Omlet
Trudność
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Całkowity czas
25min
Porcja
Nutritions
156
Kalorii
0.0g
Cukrów
11.0g
Tłuszczy
12.0g
Białek
Dodać do księgi kucharskiej
Najpierw musisz się zalogować
Przygotowanie
Oddzielimy żółtka od białek. Białka ubijemy w misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy troszeczkę cukru. Do ubitego białka dodajemy żółtka, mąkę i troszeczkę posolimy. Ostrożnie wymieszamy na jednolitą masę. Rozgrzejemy 1 dkg tłuszczu na patelni. Wlejemy przygotowane ciasto równo na patelnię. Smarzymy na małym ogniu. Gdy zacznie się rumienić, prewrócimy na drugą stronę jak naleśniki. Włożymy znowu trochę tłuszczu. Lekko podniesiemy omlet i ruszając patelnią rozprowadzimy tłuszcz. Gotowy omlet polewamy syrupem lub dodajemy twaróg z cukrem.
Porady dotyczące przepisu
Jeżeli omlet jest gruby należy obracać go pare razy aby sie nieprzypalił a był dobrze usmarzony.
Czerwona.Papryczka2012-09-27