These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Przepisy z kategorii Według okazji

Piernik doskonały na Boże Narodzenie (bardzo miękki)

Piernik doskonały na Boże Narodzenie (bardzo miękki)

hladká mouka, máslo, vejce, cukr moučka, včelí med, Soda bikarbóna, perníkové koření, 400 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 140 g cukru moučka, 2 lžíce rozpuštěného medu, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření

Spośród wymienionych składników przygotujemy ciasto, które następnie rozwałkowujemy do wysokosci około 0,5 cm i wycinamy różne kształty. Umieścimy na blasze z papierem do pieczenia i posmarujemy ubitym jajkiem. Po schłodzeniu pierniczki można udek...

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

Gęś św. Marcina z czerwoną kapustą

husa, jablko, cibule, sůl, kmín, petržel, červené víno, červené zelí, 1 husa, 4 větší jablka, 3 velké cibule, sůl, drcený nebo mletý kmín, 2 hrsti nasekané petrželové natě, 0,5 l červeného vína, 1 hlávka červeného zelí

Oczyść gęś z pozostałych piór i sierści. Najlepiej resztki spalić (na piecu lub zapalniczką kuchenną). Wyciągnij nerki, które wraz z gęsiom dokładnie umyj. Utnij gęsi skrzydła w stawach, odkrój nadmiar tłuszczu i szyję. Dopraw wszystko solą i kmin...

Kurczak w sosie

Kurczak w sosie

kurczak, główkowa kapusta, cebula, pietruszka, bulion drobiowy, wódka, mąka gładka, woda, słodka śmietana, pieprz, sól, 1 kurczak, 1 główka kapusty włoskiej, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 szklanka bulionu drobiowego, 2 kieliszki wódki ( lub nalewki wytrawnej ), Zagęszczacz: 2 łyżeczki mąki gładkiej, zimna woda, 0,5 szklanki słodkiej śmietany, pieprz, sól

Na tłuszcz kładziemy posiekaną włoską kapustę oraz cebulę i wymieszamy. Na warzywa dodamy kawałki kurczaka i natkę pietruszki. Następnie zalewamy kieliszkami wódki i 1 szklanką bulionu. Gotujemy pod pokrywką około godziny. Po ugotowaniu kawałki ku...

Ryba w smietanie

Ryba w smietanie

ryba słodkowodna, śmietana, Pieczarki, mąka gładka, sól, masło, olej roślinny, dowolna ryba słodkowodna, 1 szklanka śmietany, 20-30 dkg pieczarków, trochę mąki, sól, masło, olej

Oczyszczone ryby podzielić na porcje, umyć, oczyścić, lekko posolić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, dodać kawałek masła, a kiedy się stopi - smażyć kawałki ryby szybko rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Rumiane przekładać do płaskie...

Zrazy zwijane

Zrazy zwijane

wołowe mięso, słonina angielska, bułka, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, grzyby, smalec, 60 dkg wołowiny bez kości, 5 dkg słoniny, kawałek bułki, 1 kwaszony ogórek, 1 cebula, sól, pieprz, 1-2 suszone grzyby, trochę smalcu

Mięso pokroić w cienkie plastry, lekko zbić. Ogórek, słoninę i bułeczkę - kroić w cienkie paseczki, cebulę w "piórka". Na każdy plasterek mięsa położyć paseczek bułki, ogórka, słoniny i cebuli. Lekko posolić i popieprzyć. Zwinąć mieso w roladkę, s...

Sernik gotowany

Sernik gotowany

miękki twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, biszkopty, 1 kg miękkiego twarógu, 3 jajka, 6 dkg masła, 25 dkg cukru, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy, trochę biszkoptów

Ser dobrze rozgnieść widelcem (lub zemleć), włożyć do rondla, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko dobrze wymieszać (można zmiksować minimikserem). Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż masa zrobi się całkiem rzadka. Wówczas, ...

Boeuf Strogonoff - współczesny

Boeuf Strogonoff - współczesny

wołowe mięso, Pieczarki, śmietana, mąka gładka, bulion drobiowy, ogórki sterylizowane, cebula, sól, pieprz, masło, olej roślinny, 500 g wołowego mięsa bez kości, 500 g pieczarek, 0,5 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu z kostek rosołowych, 0,5 ogórka konserwowego, 1 cebula, sól, pieprz, masło, olej

Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki, szybko obrumienić na patelni na rozgrzanym oleju (mniej) z dodatkiem masła (więcej). Rumiane mięso przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić aż będzie miękkie. Wówczas dusi...

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

Nadziewany kurczak z kremem chrzanowo - brzoskwiniowym

kurczak, indyk, rodzynki, jajka, kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, brzoskwinia, miód, chrzan, 1 kurczak, 50 dkg mielonego indyka, 1 opakowanie rodzynek, 2 jajka, 1 kajzerka, mleko, bułka tarta, pieprz, sól, 2 puszki brzoskwiń, 2 łyżki miódu, 3-4 łyżki chrzanu

Z kurczaka oddzielić skrzydełka, udka, szyjkę i kostki. Pozostałe mięso posolić i posypać pieprzem. Rodzynki namoczyć, posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, osączyć, dodać do mielonego indyka. Wymieszać z jajami, rodzynkami, bułką tartą....

Schab nadziewany porem

Schab nadziewany porem

kotlet schabowy, szynka, boczek wędzony, cebula, masło, brokuły, porek, mąka gładka, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion warzywny, 1 kg schab, 20 dkg szynki, 20 dkg boczku wędzonego, 2 cebule, 1 łyżka masła, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 3 pory, 1 łyżka mąki, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bulion do podlewania

Boczek, szynkę i cebulę posiekać w kostkę, obsmażyć na maśle. Brokuły zagotować, po wystudzeniu zmiksować. Dodać do boczku i szynki, obsypać mąką, wymieszać. Pory obrać, zblanszować. Mięso rozbić, uformować prostokąt. Na schabie ułożyć brokuły wym...

Mazurek serowo - czekoladowy

Mazurek serowo - czekoladowy

mąka gładka, cukier puder, masło, żółtko, miękki twaróg, żółtko, masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rodzynki, białek, cukier, cukier, gęsta śmietana, czekolada do gotowania, 30 dkg mąki gładkiej, 10 dkg cukru pudru, 20 dkg masła, 1 żółtko, Masa serowa: 50 dkg twarogu, 9 żółtek, 50 dkg masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie rodzynek, 5 białek, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki gęstej śmietany, 0,5 tabliczki czekolady

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoty kolor. Ser zemleć trzykrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem, cuk...

 Kurczak na ostro

Kurczak na ostro

4 szt. udek z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 1/4 łyżki oleju roślinnego, 225 g białego jogurtu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kari przyprawy (curry), 1/4 łyżeczki chilli papryki

Udka z kurczaka podziel na 2 części i natnij je głęboko w poprzek. W misce wymieszaj połowę przypraw z olejem. Włóż kawałki kurczęcia i obracaj je. Pozostaw w zalewie na godzinę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ułóż kawałki kurczęcia ...

Kurczak pijany rumem

Kurczak pijany rumem

1 cebula, 4 łyżki oleju roślinnego, 8 łyżek rumu, 4 uda z kurczaka, 200-300 ml wody (lub bulionu), czosnek - suszona przyprawa, sól, pieprz

Udka z kurczaka posól, popieprz i ułóż na blasze blisko siebie. Każdy kawałek podlej łyżką rumu. Poczekaj 20 minut, żeby rum dobrze wsiąkł. Obróć kurczaka i poczekaj dalszych 20 minut. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę i obsm...

Łosoś z pomidorami

Łosoś z pomidorami

2 filety ryby morskiej (łosoś), 1 konserwa przecieru pomidorowego, 1/2 cukini, 1 papryka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżka masła, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Z ryby usuń skórę, opłucz i ususz papierowym ręcznikiem. Wlej pomidory do miski. Cukinię utrzyj na tarcie warzywnej na średnich oczkach. Paprykę pokrój w kostkę. Rozgnieć czosnek. Wszystko dodaj do miski z pomidorami i wymieszaj. Dopraw solą i p...

Pierogi z kapustą i serem

Pierogi z kapustą i serem

350 g mąki gładkiej, 2 jajka, sól, 1/2 szklanka wody, 600 g białej kapusty, 160 g słoniny angielskiej, 3 cebule, 300 g miękkiego twarogu, pieprz

Kapustę ugotuj. Dodaj twaróg, 1 jajo. Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż. Dodaj ją do kapusty z jajem i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj rozbite z wodą jajo. Zgnieć wolne ciasto i dobrze wyrób. R...

Potrawka wołowa

Potrawka wołowa

675 g wołowego mięso, 85 g boczku wędzonego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 450 ml bulionu wołowego, 2 marchewki, kawałki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyźki stołowe siekanej pietruszki, 1 łyżka mąki półgrubej, sól, pieprz, 1 łyżka przecieru pomidorowego

Mięso pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę i boczek. Marchew pokrój w plasterki, rozgnieć czosnek. Na talerzu wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Włóż do mąki mięso i obtocz dokładnie każky kawałek. Na oleju w żaroodpornym garnku smaż marchew i cebulę przez...

Musaka

Musaka

500 g ziemniaków, 500 g cukini, 500 g mielonego wieprzowego mięsa (lub cielęciny), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 35 dkg pomidorów, 100 ml białego wina, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3 dkg masła, 3 łyżki mąki półgrubej, 500 ml mleka, 1/2 łyżki oregano, olej słonecznikowy, sól, pieprz

Ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedź je, ostudź, obierz i pokrój w plastry. Cukinę umyj, pokrój w plastry, posól, odstaw na 10 minut. Osącz i obsmaż z obu stron na oleju. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory spar...

Pizza z cukinią

Pizza z cukinią

Ciasto: 300 g mąki gładkiej, 20 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 jajko, 1 szczypta sól, 1/2 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju roślinnego (do posmarowania ciasta), Nadzienie: 500 g cukini, 100 g boczku wędzonego, 1 cebula, 1 konserwa koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, cukier (do smaku), 100 g tartego sera

Zgnieć ciasto drożdżowe,dobrze wyrób, rozwałkuj i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Boczek wymyj w ciepłej wodzie, pokrój w kostkę, podsmaż nie rumieniąc. Skwarki odłóż, a na tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Cukinię umyj, obierz, opłuka...

Letni tort z owocami

Letni tort z owocami

biszkopt: 8 jajek, 300 g cukru, 70 g mąka ziemniaczanej, 180 g mąki pszennej, krem: 250 g jogurtu sojowego (waniliowego), 300 ml śmietany, 1 laska wanilii, 40 g cukru pudru, 3 opakowania żelatyny, 600 g truskawek, 250 g mascarpone, pończ: sok z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 100 ml pomarańczowego likieru, masa do posmarowania tortu:500 ml śmietany kremówki, 2 łyżka cukiru pudru, na wierzch. 500 g owoców (truskawki, borówki, maliny,...)

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, żółtka i przesianą mąkę, dokładnie wszystko miksując. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę do formy. Piecz w temperaturze 180°C około 60-70 minut. Upieczony biszkopt wyjmij...

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

ciasto: 20 dkg mąki pszennej, 15 dkg masła, 8 dkg cukru pudru, 2 jajka, 4 łyżeczki rumu, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 75 dkg jabłek, masa serowa: 25 dkg miękkiego twarogu, 5 dkg masła, 8 dkg cukru pudru, 1 jajko, 1 dkg proszku budyniowego, 6 dkg gęstej śmietany, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 żółtko

Ciasto składa się z 3 warstw: krążka kruchego ciasta, warstwy jabłek i warstwy masy serowej. Ciasto kruche: wszystkie składniki ciasta usiekaj nożem, zagnieć ręką, uformuj kulę i pozostaw do wypoczęcia na 60 minut. Spód natłuszczonej tortownicy wy...

Placek brzoskwiniowy

Placek brzoskwiniowy

ciasto: 280 g mąki półgrubej, 170 g masła, 1 szczypta soli, wypełnienie: 1,2 kg brzoskwini, 1 łyżka soku z cytryny, 100 g cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 30 g masła

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło. Palcami rozetrzej masło z mąką. Zagnieć ciasto dodając po łyżce wody. Uformuj 2 kule. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut. Brzoskwinie włóż na 20 sekund do gorącej wody, przełóż do zimnej wody,...

Kapuśniak z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą

kyselé zelí, ostravská klobása, bobkový list, kmín, pepř, sůl, sádlo, hladká mouka, cibule, paprika - koření, 300 g kyselého zelí, 250 g ostravské klobásy, bobkový list, kmín, pepř, sůl, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, mletá sladká paprika

Posiekaj kapustę i kiełbasę, włoż do garnka i dodaj liść laurowy, kminek, pieprz i gotowuj. Tymczasem rozgrzej smalec, posiekaj drobno cebulę i usmaż ją. Dodaj mąkę i mieszając uzyskasz zasmażkę.Do zasmażki dodaj mieloną papryką. Wlej trochę wody,...

Stek wieprzowy

Stek wieprzowy

vepřová panenka, rostlinný olej, sůl, pepř, citrónová šťáva, sojová omáčka, hladká mouka, voda, 500 g vepřové panenky, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 lžíce pepře čtyř barev, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hladké mouky, 500 ml vody

Pozbądź wieprzowine ścięgien, tłuszczu, pokrój na 4 plastry i troche rozklep. Mięso dopraw solą, posyp pieprzem i skrop cytryną. Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso i szybko smaż po obu stronach do brązowego koloru. Wlej 200 ml wody, skrop sosem...

Zupa z dyni Hokkaido

Zupa z dyni Hokkaido

cibule, česnek, dýně, zeleninový bujón, smetana ke šlehání (šlehačka), máslo, petržel, pažitka, bílé pečivo, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla, petržel, pažitka, 2 rohlíky

Cebulę usmażymy na maśle aż się lekko zeszkli, dodamy czosnek i posiekaną na kosteczki dynie (gatunki Hokkaido się nie muszą obierać ze skórki, skórka zmięknie gotowaniem). Zostawimy chwilę smażyć, dodajemy wody, i następnie gotujemy. Masę zmixuje...

Czerwona kapusta do kaczki lub gęsi

Czerwona kapusta do kaczki lub gęsi

červené zelí, červené víno, jablko, sůl, kmín, anglická slanina, 1 hlávka červeného zelí, 0,5 l červeného vína, 1 jablko, sůl, mletý nebo drcený kmín, 10 dkg na kostičky nakrájené anglické slaniny

Czerwoną kapustę posiekaj na drobno i dodaj starte (obrane i wydrążone) jabłka. Dolej wino i trochę wody. Dopraw solą oraz kminkiem i możesz gotować. Gdy kapusta jest miękka, spróbuj ponownie przyprawić solą lub kminkiem a dla lepszego smaku i dod...

Dressing jogurtowy

Dressing jogurtowy

bílý jogurt, slunečnicový olej, ocet, polotučná hořčice, sůl, pepř, 4 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky slunečnicového oleje, lžička octa, lžička hořčice, špetka soli, špetka pepře

W misce wymieszać olej i ocet żeby były dobrze przemieszane. Następnie dodać musztardę, wymieszać ponownie i ostatecznie dodać jogurt i dosmakować.

: