfitury

Formę na babkę lub rondelek wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć na niej dno i boki biszkoptami (mogą być małe, okrągłe). Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i cukru ubić kogel-mogel. Z białek - sztywną pianę. Truskawki - zmiksować. Żelatynę namoczy...

Kajaczki

Kajaczki

mąka pszenna, żółtko, śmietana, cukier puder, cukier waniliowy, maliny, 25 dkg mąki pszennej, 12 żółtek, 0,5 l śmietany, 12,5 dkg cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 0,5 kg świeżych malin

Zagnieść żółtka i mąkę, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i pociąć na kawałki szerokości 6 cm i długości 10 cm. Ułożyć na blasze i piec 10-15 minut. W czasie pieczenia ciasteczka wyginają się w kształcie kajaczków.Po upieczeniu nałożyć we wgłębie...

: