These cookies are essential in helping you to make use of the features and services we offer on our website. Without these cookies, the services you want to use cannot be provided. These cookies do not gather information about you that could be used to identify you, and they do not monitor or remember where you have been on the internet.
Ajax-loader

Recipes with ingredient Oliwa z oliwek

Pasta z awokado

Pasta z awokado

4 jajka, 1 awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczku majonezu, 1 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 4 łyżki kolendry, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek, posiekaj w kosteczki i włóż do miseczki. Rozgnieć czosnek i posól. Awokado umyj, obierz, miąższ pokrój w kosteczkę i usuń pestkę. Skrop go sokiem z cytryny i wymieszaj razem z czosnkiem. Przełóż ...

Sałatka Cesar

Sałatka Cesar

3 piersi z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 10 szt. pomidorków cherry, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 bagieta, 1 kawałek chleb (na grzanki), 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka masła, 1 cebula czerwona, 5 łyżek (startego) parmezanu, sos: 1 żółtko, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 8 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Cebulę obierz i pokrój w krążki. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rumiano na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Bagietkę pokrój na kilka kawałków połóż na blachę i polej resztą oliwy z rozgniecionym z...

Sałatka Cesar

Sałatka Cesar

3 piersi z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 10 szt. pomidorków cherry, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 bagieta, 1 kawałek chleb (na grzanki), 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 1 łyżka masła, 1 cebula czerwona, 5 łyżek (startego) parmezanu, sos: 1 żółtko, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 8 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Cebulę obierz i pokrój w krążki. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rumiano na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Bagietkę pokrój na kilka kawałków połóż na blachę i polej resztą oliwy z rozgniecionym z...

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym

700 g ryby morskiej (łososia), 1 por, 1 główka brokuła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, sos: 1 opakowanie sera topionego , 1 szklanka mleka, 100 g tartego sera

Pora potnij grubo i podsmaż na oliwie. Włóż go do żaroodpornego naczynia. Rybę umyj, pokrój w cząstki i połóż na por. Różyczki brokuła lekko podsmaż na oliwie i również wyłóż na rybę. Przygotuj sos: podgrzej mleko, dodaj pokrojony na małe części s...

Kurczak w sezamie

Kurczak w sezamie

2 piersi z kurczaka, 1 jajko, 3 łyżki sezamu, 3 łyżki mąki gładkiek, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 piersi z kurczaka

Piersi kurczaka umyj i oczyść z błonek. Każdą przekrój na cieńsze filety. Oprósz solą, pieprzem, natrzyj lekko rozgniecionym czosnkiem i dodaj resztę składników marynaty. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Do głębokiego talerza wbij jajko, posól ...

Zapiekanki z szynką parmeńską

Zapiekanki z szynką parmeńską

8 bułek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżeczki ziół prowansalskich, 8 plasterków szynki parmeńskiej, 1 opakowanie Mozzarelli (lub innego sera), 2 ząbki czosnku, 1 pomidor

Rozgnieć czosnek i posmaruj nim kromki bułek. Posyp je ziołami i lekko polej oliwą z oliwek. Na każdą kromkę nałóż szynkę parmeńską i plasterki mozzarelli. Wierzch posyp resztą ziół prowansalkich i na każdą kromkę połóż plasterek pomidora. Bułki p...

Łosoś w malinach

Łosoś w malinach

4 filety rybne (łosoś), 1 jajko, 1/2 garnuszka mąki pszennej, 1/2 garnuszka bułki tartej, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 25 dkg malin, 1 szalotka, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli

Łososia oprósz solą i otocz w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż filety z obu stron na złoty kolor. Kilka malin zostaw do dekoracji, resztę przełóż do rondelka. Dodaj drobno posiekaną szalotkę, musztardę, oliwę i ocet. Got...

Ratatouille

Ratatouille

3 cukinie, 2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 papryki (czerwone), 200 g passaty, 2 łyżki oliwy z oliwek, 30 g bazylii, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Cebule obierz i posiekaj drobno. Czosnek rozgnieć. Bakłażany i cukinie dobrze umyj i pokrój w kostkę. Umyj papryki, osusz i pokrój w kostkę usuwając nasiona i szypułki. W rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Podsmaż czosnek z cebulą. Dodaj pozo...

Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem

ciasto: 80 g mąki pszennej (razowej), 160 g mąki pszennej (białej), 1 łyżeczka soli, 50 g masła, 1/2 szklanki woda, masło (do wysmarowania formy), wierzch: 200 g szpinaku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 200 g seru feta, 80 g czarnych oliwek, 250 g pomidorków cherry

Mąkę razową, białą, sól, masło i wodę zmiksuj i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę, lekko ją spłaszcz, zwiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Szpinak grubo posiekaj i podsmaż kilka m...

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

2 piersi z kurczaka, 1 cukinia, 1 papryka, 1 szczypta pieprzu, 1 szczypta soli, 1 cebula, 1 cytryna, 150 ml oliwy z oliwek

Cebulę posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Cebulę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i pieprz włóż do płaskiego naczynia i wszystko wymieszaj dokładnie łyżką. Piersi z kurczaka umyj, posól i pokrój w kostkę. Ułóż kostki mięsa w zalewie i pozostaw kilka ...

Spaghetti z sosem bolońskim

Spaghetti z sosem bolońskim

400 g spagetti, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łodygi selera naciowego, 150 g boczku, 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 szklanka białego wina, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka bulionu wołowego, 1 konserwa przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki oregano, sól, pieprz, parmezan (do posypania)

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę. Obsmażaj, następnie przesuń warzywa na bok i w wolne miejsce włóż pokrojony w kosteczkę boczek. Zrumień ...

Paella

Paella

200 g ryżu, 1 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 papryki (czerwone), 500 g owoców morza, 400 g krewetek, 1 cytryna, 150 g groszku, 1 łyżka masła, sól, pieprz

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj ryż i obsmażaj, aż lekko zbieleje. Wlej bulion i gotuj około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Owoce morza skrop sokiem z cytryny. Papryki oczyść i pokrój w kostkę, wymieszaj...

Zupa grochowo-porowa ze świeżą miętą

Zupa grochowo-porowa ze świeżą miętą

700 g groszku, 2 pory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 500 ml bulionu warzywnego, 1/2 cytryny, sól, pieprz, 4 łyżki śmietany 36%, 1/2 pęczka mięty

Oczyść pory z zewnętrznych liści i pokrój w pierścienie. Następnie wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą i smaż na średnim ogniu około 5 minut. Obierz czosnek, wycićnij do porów i zalej bulionem. Dodaj groszek i doprowdź do wrzenia. Zmieszaj ogień i d...

Tosty francuskie

Tosty francuskie

4 kromki chleba tostowego, 2 jajka, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, chilli, bazylia, 50 g masła, 2 pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek

Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki. Usuń szypułki i nasiona z sokiem. Miąższ pokrój w kostkę. Do miski wlej oliwę, ocet, dopraw solą, pieprzem, dodaj jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Dodaj pomidory z bazylią. W głębokim taler...

Sałatka z rukolą i serem feta

Sałatka z rukolą i serem feta

5 truskawek, 2 garście rukoli, 8 czarnych oliwek, 100 g sera feta, listki mięty , 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, sól, pieprz, 1/2 ząbku czosnku

Najpierw zrób sos - zmieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól pieprz i wyciśnięty czosnek w słoiku, zakręć go i energicznie potrząsaj. Rukolę ułóż na dużym talerzu, dodaj truskawki oraz oliwki przekrojone na pół. Miętę posiekaj i obtocz w niej pokr...

Sałatka z sera i prosciutto

Sałatka z sera i prosciutto

12 plastrów prosciutto, 6 małych łodyg seleru naciowego, 10 listków mięty, 100 g rukoli, 5 łyżek oliwy z oliwek, sok z cytryny, 150 g seru twardego, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu

Seler naciowy pokrój w 5-centymetrową zapałkę. Miętę pokrój w paski. Ser pokrój w małe kosteczki. Seler, miętę i rukolę wrzuć do dużej miski. Przygotuj dressing, mieszając w małej miseczce oliwę z sokiem z cytryny. Dopraw do smaku i ubij trzep...

Kuskus z paluszkami krabowymi

Kuskus z paluszkami krabowymi

80 g kuskusu, 4 paluszki krabowe, 1 ząbek czosnku, 4 pomidorki cherry, 1/2 papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz

Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cherry pomidorki pokrój na ćwiartki. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj paprykę, pomidorki i rozgnieciony czosnek i przez chwilę obsmażaj. Dodaj pokrojone paluszki krabowe i wszystko razem wymieszaj. Przyprawami dopra...

Zupa ziemniaczana z dzikim czosnkiem

Zupa ziemniaczana z dzikim czosnkiem

2 cebule, 600 g ziemniaków, 1 pęczek dzikiego czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 800 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki skórki z cytryny, 2 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu, 3 łyżki kwaśnej śmietany

Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostki. Na patelni podgrzej oliwę i obsmażaj cebulę, aż będzie miękka i nabierze złocistej barwy. Dodaj ziemniaki i przez chwilę obsmażaj mieszając. Podlej bulionem warzywnym i dodaj rozdrobioną skórkę z cytryn...

Sałatka grecka

Sałatka grecka

1 główka sałaty rzymskiej, 1 szt. cebuli czerwonej, 8 szt. czarnych oliwek, 225 g sera feta, 1 ogórek, 4 pomidory, 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprza, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka mięty suszonej, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego

Pokrój sałatę w paski. Obierz i pokrój cebulę w krążki. Pomidory pokrój w ósemki. Następnie pokrój ogórek i ser w kostkę. Włóż wszystko do salaterki i dodaj oliwy. Składniki sosu włóż do słoika i potrząsaj, aż wszystko dobrze się wymiesza. Pol...

Schab w boczku z ziołami

Schab w boczku z ziołami

kotlet schabowy, boczek wędzony, cebula, czosnek, bulion warzywny, masło, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, pietruszka, 1 kg schabu, 15 dkg boczku wędzonego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 0,5 szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, 1 natka pietruszki

Schab umyć, osuszyć. Natrzeć posiekanym czosnkiem i cebulą. Obłożyć plasterkami boczku, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią kuchenną. Zioła drobno posiekać, wymieszać z oliwą lub olejem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim scha...

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

Karkówka w sosie tuńczykowym z pieprzem

karkówka, tuńczyk, pieprz, sok z cytryny, ocet winny, oliwa z oliwek, sól, majeranek, białe wino, bulion warzywny, cebula, liść laurowy, 1 kg karkówki, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 garść ziaren kolorowego pieprzu, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, sól, majeranek, Marynata: 1 szklanka półwytrawnego białego wina, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula drobno posiekana, 1 liść laurowy

Mięso opłukać i osuszyć. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Przygotować sos tuńczykowy: tuńczyka osączyć z puszki i rozdrobnić widelcem. Roztrzepać żółtko, wymieszać z sokiem ...

Udka po męsku

Udka po męsku

udo z kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, miód, sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, piwo jasne, olej roślinny, 5 udek z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki miódu, sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, 0,5 szklanki piwa, olej

Przygotować marynatę: rozgnieść czosnek, wymieszać z oliwą lub olejem oraz miodem. Marynatą natrzeć umyte i osuszone udka z kurczaka. Posypać solą i pieprzem. Udka obsmażyć na oleju, posypać majerankiem i papryką. Przełożyć do naczynia żaroodporne...

Jajeczne muchomorki dla dzieci

Jajeczne muchomorki dla dzieci

jajka, pomidor, groszek, kukurydza, fasola, sałata, majonez, oliwa z oliwek, sól, pieprz, szczypiorek, 6 jaj ugotowanych na twardo, 3 pomidory, puszka groszku, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, 0,5 główki sałaty, majonez, oliwa z oliwek, sól, pieprz, szczypiorek

Groszek, kukurydzę, fasolę osączyć z zalewy i wymieszać. Polać olejem lub oliwą, doprawić solą i pieprzem. Pomidory przekroić na poł, wydrążyć. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Na połmisku rozłożyć sałatę, na nią wyłożyć sałatkę warzyvną. Jaja obr...

Sałatka z fasolki szparagowej z serem

Sałatka z fasolki szparagowej z serem

fasola szparagowa, ser twardy, cebula, ogórki sterylizowane, jabłko, majonez, oliwa z oliwek, ocet, cukier puder, czosnek, sól, pieprz, mielona papryka, 2 opakowania mrożonej fasoli szparagowej, 30 dkg żółtego sera w kawałku, 3 cebule, 4 ogórki konserwowe, 3 winne jabłka, 0,5 szklanki majonezu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu winnego, 1 łyżka cukru pudru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem na opakowaniu, ostudzić. Ser i jabłka zetrzeć na tarce. Cebule i ogórki konserwowe drobno pokroić. Przygotować sos: majonez wymieszać z oliwą, dodać cukier puder, rozgnieciony czosnek i ubić rózg...

Makaronowa sałatka z tuńczykiem

Makaronowa sałatka z tuńczykiem

makarony, tuńczyk, brokuły, kukurydza, kurze jaja, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1,5 szklanki makaronu kokardki, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 1 puszka kukurydzy, 3 jaja, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Makaron gotować 10 - 12 minut - w trakcie gotowania dodać 1 łyżkę oleju. Odcedzić i wystudzić. Brokuły włożyć do gotującej się, osolonej wody na około 10 minut, osączyć i ostudzić. Jaja ugotować na twardo, obrać. Tuńczyka rozdrobnić widelcem, kuku...

: