These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Zwykły dzień

Bezy

Bezy

jajka, cukier kryształ, masło, cukier waniliowy, 8 jajek, 50 dkg cukru kryształu, 10 dkg masła, 1 cukier waniliowy

Ubić białka na sztywną pianę, wsypać 40dkg cukru i dalej ubijać, aż kryształki cukru rozbiją się i masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergminowego kornet, włożyć do niego ubitą masę, uciąć nożem koniec kornetu i wyciskać okrągłe ciasteczka w ksz...

Potrawka wołowa

Potrawka wołowa

675 g wołowego mięso, 85 g boczku wędzonego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 450 ml bulionu wołowego, 2 marchewki, kawałki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyźki stołowe siekanej pietruszki, 1 łyżka mąki półgrubej, sól, pieprz, 1 łyżka przecieru pomidorowego

Mięso pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę i boczek. Marchew pokrój w plasterki, rozgnieć czosnek. Na talerzu wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Włóż do mąki mięso i obtocz dokładnie każky kawałek. Na oleju w żaroodpornym garnku smaż marchew i cebulę przez...

Musaka

Musaka

500 g ziemniaków, 500 g cukini, 500 g mielonego wieprzowego mięsa (lub cielęciny), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 35 dkg pomidorów, 100 ml białego wina, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3 dkg masła, 3 łyżki mąki półgrubej, 500 ml mleka, 1/2 łyżki oregano, olej słonecznikowy, sól, pieprz

Ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedź je, ostudź, obierz i pokrój w plastry. Cukinę umyj, pokrój w plastry, posól, odstaw na 10 minut. Osącz i obsmaż z obu stron na oleju. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory spar...

Ciasto z budyniem i jabłkami

Ciasto z budyniem i jabłkami

mleko, margaryna do gotowania, proszek budyniowy, cukier, jabłko, jajka, proszek do pieczenia, 1 l mleka, 1 margaryna, 2 budynie (śmietankowe, waniliowe lub bananowe), 1 szklanka cukru, 2 kg jabłek, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrobimy ciasto z margaryny cukru, jajek, mąki i proszku do pieczenia. Gotowe ciasto podzielimy na dwie części. Jedną wyłożymy na posmarowaną blachę. Lekko podpieczemy około 15 minut. Drugą część włożymy do zamrażalnika. W tym czasie jabłka rozgot...

Zapiekanka z cukini

Zapiekanka z cukini

300 g cukini, 1 cebula, 1 jajko, 4 plasterki chleba , 60 g masła, 1 szczypta soli, 100 g tartego sera

Cebulę obierz i posiekaj drobno. Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Chleb pokrój w kostki. W rondelku roztop masło. Włóż kostki chleba do miski i polej je roztopionym masłem. Dodaj cukinię, cebulę, sól i jajko i dobrze wymieszaj. Wszystko przełóż ...

Stek wieprzowy

Stek wieprzowy

vepřová panenka, rostlinný olej, sůl, pepř, citrónová šťáva, sojová omáčka, hladká mouka, voda, 500 g vepřové panenky, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 lžíce pepře čtyř barev, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hladké mouky, 500 ml vody

Pozbądź wieprzowine ścięgien, tłuszczu, pokrój na 4 plastry i troche rozklep. Mięso dopraw solą, posyp pieprzem i skrop cytryną. Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso i szybko smaż po obu stronach do brązowego koloru. Wlej 200 ml wody, skrop sosem...

Sernik

Sernik

jajka, miękki twaróg, cukier puder, cukier waniliowy, pomarańczowa esencja, margaryna do gotowania, proszek budyniowy, 4 jajka, 0,75 dkg miękkiego twarogu, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, pomarańczowa lub cytrynowa esencja, 0,5 opakowania margaryny lub masła, 1 proszek budyniowy

Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, esencje, budyń, miękką margarynę oraz żółtka. Wszystko dobrze utrzeć. Na koniec dodać ubite białka i ostrożnie wymieszać. Do masy można także wmieszać bakalie. Następnie pieć przez około 50-60 minut.

Kurczak w sosie

Kurczak w sosie

kurczak, główkowa kapusta, cebula, pietruszka, bulion drobiowy, wódka, mąka gładka, woda, słodka śmietana, pieprz, sól, 1 kurczak, 1 główka kapusty włoskiej, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 szklanka bulionu drobiowego, 2 kieliszki wódki ( lub nalewki wytrawnej ), Zagęszczacz: 2 łyżeczki mąki gładkiej, zimna woda, 0,5 szklanki słodkiej śmietany, pieprz, sól

Na tłuszcz kładziemy posiekaną włoską kapustę oraz cebulę i wymieszamy. Na warzywa dodamy kawałki kurczaka i natkę pietruszki. Następnie zalewamy kieliszkami wódki i 1 szklanką bulionu. Gotujemy pod pokrywką około godziny. Po ugotowaniu kawałki ku...

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

jajka, cukier, margaryna do gotowania, mąka gładka, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, 2 jajka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 margaryny, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 l gęstej śmietany

Stopić tłuszcz. Wszystko razem oprócz margaryny utrzeć. Następnie dodać margarynę, wymieszać i na wierzch dać jabłka. Pieć około 1 godziny.

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

karkówka, tuńczyk, pieprz, sok z cytryny, ocet winny, oliwa z oliwek, sól, majeranek, białe wino, bulion warzywny, cebula, liść laurowy, 1 kg karkówki, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 garść ziaren kolorowego pieprzu, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, sól, majeranek, Marynata: 1 szklanka półwytrawnego białego wina, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula drobno posiekana, 1 liść laurowy

Mięso opłukać i osuszyć. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Przygotować sos tuńczykowy: tuńczyka osączyć z puszki i rozdrobnić widelcem. Roztrzepać żółtko, wymieszać z sokiem ...

 Kurczak na ostro

Kurczak na ostro

4 szt. udek z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 1/4 łyżki oleju roślinnego, 225 g białego jogurtu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kari przyprawy (curry), 1/4 łyżeczki chilli papryki

Udka z kurczaka podziel na 2 części i natnij je głęboko w poprzek. W misce wymieszaj połowę przypraw z olejem. Włóż kawałki kurczęcia i obracaj je. Pozostaw w zalewie na godzinę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ułóż kawałki kurczęcia ...

Zapiekanka po rybacku

Zapiekanka po rybacku

900 g ziemniaków, 55 g tartego sera, 2 jajka , 85 g masła, 55 g mąki pszennej, 900 g ryby słodkowodnej, 600 ml mleka, pieprz, sól, nać pietruszki

Ziemniaki obierz, włóż do rondla z wodą i zagotuj. Ugotuj jajka na twardo. Pokrój rybę w kostkę o boku 2 cm. Posiekaj ugotowane jajka i pietruszkę. Zrób biały sos. Rozpuść 55 g masła w rondlu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita gęsta...

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

700 g ryby morskiej (łososia), 1 por, 1 główka brokuła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, sos: 1 opakowanie sera topionego , 1 szklanka mleka, 100 g tartego sera

Pora potnij grubo i podsmaż na oliwie. Włóż go do żaroodpornego naczynia. Rybę umyj, pokrój w cząstki i połóż na por. Różyczki brokuła lekko podsmaż na oliwie i również wyłóż na rybę. Przygotuj sos: podgrzej mleko, dodaj pokrojony na małe części s...

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

mąka półgruba, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy do piernika, sól, oliwa z oliwek, cukier kryształ, jajka, waniliowa esencja, cukinia, orzechy laskowe, czekolada do gotowania, śmietana do ubijania, 350 g mąki półgrubej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 50 g kakaa, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka soli, 175 ml oliwy z oliwek, 200 g cukru kryształ, 3 jajka, 2 łyżeczki waniliowej esencji, 2 średnie cukinie grubo pokrojone, 150 g orzechów laskowych grubo posiekanych, Lukier: 200 g czekolady do gotowania, 100 ml śmietany do ubijania

W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej misce wymieszaj olej, esencję waniliową, cukier oraz jajka. Trochę ubij. Ostrożnie dodaj cukinią i delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp posiekane orzechy laskowe. Całą...

Schab nadziewany porem

Schab nadziewany porem

kotlet schabowy, szynka, boczek wędzony, cebula, masło, brokuły, porek, mąka gładka, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion warzywny, 1 kg schab, 20 dkg szynki, 20 dkg boczku wędzonego, 2 cebule, 1 łyżka masła, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 3 pory, 1 łyżka mąki, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion do podlewania

Boczek, szynkę i cebulę posiekać w kostkę, obsmażyć na maśle. Brokuły zagotować, po wystudzeniu zmiksować. Dodać do boczku i szynki, obsypać mąką, wymieszać. Pory obrać, zblanszować. Mięso rozbić, uformować prostokąt. Na schabie ułożyć brokuły wym...

Schab w boczku z ziołami

Schab w boczku z ziołami

kotlet schabowy, boczek wędzony, cebula, czosnek, bulion warzywny, masło, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, pietruszka, 1 kg schabu, 15 dkg boczku wędzonego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 0,5 szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, 1 natka pietruszki

Schab umyć, osuszyć. Natrzeć posiekanym czosnkiem i cebulą. Obłożyć plasterkami boczku, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią kuchenną. Zioła drobno posiekać, wymieszać z oliwą lub olejem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim scha...

Makaron zapieczony z grzybami świeżymi

Makaron zapieczony z grzybami świeżymi

250 g makaronu, 500 g grzybów (maślaki, prawdziwki, pieczarki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki soli, 1 szczypta pieprzu, 1/2 szklanki bułki tartej , 100 g tartego sera

Grzyby oczyść, umyj, osącz i pokrój w paski. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, włóż grzyby i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj. Makaron...

Szarlotka

Szarlotka

mąka gładka, margaryna do gotowania, jajka, żółtko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, cukier puder, jabłko, 60 dkg mąki, 1 kostka margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany, 15 dkg cukru pudru, 2 kg jabłek

Jabłka zetrzeć na tarcę i rozgotować z cukrem oraz cynamonem. Także można dodać rodzynek. Zagnieść ciasto z wymienionych składników. Podzielić na dwie części. Jedną dać rozwałkowaną na brytwankę posypać bułką tartą i dodać jabłka. Przykryć drugim ...

Kluski ziemniaczane na słodko

Kluski ziemniaczane na słodko

700 g ziemniaków, 1 szklanka mąki półgrubej, 250 g miękkiego twarogu, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki bułki tartej

Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, przestudź, obierz, zemlej razem z twarogiem. Do masy ziemniaczanej dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj masło (tylko stopić). Formuj metalową łyżką klusk...

Indyk pieczony na pomidorach

Indyk pieczony na pomidorach

600 g piersi z indyka, 1/2 łyżeczka soli, 60 g słoniny angielskiej, 80 g masła, 50 ml oleju słonecznikowego, 3 pomidory, 2 dcl bulionu drobiowego

Pierś z kurczaka natnij tak, abyś otrzymał 4 większe kawałki, posól i cienko rozbij. Naszpikuj słoniną, zwiń w roladę i zwiąż nitką.. Pomidory obierz ze skórki i pokrój. Do piekarnika wstaw mięso, pomidory, połowę masła i polej bulionem. Piec...

Pizza z cukinią

Pizza z cukinią

Ciasto: 300 g mąki gładkiej, 20 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 jajko, 1 szczypta sól, 1/2 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju roślinnego (do posmarowania ciasta), Nadzienie: 500 g cukini, 100 g boczku wędzonego, 1 cebula, 1 konserwa koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, cukier (do smaku), 100 g tartego sera

Zgnieć ciasto drożdżowe,dobrze wyrób, rozwałkuj i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Boczek wymyj w ciepłej wodzie, pokrój w kostkę, podsmaż nie rumieniąc. Skwarki odłóż, a na tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Cukinię umyj, obierz, opłuka...

Kwaśna zupa ogórkowa

Kwaśna zupa ogórkowa

4 większe ogórki kiszone, 1/4 szklanki soku warzywnego (sok z ogórków), 650 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 szklanki śmietany, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 2 łyżki posiekanego koperku, Grzanki: 1 bułka, 1 łyżka masła

Kiszone ogórki zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posyp je mąką i duś na maśle około 10 minut czas od czasu mieszając. Wlej sok z ogórków i gotuj około 5 minut. Całość zalej bulionem. Dodaj sól i pieprz i gotuj około 30 minut. W między...

Sernik ala cheesecake

Sernik ala cheesecake

masło, herbatniki maślane, miękki twaróg, śmietana do ubijania, cukier kryształ, skórka cytrynowa, sok z cytryny, grysik, żółtko, cukier waniliowy, 100 g stopionego masła, 200 g herbatników maślanych, 500 g miękkiego twarógu, 200 ml śmietany do ubijania, 50 g cukru kryształu, skórka z dwóch cytryn, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki grysiku, 3 żółtki, 1 opakowanie cukru waniliowego

Herbatniki zmixuj na drobno. Wlej stopione masło i mixuj ponownie aż uzyskasz jednolitą masę. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem lub olejem i na dno wciśnij herbatniki. Następnie wstaw do lodówki. Tymczasem ubij 250 g twarożku z cukrem wanilio...

Murzynek

Murzynek

cukier kryształ, margaryna do gotowania, woda, kakao, cukier waniliowy, jajka, mąka gładka, proszek do pieczenia, 1,5 szklanki cukru kryształu, 1 opakowanie margaryny, 3/4 szklanki wody, 3 łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 jajka, 2 szklanki mąki gładkiej , 1 łyżka proszku do pieczenia

Margarynę, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy włożyć do garnka i gotować aż wszystko dobrze się rozpuści. Odlać 1/4 szklanki. Resztę schłodzić. Dodawać do chłodnej masy mąkę, całe jajka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Piec w średnio nag...

Sernik domowy

Sernik domowy

tłusty twaróg, jajka, cukier, masło, mąka pszenna, Mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, 1 kg sera, 6-8 jajek, 2 szklanki cukru, 13 dkg masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub grysiku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do sera dodajemy żółtka, cukier, roztopione i przesłudzone masło (całą resztę oprócz białek i bakalji). Wymiksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, bakalje i delikatnie wymieszamy. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 150° 40 minut.

: